Semla LCHF

1st semla  4-5 gram kolhydrater (beroende på mandeln)

Ingredienser 4-6 st semlor:

4 ägg
2 msk sötning Bakery+
50 g smält osaltat smör
1dl grädde
4 msk  fiberhusk
0,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma

Mandelmassan:
1, 5 dl skållad skalad mald mandel
1 msk Bakery+
1-2 msk grädde

2 dl vispad grädde

Gör så här:
Smält smöret. Vispa äggen  fluffigt i flera minuter. Blanda ner smör och grädden , vispa. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl.
Låt stå och svälla i minst 5 min.
Rulla försiktigt fina bollar 4 st stora, vät ev händerna i kallt vatten. går även att rulla 6-8 st
Lägg på bakplåtspapper och Grädda ca 25-30 minuter i 175 grader varmluftsugn (190 grader vanlig), känn på bullen så den är fast som en bulle ska vara.
Gräddar 6-8 st räcker det med ca 15 minuter.

Mandelmassan:
1,5 dl skållad mald mandel hälles i matberedare ta i sötningen och  låt detta gå  i några minuter i beredaren,  häll sedan i ca 2 msk grädde till önskad konsistens.

Dela av toppen och gröp ur lite ur bullen och blanda ”urgröpet” väl med mandelmassan, ta eventuellt ytterligare lite vispgrädde i.
Fördela mandelmassan i groparna och lägg på en redig klick vispad grädde och sedan lägg locket på. Sila över lite bakery+.

Voilá! Världens godaste semla!

Gillar du inte fiberhusk så kan du minska den med hälften och öka kokosnötsmjölet till 0,75-1 dl.

 

 

 

75 kommentarer

 1. Så goda! Fösta gången jag lyckats med mitt LCHF-bak, nu kanske jag kan våga mig på nått mer… Jag kan inte äta laktos (tyvärr:() så jag bytte ut grädde mot kokosmjölk och det funkade fint!
  Tack för alla fina recept och tips!

  • Hejsan och varmt välkommen hit!
   Vi kör laktosfria mejerier alltid här hos oss. 🙂
   Vad bra att det funakr med koksomjlk.
   Kram från Mariann

 2. Bakade dessa i går och dom blev ju hur saftiga som helst. Egen mandelmassa och grädde förgyllde vår fika stund i dag. Smakar exakt som vanliga om inte bättre. köpta blir ju lätt torra och tråkiga.

 3. Hej!
  Ganska mycket nybörjare inom det här, började med LCHF för drygt 4 månader sen.

  Men, kan man frysa bullarna eller de måste vara färska? Mina står i ugnen just nu och även om jag tror att de blir riktigt smarriga så äter jag inte 9 st själv…i alla fall inte samma dag! 😉

  Tack för en bra sida och smarriga recept!

  • Hej och varmt välkommen hit! 🙂
   Du kan frysa dem, det går jättebra. Dock är ju alltid allt godast färskt 😉
   Du kan också förvara bullarna framme ca 1 dygn eller så, i kylskåp klarar de sig kanske 2,
   Kram från Mariann

  • Hesjan och varmt välkommen hit! 😀
   Jodå, det kan man, men räkna med en sämre mandelsmak.
   Man får långt mkt godare mandelmassa med färskmalda mandlar.
   Vi har upptäckt att city gross mandlar är de godaste. Lite hög kh men vad sjutton, man kan ju inte äta något smakar trist bara för att det är lägre kh.
   Så ang din fråga om färdigt mandelmjöl så går det som sagt alldeles utmärkt, men du får en mkt sämre smak.
   Kram från Mariann

 4. Hej Mariann!
  Igår beställde jag din bok. Ska bli kul att få den snart hem!
  Idag bakade jag dessa semlor. Så gott med kardemumman, mums! Men mina bullar blev lite platta. Jag gjorde bara halva satsen och kan ha räknat fel (degen var väldigt lös och klibbig). Men goda blev dom ju ändå. Fast jag blev lite osäker på när du tillsätter smöret och grädden?
  Tack för alla recept och annat du skriver om här!

  • Hejsan och varmt välkommen hit!
   Det viktiga är att låte de svälla, att amns er degen blir lite tjcokare. Sedan kan den väl vara kladdig, ska så vara. Blir det för mkt mjöl blir ju det mer torra bullar.
   Blöt händerna i kallt vatten så bruakr det gå fint att rulla dem, lite som man rullar kroppkakor.
   Viktigt att inte ta måtten i underkant utan mer i överkant.
   Se också till att de inte är flata från början utan rulla dem lite höga.
   Kram och lycka till nästa gång
   Mariann

 5. Har precis tagit ut min första plåt med semlebullar ur ugnen – och de är också liite platta – men det luktar ljuvligt! Jag får väl kompensera dem på höjden med mycket mandelmassa och grädde 😉

  • De har en tendens även här att bli lite platta på toppen, det är lite som med rostbrödet, den gången jag fotade rostbrödet blev det superfint och samma när dessa semlor skulle göras…
   vilket man iofs kanske ska vara tacksam för att fotona blir fina… men….
   Kram från Mariann

   • Mandelmassan var kanon – semlan var god, men jag har liite svårt för fiberhusk, som jag sagt tidigare… Även om det blir bättre om man verkligen låter det svälla. Du sa nån gång att man kan öka kokosmjölet och minska fiberhusken… med hur mycket?
    Kram!
    PS. Ingen bok idag – hoppas på posten imorgon 😉

    • ja en del har svårt med husken, jag kan oftast märka den mer som nybakt, men när bullen eller kakan fått sätta sig i flera timmar, tom dagen efter märker jag inget av knaster.
     Prova att ta ner husken med 2 msk och öka kokosmjölet med motsvarande?
     Kram Mariann

 6. Första testet med kokosnötmjölet blev semlorna. Det funkade kanonbra och blev såå gott! Barnen ville ha fler och Stora Sonen som har celiaki blev kanonglad över att få semlor som smakade semlor!

  Tack för alla recept du bjuder på och för all inspiration!

  • Föressten.. Degen blev väldigt lös, kan det bero på att jag använde laktosfritt? (Lilla sonen behöver det) Men jag hade i en matsked nötmjöl till så blev det bättre..

   • Tror inte det, jag använder alltid laktosfritt här. Men det är bara att ta i lite mer koksomjöl. Ibland kan man kanske ta för luftiga mått att det är väldigt löst packat och då blir lite lite mjöl. Sedan vill man ju inte ta för mkt heller så bullar blir torra…
    Kram Mariann

  • Semlrona är supergoda!!
   Så underbart härligt att höra att sonen blev glad och uppskattade dem,fått fler kommentarer från de med gultenintolerans som uppskattar recepten då dessa aldrig blir torra som alltid glutenfria grejer annars blir.
   Kram från Mariann

 7. Vi har ett mysterium att lösa på KIF i tråden ”supersemla”. Jag gjorde dessa och de flöt ut väldigt men smakade toppen. På bilden du har syns ju tydligt att form används men det står inget om det i receptet. Hur kommer det sig. Jag förstår inte hur man skulle kunna göra dom utan form. Trots att smeten fick svälla och måtten var tilltagna fick man skeda uppsmeten.

  • Ok, mysteriet är då snart löst, jag tog bort behovet av form då den faktiskt inte behövs 😉 insåg jag varteftersom och i bakboken används bara händerna att forma bullarna.
   Jag ska gå och kika på Kif och se om jag kan hjälpa till.
   Kram från Mariann

  • Ojdå!! Så himlens trist, jag vet faktiskt inte, det har hänt oss här en enda gång att de blev platta.
   Den gången gjorde jag dubbel sats och spekulerar i om det kan vara felet.
   Min idé kan vara att ta precis lite mer kokosmjöl, ev kanske vissa mått är snålt tilltagna?
   Låt också bullarna stå precis några minuter till, då vissa ugnar kanske är lägre i temp. Kän på bullen så den är liksom fast, så som bullar ska kännas när de är färdiga.
   Våga prova en gång till, låt det också svälla länge kanske 6-7 min?

   Hör gärna av dig hur det går.
   Tur att semleoopises är godare än oopsies 😉 men trist när man inte kan göra semlor av dem 🙁
   Kram från Mariann

   • Tack för svaret Mariann!
    Gjorde två satser separat så det kan inte bero på det iaf. Ska våga testa en gång till och ta lite mer kokosnötsmjöl och låta svälla längre (lät degen stå 2-3 min när jag testade). Det blev liksom semel-oopsies och dom var inte lika fina att bjuda på 😉
    Kram Theres

  • Hej!
   jag vljer att göra 4 gasnka stora semlor, dessa blir som våra köpesemlor i stl.
   man kan ju vlja att göra 8 st eller 6 st, ja hur stora eller små man nu vill.
   Dock får man då laborera med gräddningstiden själv. 🙂
   Min dubbla sats blev inte lyckad om det handlar om det eller annnat, vet inte jag.
   Man kan ju göra 2 satser i två bunkar… gillar dock inte å få så mkt disk 😉

   Hoppas du får till det .)
   Kram från Mariann

 8. Hej
  Blev så himla sugen på semlor idag å vart så glad när jag hittade ditt recept 😀
  …men jag har inget kokosmjöl!! bor i en liten stad så att det skulle kunna finnas på någon affär är ganska uteslutet och jag vill verkligen göra dem idag, kan man byta ut kokosmjölet mot något annat? mer fiberhusk? mandelmjöl?

  • Hejsan och välkommen hit!
   Tyvärr så blir det inte detsamma om du byter ut mot mandelmjöl.
   Jag kan inte säga hur du ska göra heller, man får nog då hitta ett helt annat recept.
   Eller så skaffar man amanpranas kokosnötsmjöl från lchf butiken eller så du kan kika i dne gröna raden bland flikarna och klicka in på Baka LCHF där finns lite om var man kan hitta mjölet under kokosnötmsjöl.
   Lycka till
   Kram Mariann

 9. Hej
  Har precis avsmakat dessa goda semlor, trodde inte det skulle smaka gott eftersom jag pratade i telefon samtidigt som jag bakade, följde receptet till punkt och satte bullarna in i ugnen.
  Sen skulle jag titta en gång till och upptäckte att eftersom du inte nämner smöret och grädde i själva degen i receptet så hade jag glömt det haha….ja ja , tänkte jag och tittade in i ugnen, dom ser fina ut ialf, andvände teflon form för muffins.
  Dom blev jätte goda även utan smör och grädde i smeten, men ska baka dom igen…tack så mycket :))

  • Ojdå!? Det måste fösvunnit när jag redigerade dem förut. Nu är misstaget rättat.
   tusen tack för att du gjorde mig uppmräksam på detta! Uppskattas mkt!
   Varmt tack och välkommen hit ska du också känna dig
   Mariann

 10. Har bakat dina semlor jag fick ut 8st men jag bakade dom i bullformar kanon goda min svärmor har diabetes och anti emot lchf men hon åt med god aptit. Semlorna blev höga och fina + jättemumsiga

  • Sedärja! Ytterligare en diabetiker som kan få lite godsaker till kaffet utan att få ångest eller högt blodsocker!
   Tack för att du berättar och du ska också känna dig varmt välkommen hit
   Kram från Mariann

 11. Hej!
  I receptet här ovan står ”1/4 dl fiberhusk ( eller 4 msk som det är i bakboken)”. 1/4 dl är 25 ml och 4 msk är 60 ml. En väldigt stor skillnad när det gäller fiberhusk. Kan förklara en del av de olika bakningsresultaten.
  Under kommentarerna skriver du ”Viktigt att inte ta måtten i underkant utan mer i överkant.” När man skriver recept ska det vara strukna mått, varken under eller över kanten. Om man använder det finns det mindre risk för misslyckanden när andra ska följa recepten. Extra viktigt när man ger ut en kokbok, naturligtvis.

  • Hejsan!
   Jag förstår att det blir lite fel här då detta recept är från start, mitt första lyckade experiment för att vara noga. Sedan har jag ändra lite i bakboken och där är det 4 msk fiberhusk och 0,5 dl kokosmjöl. Möjligt att jag helt ska göra om detta urgamla recept, då folk hittar det både här och där och sedan är detta inte exakt som i bakboken.

   Ibland blir det fel helt enkelt och bäst vore nog att alltid använda vikt, men vad väger ex 1/4 krm stevia? ger ju inte utslag på min våg några av de små måtten.
   Och jag är inget proffs, bara råkat uppfinna något 😀
   kram från mariann

 12. Jag och barnen bakade semlorna igår och de blev mkt goda! Barnen tyckte att de var jättegoda och tom min kräsne far med glutenintolerans åt! 🙂 De sjönk tyvärr ihop en del när jag tog ut de ur ugnen men jag vände på dem så botten blev topp, det blev bra (gräddade i stor teflonmuffinsform).

 13. Provade att baka semlorna idag. Mycket goda! Jag rullade bollar och la på plåten, de höll formen bra men sjönk ihop lite när jag tog ut dem. Dock hade de fortfarande bra form 🙂

 14. Jag står mitt i baket och väntar på att smeten ska svälla. Jag både vägde och mätte alla ingredienser (brukar vanligtvis höfta men ville göra rätt för en gångs skull 😉 ) och mitt fiberhusk väger dubbelt så mkt som ditt, dvs 2 msk blev 20 g, det kanske beror på luftfuktighet eller så, men det kan ju vara en ledtråd varför så många har fått olika resultat …?

  • Hejsan!
   Först, välkomen hit! 🙂
   Ja det är detta med dessa vikt och mått… 🙁
   Jag får väga upp husken igen vid tillfälle och se. 🙂
   Men du gör rätt i som höftar tills det käns bra, 🙂 så gör ajg me!
   Kram från Mariann

  • Hejsan!
   Nu vägde jag igen nu på morgonen och nu blir det 25-27 g…
   verkar som jag ibland tar små mått eller nog oftast tar små mått av husken alltså lite i underkant där…
   ska justera i recepte också. 🙂
   Kram från Mariann

 15. Den HÄR ska jag testa i samband med fettisdagen!

  De av dina recept som jag har testat har alltihop varit toppen så jag är inte ett dugg orolig över att det INTE skulle vara världens godaste semla! =D

 16. Hejsan! Eftersom jag inte tycker om smaken av lakrits så undviker jag stevia och steviasocker. Kan man ersätta detta med sukrin istället? Hur mycket sukrin ska jag i så fall ta?

  Mvh//Madeleine

  • Hejsan!
   Du kan ta bara sukrin om du vill det, svårt att säga hur mycket för det beror ju lite på er också, 0,5-1 dl?
   Många känner ju av sveda i halsen av för mycket sukrin, det rä där denna lilla gnutta stevia kommer in, då känner man inte av varken stevian eller erythritolens bismaker. när det blir så lite av varje sort. 🙂
   Kram från Mariann

   • Tack =). Aha, så om man blandar så som du gör så smakar det inte lakrits heller? Det är lakritssmaken jag vill undvika nämligen. Kram!//Madeleine

    • Just prrecis! Blanda max 1/2 krm av stevia på MAX 300 gånger sötare än socker så ska inte stevian kännas. kanske tom max 1/4 krm.
     Däremot får man en sötma som de flesta sötnosar också kan uppskatta om man just gör min lilla blandning.
     Kram från Mariann

 17. Nu har jag gräddat semlorna, de blev ganska platta redan i ugnen! Och sjönk ytterligare och blev lite rynkiga när de svalnade… jag tog mer kokosmjöl. Och gräddade kanske tio minuter längre… vet inte vad mer man kan hitta på!? De ska inte ätas förrän i morgon så smaken kan jag inte uttala mig om än! 😉

  • De bör smaka gott då de brukar göra det.
   jag tycker nog du gjorde det du kunde där.
   För mig har det hänt en enda gång att de föll ihop och jag tycker ju jag gör samma varje gång, dock kan det hänga på gräddningstiden i förhållande till ugnens värme.
   Kram från Mariann

 18. De blev jättebra när jag fyllt dem! Man tänkte inte på att de var platta alls, kanske liiite kompakta men jag gillar iofs så men guben kanske föredragit lite luftigare bullar men smaken var det absolut inget fel på! Mycket goda! MUMS, Frukost i världsklass 😀

  • Ja liiite platta blir de även här, den gåmngen när jag bakade för bakboken blev du så fina så, har dock aldrig hänt varken före eller efter och vad som hände då har jag ingen aning om…
   men smaken är där och jooo kompakta är de ju lite då vetegluten och xhantanet grå bort i vår bakning 😉

 19. Köpte kokosnötsmjölet ENKOM för detta recept! Jättegoda semmelbullar som jag äter som dom är som mellis på jobbet! Andra gången jag gjorde dom så gjorde jag dubbel sats, fick ett tokryck och blandade även i 2 tsk nejlika, ingefära och kanel (1 tsk/st vid enkel sats) – och VOILA – världens godaste mjuka pepparkaka!
  Tack snälla du för jättebra recept! <3

 20. Hej, när jag ska göra mandelmassan maler jag mandlarna i en matberedare. Men den blir inte slät som sådan man köper utan väldigt grynig… har du några tips på hur man får den helt slät/vilken slags mixer man bör använda?

  • jag har införskaffat en mandelkvarn det är möjligt att den maler finare, ibland använder jag köpt mandelmjöl och den är ju finare.
   jag kör mitt egenmalda eller köpta mandelmjöl i en matberedare med knivar och låter mjölet gå någon minut river ner en eller två bittermandlar tar i sötningen och låter den gå några minuter innan jag tar i grädden eller vatten.

 21. Ett tips vid rullning är att ha engångsplasthandskar på sig. Jag tog lite kallt vatten på händerna. Jag fick lätt ut 6 st fina och jämna bullar.

8 trackbacks / pingbacks

 1. Semlor och Fettisdagen « Raringens LCHF – En [i huvudsak] vegetarisk receptsamling
 2. Fettisdagen eller semmeldagen? « Någonstans i Göteborg
 3. Min mamma » Recept på gårdagens tacos och semlor
 4. bulle | Madde – kost, träning och mammaliv | ShapeMeUp!
 5. Semlor | LCHF Inspiration
 6. inspirera » Blog Archive » Bullbak!
 7. Valentines day | Madde – kost, träning och mammaliv | ShapeMeUp!
 8. Low carb semlor! | shapeup

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*