Fibrex Fiberhusk Pofiber

Ofta ser man ju i recept just dessa mjöl och många undrar vad det är och vad man har det till. Man hittar dessa produkter i samma hylla som övriga glutenfria produkter och mjöl hittas i din lokala matvaruaffär.

Fibrex finns som flingor och strö, bra att ha i kakor och desserter när man vill ha lite tugg och lite grövre känsla.
Fibrex är en kostfiber, gjord av betfiber, det är också naturligt fri från gluten, och har en ganska hög sväll förmåga.
Fibrex-strömald är bra att bröa bakformar men också till panering.
Fibrex-strö innehåller 5,5 gram kolhydrater per 100 g råvara.
Fibrex flingor 4 gram kolhydrater per 100 g.

FiberHusk är 100 % pulveriserat psylliumfröskal. Det har visat sig att de gelébildande fibrerna i psyllium till stor del har samma egenskaper som gluten i samband med bakning. Tack vare sitt rika innehåll av kostfiber (85%) har fiberHusk förmågan att suga upp vätska och svälla. Det ger en geléartad konsistens som binder samman degen.
Inom LChf används det mest i bröd, pannkakor, och i vissa kakor. En del upplever lite knaster och man bör dosera i någon eller några få msk bara.
Fiberhusk innehåller 0 kolhydrater.

Pofiber är potatisfiber och används ofta att bröa formar men också i vissa mjuka kakor och bröd då upp till ca 0,5 dl. I ”pofiberbröd” kan mängden bli 1,5 -2 dl. Kolhydratsinnehåller är 12 gram per 100 gram, Pofiber väger lätt som en fjäder.

Fibrex, Fiberhusk och Pofiber hittas i de flesta mataffärer i den glutenfria hyllan.

Bakepro är också ett ”mjöl” (proteinpulver) några få använder  i sina LCHF -recpet och jag tycker den är fullständigt onödig och också svindyr. Läs här.