Tänk på

Det finns en del saker som är annorlunda än traditionell bakning.
Jag ska här nämna tre av de viktigaste sakerna att tänka på:

Man måste känna till att bakverken inte har samma hållbarhet som traditionella bakverk med mycket socker. Socker har ju en konserverande och fuktighetsbevarande effekt, denna får vi inte i LCHF-bakning. Det gör att det allra bästa är att baka den mängd man förväntar sig äta inom 1-2 dagar, helst samma dag. Frysa går utmärkt, och vissa degar kan man då frysa och i mindre portioner och grädda det man ska använda, som ex lunchpepparkakan.

Detta gäller ju också de olika bröden man bakar.
Där finns ju inget som konserverar och många kan börja surna om man förvarar dem varmt i flera dagar. Tänk på att kylskåpet är en bättre plats för bröden. Eller ännu hellre om man bakar fler bröd att frysa dem.

Det mesta smakar ju givetvis bäst nybakat och givetvis LCHF-bröd/bakverk också!

När man ska baka med LCHF är sötningsmedlen en del av baket och en viktig del, då bakverken inte får bli för söta  att man får dessa bismaker som både Erythritol och stevia kan ge. Numera finns det en färdig blandning Mariannsocker – Stevia Vital Bakery+ där inga bismaker finns.

Därför är det viktigt att lägga sig långt lägre en rekommendationerna. Man kan gott börja lågt och hellre öka sötningen nästa gång man bakar om det behövs. Ju lägre dos desto bättre. För sockerberoende bör det komma med en varning att lågkolhydratsbakning med sötningsmedel kan verka triggande. Har du frågor ang Steviasocker besvaras de här Steviasocker FAQ

Jag och familjen upplever att i en normal kaka behövs det runt 2-3 msk Erythritol, inte 1,5 dl. Med fördel använder man florvarianten, då minskar risken för bismakerna ytterligare. Om du inte har florvariant hemma kan du tillverka det själv, genom att mixa erythritolen i en matberedare i ca 5 minuter. Det blir inte lika mjöligt som köpt men fungerar. Bakery+ är en florvariant och där man behöver 3 msk erythrol räcker det gott med 2 msk eller mindre.

Stevian är ju ännu sötare än erythritol så där måste man vara mer än försiktig. Max 1/2 krm vad man än bakar. Detta kan i vissa lägen även bli för sött. Hur man doserar hänger ju också ihop med vad annat ingår i bakverken. Exempelvis så är ju kokosnötsmjölet lite sött i sig och då behövs ännu mindre. Använder man sura saker som exempelvis rabarber kan behövas något lite mer.

Sedan kan det ju vara som så att man väljer rabarberpajen och vaniljsåsen som på bilden, då blir det dubbla doser av sötningar och använder man bär kan man då dra ner på sötningen lite.

Jag tycker man ska prova sig fram själv med var ligger ens eget behov av sötma, är man väldigt avsötad kan man säkert också ta mindre och i vissa bakverk inget alls, som exempelvis lunchpepparkakan. Ska man bjuda “sötnosar” på bakverken bör man nog följa “3 msk erythritol och 1/2 krm stevia eller 2 msk Bakery+” till normala kakor. Ja, det är ju om man vill att de ska uppskatta kakorna förstås…

Välj alltid att underdosera än att överdosera, bättre att öka nästa gång än att uppleva bismaker. Var vår egen gräns går för bismaker är ju säkert helt individuellt. Bakery+ upplever de allra flesta ingen bismak av, men underdosera alltid ändå, vi behöver inte ha allt så sött.

Nu kommer vi till smöret i LCHF-bakning.

Jag använder alltid osaltat smör då jag upplever att alla bakverk blir salta om jag använder normalsalta smör. Det beror nog på att jag sötar så lite att saltsmaken går igenom, och det är obehagligt i bakverk. Jag vet att några hävdar att salt framhäver smaker, men jag upplever det inte så. Du får ju själv prova och se om du upplever normalsaltat smör för salt i bakverk.

Så våga baka och prova!