LCHF Definition

Detta med att definiera vad är LCHF, ja bortsett ifrån det uppenbara att LCHF står för Low Carb Hig Fat, kan vara lite knepigt, det blir man varse när man i synnerhet kommer att pratar om kolhydrats mängden. LCHF säger ju faktiskt inget varifrån kolhydraterna måste komma för att kallas LCHF utan den definition som LCHF-magasinet gått ut med är:

  • Max ca 10 gram kolhydrater om dagen = strikt LCHF
  • Max ca 25 gram kolhydrater om dagen (5 E%) = Normal LCHF
  • Max ca 50 gram kolhydrater om dagen (10 E%) = Övre gräns för LCHF
  • 100 gram kolhydrater om dagen (ca 20 E%) = Kolhydratreducerad kost
  • 30 E% kolhydrater om dagen, och däröver = Kolhydratbaserad kost

Debatten gick het länge inne hos Kostdoktorn om denna definition, jag finner den helt ok, någon form av avgränsning kan behövas ifall man ska forska på LCHF och/eller göra färdigmat. Då behöver man kunna lita på att det som man köper och/eller forskar i verkligen är en lågkolhydratsdiet.

Däremot säger det inget särskilt om från var kolhydraterna ska komma för att få ingå i en LCHF. När man som jag läst runt och forskat i 3 år omkring LCHF, har man stött på en mängd varianter av LCHF, det finns lika många LCHF- varianter  som det finns LCHF- ätare.

Min variant då, hur ser den ut?
Jag själv anser att det är mängden kolhydrater per dag som är avgörande. Jag håller mig nog omkring allt från några få gram- 20 gram om dagen. Var ifrån hämtar jag mina kolhydrater?
Helt klart mest från grönsaker (ovanjord), men jag kan ibland använda tillbehör/smaksättning som:
Senap, ketchup, chilisås, inlagda gurkor/rödbetor, ansjovis, sill, charkuterier och mörk kvalitetschoklad på 90% kakaohalt.
Alla dessa tillbehör/smaksättningar innehåller ju socker, men då man eller i alla fall jag, inte äter alla dessa samtidigt varje dag, inte ens varje vecka, så kan de mycket väl få ingå i min variant av LCHF. Jag gör nämligen ingen skillnad alls mellan kolhydraterna=sockerarterna, så om de heter sackaros, fruktos, glukos, maltos, laktos och stärkelse, bryr jag mig egentligen inte om. För mig är det alltså mängden som är avgörande.

Många äter ju finncrisp och ryvita och det är ju stärkelse, många tillåter sig en frukt då och då och det är ju både fruktos och glukos. Fler använder sig av mörk choklad ibland. Grädde är flitigt använt inom LCHF och det är ju laktos. Några äter potatis, osv osv. Jag håller koll på alla dessa sockerarter i min variant av LCHF att det inte blir för mycket.

Eftersom det finns gamla favorit recept, där man använder ex. mörk choklad och framför allt min mammas köttfärssås som ungarna här har uppskattat mycket innehåller 0,5 dl ketchup, så lagar jag den ibland. Ibland är för mig kanske 1 gång i månaden. Ta exempelvis min mammas köttfärssås som innehåller  en halv deciliter ketchup= ca 50-60 gram, min ketchup innehåller 16 gram per 100 gram. Detta gör att hela köttfärssåsen för 2 portioner innehåller 8 gram kolhydrater ifrån ketchupen, dvs 4 gram per person. Lägg därtill en liten lök, och tomatpuré så kommer kanske hela köttsåsen upp i 5-6 gram per person, det är väldigt lågt om man exempelvis jämför med ”Mikaels köttfärsås” som innehåller 250 gram krossade tomater, lök och paprika och en burk creme fraiche. Där är nog hela dagsransonen med i bara middagen.

Jag tror ni förstår hur jag menar och resonerar.

Jag uppmanar alla att äta sin variant och låta andra äta sin, vare sig man nollar kolhydraterna eller är mer liberal.

Mariann

Dekalen här ovanför kan köpas för ”lämpligt belopp” HÄR.