LCHFbaka

När jag började med LCHF 2008 fanns det inte mycket av bakverk att baka, det mesta smakade ”omelett”. Många av oss LCHF´are har fått experimentera oss fram till bakverk, som har blivit mer  eller mindre bra. För mig är det viktigt att livet med LCHF fungerar, då många av oss har familj och med familj kommer högtider, och till högtid förväntas det ”godsaker”.

Att då kunna bjuda till fest och födelsedagskalas eller bara bjuda vänner på lite fika med tillhörande liten kaka, är ljuvligt och väldigt roligt.

 

Om LCHF ska bli en del av en väl fungerande livsstil måste vi också kunna äta lite kaffebröd. Jag har då kommit fram till en mängd kanongoda recept på exempelvis: Smörgåstårta, snittar, landgångar och rostbröd. Goda tårtor och cupcakes. Mjuka kakor med eller utan glasyr. Semlor, våfflor och goda pannkakor.
Allt utan smak av omelett och minimalt med kolhydrater.

Att med barnen eller barnbarnen kunna fira fettisdagen, våffeldagen eller kanske göra en pannkakstårta efter man läst om Pettson och katten Findus i boken Pannkakstårtan, är värdefullt.

För mig har det blivit mer och mer viktigt att LCHF-livet går att leva hela livet och  då måste det finnas helt ok bakverk med ytterst få kolhydrater och dessa har jag nu experimenterat mig fram till och har en uppsjö av goda och delikata recept. Fler av dem hittar man i min bakbok  Baka med LCHF .

Jag använder mig ofta av kokosnötsmjöl som ju både blir billigare (drygt) och mindre kolhydrater i bakverken.
När jag bakar använder jag lite erythritol och pyttelite stevia, det blir en lagom sötma då. Numera finns det en färdig blandning MariannsockerBakery+  när det i recept står 3 msk erythritol (sukrin, sötin och sötrix + 1/4 krm stevia tar man 2 msk av Bakery+, ingen hittintills vi har bjudit kakor bakade på Bakery+ har upplevt någon bismak. Men välj att alltid hellre underdosera all sötning, vi måste inte ha allting så sött alltid. Har du frågor ang Stevia och Erythritol då det numera florerar så många myter och osannningar så besvaras det mesta här ang SteviaVitals produkter: Steviasocker FAQ.
Mer om sötningsmedlen kan du läsa i fliken sötningsmedel. Kokosnötsmjölet har också två egna flikar och de andra bakprodukterna hittar du i den sista fliken.

Gott baknöje!

Mariann

 

1 trackback / pingback

  1. Min mamma » Vad skall jag baka när Limpan fyller år

Kommentering är avstängd.