LCHF-info

LCHF står för Low Carb High Fat, man kan också säga lite kolhydrater högre andel fett.

Vår moderna tid har fört med sig sjukdomar som numera går under samlingsnamnet ”Välfärdssjukdomarna” och de flesta av oss finner dessa som en naturlig del av livet. Vi alla har mer eller mindre accepterat välfärdssjukdomarna så som fetma, diabetes, cancer & allergier mm breder ut sig utan att vi förstår varför eller kopplingen till  att det kan bero på vår kost.

LCHF-rörelsen har konstaterat att det måste finnas en koppling mellan välfärden och sjukdomarna och att det omöjligt kan vara välfärden i sig som är problemet.

De senaste 30 åren har dessa välfärdssjukdomar som också kallas för det metabola syndromet eskalerat, de är nästan pandemiska. Det metabola syndromet är nu det som orsakar flest dödsfall och lidande i världen.
Det är under denna tid som den största förändringen har skett av vår kost. Sedan 1700 talet har vi gått från 0.1 kg socker per person och år till 40kg socker per person och år. Detta skapade troligen grunden för det metabola syndromet. För 20 år sedan kom nyckelhålsmärkningen och kostrekomendationerna om att äta mindre fett i maten. När dessa kostråd förverkligades tappade vi fullständigt kontrollen över våra kroppar. Extrem fetma blev vanligt och åldersdiabetes bytte namn till diabetes typ 2.

Vi bör äta naturligt och rent, fritt från tillsatser, så nära vår artriktiga föda som det går.

LCHF är den kost vi bör äta för att närma oss den föda vi åt innan välfärdsjukdomarna och det metabola syndromet intog sin plats i samhället.
De som står bakom LCHF är läkare, forskare, docenter samt hundratusentals människor som själva rapporterar om sina hälsovinster.
”Ät dig till hälsa” är ett uttryck som ofta förekommer i anslutning til LCHF. Jenny Reimers är en läkare som skrivit en liten gratis e-bok om Evolutionen och maten vi bör äta , som är mycket informativ och tankeväckande. Läs den!

Tänk så här om du vill börja äta LCHF:

  • Ät gärna: kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (som smör och /eller kokosfett).
  • Undvik: socker och stärkelserik mat (som bröd, pasta, ris, potatis).

Ät när du är hungrig och tills du är lagom mätt. Man behöver inte räkna kalorier eller väga maten. håll dig borta från industriframställda lightprodukter, nyckelhålsmärkningar och liknande. Så enkelt är det att börja äta sig själv till hälsa!

Det finns många goda skäl till att LCHF fungerar. När du undviker socker och stärkelserik mat stabiliseras ditt blodsocker och det fettlagrande hormonet insulin sjunker. Då ökar din fettförbränning och du blir mättare. Är du medicinerande diabetiker bör kostomläggningen genomföras i samråd med läkare, då alla måste justera sina mediciner till färre och helt sluta med dom som oftast.

Ät gott och må bra!

Mariann