Viktig fakta om kokosnötsmjölet

cocosflour_4Som säkert alla vet så är ju kokosnötsmjölet (det äkta sådana) mitt basmjöl, detta mjöl är inte så dyrt då man betänker att man använder såpass lite av det i bakverk och bröden.

Eftersom det råder missförstånd om vad som är det äkta kokosnötsmjölet och man kan ibland se i vissa bloggar att man rekommenderar 6 dl i godisrecept, så vet alla som bakat med det äkta mjölet att detta kan omöjligt stämma. Det är ju synd att alla kallas för kokosnötsmjöl då det är en stor skillnad på dem. Den regeln som är det bästa att bara veta om är att äkta kokosnötsmjöl (som jag bakar med) får endast innehålla 4 gram kolhydrater per 100 gram mjöl. Innehåller det mer mellan 20-30 gram är det fel mjöl och är ett mjöl som är baserat på torra kokosflingor  malda till mjöl. Detta mjölet beter sig inte som AmanPranas mjöl som är en helt annan produkt.
Sedan rekommenderar jag  att inte köpa omärkta påsar av kokosnötsmjöl, då är risken stor att det är fel mjöl. Ju billigare mjöl ju större risk att det är fel. Tänk själv att baka något gott med 6 dl av ett mjöl med kolhydratshalt på 20-30 gram!! Då är det knappast LCHF längre…

amanprana-kokosnotsmjol-eko-1-kgAmanPrana som är kanske det kokosnötsmjöl de allra flesta köper, de säger så här om sitt mjöl:

Kokosmjölet görs av enbart FÄRSKA ekologiska kokosnötter (ej copra!) som rengörs och öppnas och sedan skärs kokosköttet i mindre bitar som får torkas enligt HACCPS metoder som är en standardiserad arbetsmetod som beskriver hur man systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktionen med syfte att livsmedel ska vara säkra för konsumenten. Det kan vara mikrobiologiska, kemiska, allergena och fysikaliska faror. Metoden har utarbetats inom FAO. Sedan kallpressas kokosen för att separera olja och vätska från köttet som sedan tvättas flera gånger innan det torkas varsamt och pulvriseras till KOKOSMJÖL.
Mjölet innehåller inga tillsatser och den höga fiberhalten och det låga kolhydratsinnehållet faller sig naturligt eftersom man pressat bort i stort sett all vätska och olja från köttet. Näringsvärden är fastställda av SGS lab som är en av världens största företag som gör bl.a kemiska analyser på livsmedel. Kokosmjölet är också Certifierat av the official gluten free UK association CUK-M-081Coeliac.uk. Att skriva att näringsvärdet varierar är standard på rena naturprodukter,  att skriva motsatsen skulle däremot vara mycket “MISSTÄNKT” då det inte är en standardiserad produkt.

Vill man läsa ännu lite mer om kokosnötsmjöl är detta en bra länk. MENDELEY
AmanPrana
( du hittar en lista på återförsäljare inne i länken om man följer Amanprana o kokosnötsmjöl)
Anna Skipper web-shop (översta bilden) säljer ett kokosmjöl som innehåller 4 gram kolhydrater.

Det har visat sig att RISENTAS och SELTONS kokosmjöl fungerar fint att baka på och de har en halt av 17 gram kolhydrater.