ICA Sötströ (stevia strö) vad är det?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore
STRÖSÖT ICA
Sötströ från Ica. Perfekt för att baka utan socker

Då det uppkommit frågor angående ICA SÖTSTRÖ tidigare stevia strö i samband med inlägget om Dansukkers Steviasocker. Så ska jag försöka räta ut dessa frågetecken.
Först så är det ju givetvis stor skillnad på socker (sackaros) och erytritol (sockeralkohol-den bästa). Socker som är utfyllnaden i Dansukkers Steviasocker är ju vanligt strösocker och höjer blodsockret som vanligt socker gör. Erytritolen uppfattas inte av kroppen som socker och tas därmed inte upp av den heller, och då blir det heller ingen som helst blodsocker höjning. Precis detta är ju det alla LCHF´are vill, ingen vill ju ha några blodsocker toppar och därmed dalarna som gör att sug och hunger sätter in efter mer.

Så när vi använder erytritol så får vi heller inte den fysiologiska orsaken till merätning, sug eller hunger.

Eftersom ICA SÖTSTRÖ (Stevia Strö) också innehåller ”tre korn” stevia, så kan de få kalla den Stevia strö utan att anklagas för falsk marknadsföring. Eftersom den ska doseras lika som socker så förstår väl alla att den knappt innehåller Stevia? Utan Stevian används som ett försäljningsargument/lockbete.
Detta sötningsmedel bör används som ren erytritol, som ju också är det samma som varumärkena Sukrin, Sötrix och Sötin.

Problemet med Erytritolen är att väldigt många märker av dess bismak, dvs metallisk smak ( som väl alla sockeralkoholer har) och sveda-starkt i halsen (vilket förövrigt kraftigt sötade varor med vanligt socker också kan ha). De få som tål stora mängder erytritol har ju inga problem med att behöva söta en normal kaka med 1 dl och mer. Problemet blir för dem som tål de stora mängderna och som bakar och ska bjuda på det till andra vänner och bekanta, eftersom det är svårt att veta vilka som kommer tycka bakverken smakar apa. De är ganska många människor som upplever bismakerna ska man veta.

IMAG0169Det är ju där stevian kommer in att göra erytritolen sötare än socke r. Så när något är lika sött som socker ( ICA SÖTSTRÖ -stevia strö) så inser man ju att stevian är mikroskopiskt förekommande i just det märket.

För att då komma in på dessa olika blandningar av erytritol och stevia, så måste vi veta att ju mer stevia i en erytritolblandning ju sötare är den och ju mindre behövs den doseras. Det finns nu några olika blandningar på marknaden, fler ha lagt sig på 2x sötare än socker och så finns det en som är 3 x sötare än socker och ett par som är 5x sötare än socker.

Då säger det ju sig själv ( väl?) att de som är 5 x sötare än socker innehåller allra mest stevia av dem alla, om än i väldigt liten %-andel, den enda blandningen som är 3x sötare innehåller ju då givetvis lite mindre än den som är 5x men mer än de som är 2x.

Nu kommer vi till att reda ut vilken som kan vara bäst av dessa 3 olika styrkor.

Först så känner nog alla till problemet med överdosering av stevian och den då illasmakande lakrits/steviabismaken som då uppstår. Även här har vi mer eller mindre känsliga människor. Även här är det inte kul att bjuda andra som man inte vet graden av känslighet för stevian på illsmakande bakverk.

Därför är ju givetvis det bästa att ha en såpass söt blandning att man hamnar på låg dos av både erytritol och stevia.

Nu kikar vi då lite närmre på de olika styrkornas svagheter. Vi börjar med 5x, den är ju då sötast och innehåller mest stevia av dem alla och därmed så kan de ge bismak av stevian. Den som är 2 x den som alltså innehåller minst mängd stevia av dessa blandningar kan om man doserar mer än 0,5 dl ge erytritolbismak. Den som då är 3 x sötare den med en gyllene medelväg, den ger inga bismaker, om den inte kraftigt överdoseras, men då torde bakverken bli överäckelsöta och sötare än de traditionella.

JordgubbscupcakeFör att undkomma bismaker av den som är 5x så kan man inte ta mer än 0,5 tsk och då blir kakan osöt och behöver fyllas upp med 2 msk erytritol ( ICA, Sukrin, Sötin och Sötrix). Tar man 0,5 dl eller mer av de som är 2x sötare kommer de som är känsliga för erytritolens bismak att känna det med garanti., där kan man då för att vara säker behöva ta max 3 msk och fylla upp med ”tre korn” stevia.
Nu kommer vi då till den som är 3x sötare, den tar man då endast 2 msk av och alla ovanstående problem är borta. 2 msk erytritol är så lite att de allra allra flesta av erytritolkänsliga inget märker och det är fortfarande så lite stevia i att de steviakänsliga heller inget märker.

Så jag skulle vilja säga att vill du vara säker på att andra uppskattar dina bakverk och godsaker så använd en stevia-blanding med lagom mängd stevia och erytritol.