Mats Humble om D-vitamin

Ovan kan du finna en föreläsning med Mats Humble där han föreläser om d-vitaminens historia samt , som titeln på videon lyder, dess gamla och nya aspekter på ett unikt vitamin.
Mats Humble är överläkare och psykiatriker och har under flera år fått ett särskilt intresse för just d-vitamin.
Många kanske inte förstår varför man behöver d-vitamin, eller vad konsekvenserna vid ett underskott kan innebära. Föreläsningen om d-vitamin är verkligen sevärd och rekommenderas varmt.
Ifall du söker mer information kring d-vitamin kan du besöka Kosttillskottguiden

 

Ett utdrag ur föreläsningen

Det var rakit som ledde till upptäckten av d-vitamin, och som så småning om fick nobelpriset för denna upptäckt. Men från början var det en polsk läkare på 1840 talet som kom på att barn som hade rankit i städerna, om man skickade ut dem på landet så blev dem faktiskt friska.
En skotsk läkare på slutet av 1800 talet märkte att om man gav dem fiskleverolja så blev de också friska.
Engelska sjukan finns runt om i världen och kan visa sig på olika sätt. Det finns olika sätt som den kan yttra sig.
Jag har en historisk källa från 1700 talet när man inte visste nånting om sol eller fiskleverolja.
Då var det en mystisk åkomma som man inte förstod sig på alls. Det är en svensk läkare som skrev en läkarbok 1796 .
Där skriver han att det angriper barn från ett halvt år till 10 á 12 år. Den observerades först i England kring medlet af förra seculum, det betyder alltså 1600 talet eftersom han skrev på 1700 talet.
Sen beskriver han en intressant hypotes, nämligen att hos vår enfaldiga Allmoge höra talas om bytningar, dem de tro vara trollens foster, bortbytte mot deras egne. Desse bytningar äro rachitiske olycklige barn, dem sjukdommen i all sin häftighet angripit.

Här är en ganska saftig beskrivning om hur dessa barn kunde se ut, och att det var ganska rimligt att föräldrar som ser sina barn förändras så kraftigt, tror att det är trollen som har bytt ut.

Nu finns det alltså bot mot det här, men en historisk tillbakablick.

Rakit hos vuxna, motsvarigheten till rakit hos vuxna kallas för osteomalaci. Om en vuxen person får väldigt svår d-vitamin brist och kalcium brist kommer skelettet urkalkas och bli mjukt, och kan få röntgen förändringar som i sjukvården kan misstolkas. Läkarna i England trodde att hon hade cancer med metastaser runtom i kroppen och att det inte var så mycket att göra när det var så metastaser. Hon åkte då till sitt hemland som har ett mycket soligare än England och för att invänta döden, men hon dog inte och blev bättre. Hon kom tillbaka och då insåg dem sitt misstag, att det var osteomalaci som hon hade drabbats av. Att d-vitamins brist kan misstagas för andra saker det är värt att tänka på.

Historiskt har Svenska läkare under lång tid vant sig vid att det här behöver man inte fundera över, det finns inte i Sverige. Men det gör det kanske. En aktuell frågeställning som dök upp för några år sedan var att barn misshandel och rakit kan se likadant ut ifall man kollar på röntgenbilder.
Åtal mot barnmisshandel baserar sig ibland enbart på röntgenbilder. När man inte har någon annan förklaring så utgår man från att det är barnmisshandel.
Vissa barn får ett försvagat skelett redan i moderlivet om mamman har d-vitamin brist, då kan det uppstå förlossningsskador. När man sen råkar röntga ett sådant barn så ser det ut som att föräldrarna har misshandlat hen.
Det finns ett aktuellt fall i Sverige som man inte riktigt vet hur det gått inom.

Det finns två typer av d-vitamin och dessa kallas d1 och d2. D2 bildas av svampar, finns i kantareller och alger. d3 finns i fisk och det är även den typ som vi bildar själva.
Från huden bildar vi d3 och kost kan vi få d2 och d3. Detta omvandlas i levern till en förrådsform som kallas 25-hydrox d-vitamin. Och det är det som man brukar mäta om man har brist på d-vitamin, som cirukulerar i blodomloppet.
När kroppen behöver använda d-vitamin så omvandlar kroppen detta till hormonet Kolekalciferol. Kan nå fram till sin receptor som ser till att något händer, den fungerar som en strömbrytare för gener. Vi vet att i stora delar av våra gener ligger vilande och aktiveras när det behövs. D-vitamin som en av våra viktigaste hormoner, att de går in på gen nivå och stänger av eller sätter på generna. Man vet kring d-vitamin att det är mer än 800 gener som har en sådan funktion, det finns alltså massor av gener som styr en mängd av funktioner i kroppen.

 

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*