Kompakta bröd och bullar?

IMG_0340Här ska jag nu dela med mig av vad kan gå fel och vad kan man tänka på.

Det alla bör veta är att det är gluten som ger luftiga bröd och bakverk och man bör veta att i allt sötebröd och ljust bröd så är det tillsatt extra gluten som ex special vetemjöl. Detta ger superluftiga bröd, bullar och bakverk. Detta går INTE att uppnå med glutenfria mjöl.

För att uppnå lite luftiga bröd och bullar så gäller det först och främst att vispa äggen fluffigt och ju fler ägg ju längre tid. Skulle säga att 4-5 ägg tar 2-3 minuter och 6-8 ägg tar 3-4 minuter och upp till 12 ägg tar säkert 5 minuter att få dem riktigt fluffiga.

Sedan när du har vispat dina ägg superfluffiga så vispar man ner det torra, som man varit noga med att blanda samman först. Detta vispar man ner försiktigt, dvs om man har en maskin typ Kitchenaid så vispar man äggen fluffigt på nästan max fart 8 och vispar samman vätska och det torra på lite över det lägsta 2 eller 4 och detta under bara knappt en minut.
Jag gör alltid så att jag pytsar i lite i taget av mjölet under tiden maskinen vispar lätt.

Detta gör att luften man vispat in i äggen bibehålls så gott det nu går.

Sedan får inte degen knådas eller behandlas hårt, då pressar man ju ut den luft man nu lyckats få in.
man är lätt på handen och varmsamt ex rulla korvar till lussekatter, är degen i ”torr” kan den lätt spricka och då nyper man ihop den lite lätt, kladdar degen använder man blöta händer. Ska degen kavlas så tryck inte hårt utan ”fös” degen med kaveln lite lättare.

Är degen superkladdig och det bör man märka redan i bunken då strör man över lite (0,5-1 msk) kokosmjöl eller fiberhusk och rör runt, givetvis finns nu risken för mer kompakta bullar då man rör ut lite luft. Men det får man ta.

Hoppas detta var till lite hjälp för er som ofta får kompakta bröd och bullar.