Sötning/socker

Först vill jag säga att i min lågkolhydratsbakning så har sötningen ingen annan funktion än att söta bakverken, detta gör att man kan använda vilken sötning som helst. Vill du använda honung, xylitol=björksocker, tom vanligt vitt socker eller aspartam, så går det alldeles utmärkt. Jag har valt att använde stevia och erythritol i mina bakrecept och jag berättar lite om dem nedan. Men DU gör ditt eget val av vilken sötning du vill använda. Varning till alla sockerberoende bör utgå också, även dessa sötningsmedel kan verka triggande på ett sockerberoende.

SteviaVital BAKERY+ ( en färdig blandning av erytritol och stevia)
Då det florerar både myter och osanningar om stevia/erytritol så finner du viktiga svar angående SteviaVitals produkter här: Steviasocker FAQ
GER INGEN HÖJNING AV BLODSOCKER!

Erytritol
Det finns många sötningsmedel, men bara några fåtal som fungerar för oss LCHF´are. De som nämns oftast är Sukrin, Sötrix och Sötin (Erytritol) och Stevia. Dessa sötningsmedel är enligt anekdoter icke blodsockerhöjande och därmed lämpliga för diabetiker och oss andra insulinresistenta. Sukrin som är väl det som är lättast att använda och få tag på, ser ut som socker och sägs ska doseras som socker. I vår familj har vi dock upptäckt att för stor dosering av Erytritolen ger en sveda i halsen, några andra kallar det för ”metallisk smak”. Detta gör att för oss och många andra måste man minst halvera mängden eryythritol jämfört med socker. I många andra lchf bak- recept så används väldigt mycket eryhtritol, från ca 1 dl och uppåt, detta fungerar inte för många av oss som bakar, och tipset många får är att halvera mängden erythritol bakverken. Dock blir bakverken i osötaste laget då och jag har upptäckt att kombinationen av erytritol och Stevia blir bäst. För att få flor varianten av erytritolen kan man låta det gå i 5 minuter i en matberedare. Man får en bättre finfördelning i bakverken och minskar bismaken bättre då. Man får välja själv om man använder flor-varianten eller strö-varianten.

Stevian som är den andra mest kända av sötningsmedlen inom LCHF är oerhört söt och därmed väldigt svår doserad.
Stevian har också en bismak då man överdoserar, vilket gör den ytterst svår att använda. Så man får ta knivsuddar av den i bakverken. En kombination av Stevia och Erythritol är bäst och då handlar det om i en kaka med ca 4 ägg att ta 2-4 msk Erytritol, max 0,5 dl och 1/2 krm Stevia.

Man får ju prova sig fram med Erythritolen och Stevian, och tillhör man dem som inget märker av Erythritolens biverkan i halsen så ta full mängd Erythritol och hoppa över Stevian eller tvärtom.
Eller använd vilket socker/sötning som du önskar.

Här finner du en bra omvandlingstabell för olika socker/sötningar.

 

Baka, laga mat och framförallt njut med LCHF!

Mariann