Bakepro (vassleprotein med sojalecitin) onödig produkt?

Denna produkt har jag medvetet valt bort ur alla mina bakverk  och bröd. Nu idag ska jag försöka förklara varför.

Jag får ibland frågan om varför jag inte använder bakepro och  jag får också frågor om vad man kan använda istället för Bakepro, och det tyder ju på att människor börja förstå att produkten är onödig och framförallt svindyr och därför ännu mer onödig…

Bakepro är också en produkt som inte kan ”stå själv” man måste alltid ha en ”massa andra mjöler” i bakverken/bröden och då resonerar jag som så – varför inte baka bara med ”massa andra mjöler” , då det ändå går?

Tillråga på  eländet så innehåller också produkten sojalecitin, och den som gör sig omaket att äta en ren LCHF kost fri från ”mös och bös” och annat ”bjäffs” bör alltså avstå denna onödiga produkt. Sojabönor är också ofta GMO och vill du läsa om sojan kan jag rekommendera Holistics artikel.

Den tillför till baket så gott som bara protein (vassle). Inom LCHF brukar man också säga att vi inte ska öka på proteininnehållet i kosten utan mer isåfall hellre öka fettet.  Många av mina bakverk har just en sådan bra fördelning.
Vassle är också ett snabbt mjölkprotein = högt GI
och Kasein är det långsamma mjölkproteinet = lågt GI.

Därför kan man mycket väl och med stor fördel baka utan denna svindyra och helt ( i mina ögon) onödiga produkt.

Hur du ska tänka när du utesluter denna produkt ur dina recept är inte lätt att säga något generellt om. Troligtvis kan du bara utesluta det helt. Börja så i alla fall och se. Öka annars både vätska och kokosnötsmjöl/mandelmjöl, kanske också ägg om du behöver fyllnaden/mängden.

Vill du ha hjälp i hur du ska tänka omkring ett  recept med bakepro kan jag försöka, lämnar dock inga garantier. 😉

 

 

32 kommentarer

 1. Konstigt råd att råda folk att äta fett istället för protein. Protein är en grymt viktig byggsten för kroppen och viktig för saker som humör osv.

  Har du själv GI-testat vassle eller gissar du bara?

  • Hej!
   Då har du nog läst lite som du vill, jag säger inte att man inte ska äta protein. Jag säger att man inte behöver öka på proteinet alltid man brukar som jag läst det säga att det är bättre att öka fettdelen om man ska öka något inom lchf.
   jag söker nätet på info och driver ingen testlaboratorium, det står alla fritt att själva söka fakta.
   Hälsar Mariann

 2. Det är tur att vi har dig som kan reda ut begreppen för oss! Tack för intressant läsning!
  Nu ska jag och mina barn baka din kladdkaka och den är, som du vet, helt utan Bakepro!
  Ha en riktigt bra helg!
  Kram

 3. Suveränt när du förklara såna här saker som vi nybörjare inte riktigt begriper:-) Det jag först och främst tittar efter i ett livsmedel är sojalecitin och smakförstärkare, då går det bort direkt. Vad mer kan vara bra att välja bort (förutom socker, mjöl och sånt uppenbart då)?

  • man kommer långt med att just välja bort en del e-ämnen. Jag vill inte gärna heller äta för mkt nitrit.
   Ibland kan det få passare men absolut inte för ofta.

 4. Tack för att du förklarar och delar med dig av din kunskap. Man läser så mycket för och emot om allt så till sist vet man inte vem man ska lyssna på. Men jag har lärt mig att man kan lita på dina kunskaper. Du ser, även jag lär mig något. 😉

  Mitt i ivern över att handla saker så jag kunde baka när din bakbok kom hem i lådan så ”råkade” jag få med mig en påse vetegluten!!! Vad gör jag med den? Hur och vad kan jag använda den i?

 5. Inte riktigt det svaret jag hade hoppats även om jag kanske förstått att det inte var någon höjdare. Stod i texten på hemsidan att man kunde baka bröd med riktig bröd-känsla av den. Det var ju det jag var ute efter och kanske även sockerkaka. *Suck*

 6. Toppen! Satt och bläddrade i Rognebys första bakbok så sent som igår och funderade över om jag skulle sälja den vidare…det är ju så många recept där med BakePro. Nu ska jag testa med att antingen utesluta eller ta pofiber.

 7. Hej Marianne! Håller precis med dig ang. bakepro. En del recept innehåller detta och jag utesluter det bara. Ersätter det inte med något annat. Blir precis lika bra.

  • Hejsan och varmt välkommen hit! 🙂
   Misstänkte att det måste gå att helt bara utesluta det, tror inte det fyller så väldigt i en kaka eller bröd. 🙂
   Stor varm kram från
   Mariann

 8. Jag har för första gången precis beställt o fått hem en påse BakePro. Jag blundar för din info. nu o använder slut på påsen…men beställer inte igen ;-))) Tack för infon o fortsätt gärna, jag älskar din blogg!

  • Det gör du då säkert rätt i att blunda och baka upp det 😉
   Här är mitt urgammalt att jag får slänga det nu, jag trodde det var så viktig ingrediens att jag köpte på mig en spann när det begav sig 🙁

 9. Jag har hittat ett recept på en smörgåstårta som jag hade tänkt och baka till min mamma som snart fyller år. Brödet innehåller:

  2 dl mandelmjöl
  1 dl bakepro
  1 dl kokosmjöl
  3 tsk fiberhusk
  6 vispade ägg
  120 g cream cheese
  2 dl crème fraiche

  Ska jag bara ta bort bakepro? Eller byta ut det mot något annat? Kommer inom kort handla mandelmjöl och kokosmjöl, för det är de enda jag inte har. Tacksam för svar & tack för en underbar blogg.

  • Jag tror det går utmräkt att bara ta bort bakpron, onödig och svindyr produkt.
   Om du vill öka proteinhalten i bröd trots många ägg 😉 så välj kesella 10% fett istället för creme fraichen.
   Lycka till med smörgåstårtan.
   och om det är samma mjöl vet jag inte.

   Kram Mariann

 10. Förresten, vet du om kokosmjölet som står i ovan recept är desamma som kokosnötsmjölet som du använder? Ha de bra! 🙂

 11. Tack, var ute och sökte efter vad bakepro var eftersom det ingick i vissa recept när jag letar efter typ lchf eller nått utan mjöl har nämligen börjat misstänka att jag kanske är känslig mot det och för övrigt gillar lchf stuket förutom att jag inte är så särskilt glad i mycket fett. Jag blev glad av att jag nu slipper handla in detta och kan nu istället satsa på riktiga grundvaror som jag tror på och alltid har gjort, försöker alltid att prova mej fram och dessutom odla mycket själv (ekologist). ännu en gång Tack/ Anki

 12. Superkul att hittat din sida, vecka 4 med lchf och hela livet blev lite lättare. Har en liten fråga. Söt potatis innehåller mer kolhydrater en vanlig potatis. Vanlig potatis åker jag ur kethosen direkt men inte med sötpotatis och efter sötpotatis så kommer jag nog aldrig att äta vanlig potatis igen, så fantastiskt god 🙂

 13. Hej marianne.
  Jag ska baka en prinsess tårta från ett recept jag hittade på matkärlek.
  Men precis som du kan jag tycka det är väldigt dyrt med bakepro när man bara använder 0,25dl så jag undra om du vet något jag kan ersätta det med men ändå få en bra tårtbotten?

  Tårtbotten
  3 ägg
  0,75 dl sukrin
  0,25 dl bakepro
  1,5 dl mandelmjöl
  0,5 dl vaniljpulver
  1 tsk bakpulver
  smör till formen

  Mvh Emelie

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*