Svenskarna blir allt fetare – nordisk mat

Idag hade man på nyheterna om att svenskarna blir allt fetare, men där man går emot trenden är i Halland, där är man som minst fet. I Halland har man startat ett projekt där man på recept nu får förskrivet diet, Nordisk diet, dietist ska då hjälpa med denna diet. På bilden som nyheterna visade i anslutning  till Nordisk mat, är bilden vid sidan av här…
”Finn minst ett fel…”

Sedan NÄR är pasta nordisk mat?
En liten parantes om pastans histora kan vara på sin plats.

Pastans historia

Dom äldsta fynden av pasta och verktyg till pastatillverkning har man hittat i etruskergravar cirka en mil norr om Rom.

Gravarna är cirka 2400 år gamla. Alltså var det inte Marco Polo som importerade pastan från Kina till Italien som många tror.
Dom första recepten på pasta man har hittat är cirka 1000 år gamla.
På 1600-talet kom den första mekaniska pastapressen och degknådningsmaskinen vilket gjorde att pastan blev billigare och att därmed allt folk fick tillgång till pasta inte bara rika människor som innan.

På 1600-talet kom också pastan för första gången till Sverige och det genom det franska hovet det kan man veta genom att ordet makaron fanns med bland 1658 räkenskaper för den svenska hovförtäringen.

Pastan kom mer in på allvar i Sverige på 50 talet.

Ännu en liten parantes som är tänkvärd, är att notera vem är det som promotar Nordiet?
VM för kockar har visst gått av stapeln och alla de tre översta platserna togs av nordiska länder, verkar vara mycket spannmål i Nordisk mat, vilket ju inte är konstigt om det är Lantmännen som promotar Nordiskmat/nordiet.

Follow the money, är ett uttryck man kanske ska ha i tankarna här när lanmännen gör en forskningstudie.

När bilder man visar på vad som ingick i dieten under forskningen, så visar man exempelvis denna råkostsalla (bilden th). Apelsin tillhör tydligen nordisk mat. Mandlar och cashewnötter också.

Möjligtvis kunde dessa växter växa här under Bronsåldern då vårt nordiska klimat var varmare (medelhavsklimat) och vi kunde odla vindruvor här. Men att de generellt tillhör vår nordiska mat anser jag inte. Tittar man på maten är den oerhört fettsnål. Var kommer vår nordiska tradition av smör och ost in? Som vi ju ätit sedan ”urminnes” …

Javisst ja, lantmännen säljer inte smör….

2 kommentarer

  1. Ja fast nu handlade det inte om att pastan är svensk. Det handlar om en studie man gjorde. Man har insett att människor som äter enligt medelhavskost mår bra, ur häslomässig synpunkt. Man utförde en studie i bl a Uppsala med att byta ut vissa delar i den dieten mot nordiska livsmedel och det visade sig att det fungerade lika bra!! Det handlade inte om att folk skulle gå ned i vikt i denna studie, utan bli mer hälsosamma, för att undvika vissa sjukdomar relaterade till övervikt. Viktminskningen var något deltagarna i studien fick med på köpet. I Halland ska man nu pröva att föreskriva denna diet på recept … och det har inte med lantmännen eller vilket land pastan kommer i från!!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*