LCHF-kaffe och te

Då jag sedan 1/8 druckit ett kaffe med smör och koksfett (har jag alltid haft i kaffet) på morgonen för att öka fettandelen över dagen eftersom jag inser mer och mer att jag äter för mycket protein. Mitt tidigare intag av protein liknade mer en bodybuilders…

Nu uppstår det frågor om kaffet och jag kan notera att det diskuteras friskt om ”fettkaffet” som jag kallar LCHF-kaffe och idag ser jag att Margareta på KiF i sin blogg nämner kaffet också. När jag började 1/8 kände jag inte till Magic Bullet kaffe.
Är det lchf då, kanske någon undrar över?
Då kikar vi lite på vad definitionen av bokstäverna LCHF står för:
De flesta vet ju att det står för Low Carb High Fat, dvs lite kolhydrater och högt fett.
Men man brukar skriva 75% fett 20% protein och 5% kolhydrater.

Då blir ju kaffe med smör och/eller koksfett verkligen LCHF, eller hur? Ytterst lite kolhydrater och mycket fett. SSS kallar det för koncentrerad LCHF.

Vi går tillbaka till ett tidigare inlägg om smör vs grädde. Där kom jag fram till att många lätt häller i närmre 1 dl  grädde i sitt kaffe kanske tom flera gg dagen? Om man nu dricker en sådan mugg kaffe med ca 1 dl grädde fick man ju i sig ca 40 g fett vid ett tillfälle. men man får också i sig en del kolhydrater från vasslen. (smör är ju inget annat än grädde med borttagen vassle)
För alla som vill hålla ner kolhydraterna och för alla som är känsliga för just mjölkproteinet, är lösningen smör i kaffe och te.

Varför dricker jag just detta kaffe?
Ett sätt att öka fettandelen över dagen (för att hålla ner proteinet, miljövänligt också alltså), ett sätt att minska just på mejerierna (vasslen), ett sätt att få i mig kokosfett, ett sätt att hålla ner kolhydraterna.

Hur gör jag mitt LCHF-kaffe/te frågar många.
Jag tar 1 dl kaffe av maken bryggt starkt kaffe (kan inte dricka rävgift på morgonen), kokar upp 1 dl vatten med ca 30 g smör och 30 g kokosfett, mixar detta.
Vill man tar man givetvis mer kaffe eller bara kaffe.
Om jag upplever hunger på kvällen trots lagom mängd protein (ca 60 g numera) över dagen så kan jag här ta en kopp örtte med 25 g smör (ca 0,75 dl grädde).
En liten parantes, här i sommar vart det ramaskri inom LCHF för att tidningarna skrev att ”lågkolhydratsdieter här högproteindieter”, nu inser jag att jag hade fel, jag själv åt dubbelt så mycket protein som jag behöver. Inte för att min diet kunde kallas högproteindiet men ändå. Önskar nu att fler vågade ransaka sitt proteinintag och verkligen mäta upp och se om de ligger på en rimlig nivå troligtvis max 1 g per kilo kroppsvikt (troligtvis önskad sådan, om man ej tränar superhårt). Vill tro att många överskrider den gränsen också med råge…
Man kan läsa  att 75% fett (LCHF definitionen) äter inte alla utan de drar ner på det till förmån för kött…

Ät , drick njut och var glad!

 

 

14 kommentarer

 1. Jag har alltid varit förvånad över det där med att folk tycker de har för högt proteinintag, de gånger jag själv mätt vad jag ätit har jag alltid haft svårt att komma upp i ens 1 g per önskad vikt! Men jag har ändå försökt dra ner nu och kör också smörkaffe men jag mixar färdigt kaffe med en dutt smör. Eftersom jag inte går ner i vikt trots lågt i kh. Får väl se det som kalorirestriktion eller jag vet inte … testar ett tag så här iallafall, istället för äggmjölken jag tidigare kört i mig på morgonen… men snart börjar jag jobba igen (springvik på förskolor) och då blir det inte lätt…. men med rejält med smör i maggen så kanske jag kan klara att bara äta pyttelite på lunchen 😉

  • jag ahr iaf varit tvungen att ransaka mitt proteinintag, som med tiden bara blev mer och mer, utan att jag egentlgien tänkt på det. Det är när jag mätt upp ajg ser var det ligger på riktigt. men man måste ju cokså vara ärlig mot sig själv 😉
   jag ahr väl också kvar kalorirestriktion om detta inte fungerar, emn då ajg är en tålodig natur (i vissa lägen) så ska detta provas länge. OCH jag helst inte vill äta mindre 😉

 2. nej det vill inte jag heller eg. äta mindre alltså… men jag tänker som så att om jag tar detta istället för äggmjölken så blir det ju mindre då på morgonen men kanske större mättnad .. och sen äter som vanligt resten (förutom att jag kanske kan äta mindre på jobbet, lite sallad och protein om det funkar, jag menar finns nåt bra) och sen äta mer rejält hemma på kvällen-.

 3. Hej!
  Jag tycker det är svårt att veta hur mycket protein det är i ett livsmedel. Som kött ex. 100 g kött innehåller ju inte 100 g protein. Hur räknar man ut hur mycket protein man får i sig en dag?
  Mvh Anna

  • generellt säger amn att 100 g köttråvara innehåller 20 gram protein.
   men som Cissi säger minmat är ett superbra verktyg för att checka av sig ibland om man tror man har ”skenat iväg” på något sätt.
   Just nu väger jag alt jag stoppar i munnen, jag behöver ”lära om” vad som är en normal portion för mig (liten kvinna)

 4. kött fisk fågel innehåller i runda slängar 20 g protein per 100 gram, men om du reggar det du äter på t.ex. minmat.nu så får du bra med hjälp att se vad du får i dig, man får det dels i gram och dels i ett cirkeldiagram.
  Ursäkta Mariann att jag svarar i din blogg, det är en dålig vana eller en yrkessjukdom, kanske 🙂 (lärare)

 5. Vad jag önskar att jag kunde dricka kaffe med smör eller kokosfett i:-( Det går inte ner, hur jag än försöker. Just nu dricker jag mitt kaffe svart eftersom jag försöker dra ner på grädde men jag saknar verkligen mjölk i kaffet… och att avstå från kaffe är inte heller någon bra idé, det är guldkanten på min vardag:-)

  • och jag tycker kaffe mes smör i är som kaffe med grädde fast utan vasslen, tycker inte den tillför någon större smak. Koksofett däremot kan ju för vissa vara svårt, men bara smör är ju grädde utan vassle bara.

 6. Eftersom jag inte dricker kaffe dricker jag LCHF-kakao.

  2 dl varmt vatten
  2 msk kokosolja
  2 msk smör
  2 tsk ekologisk kakao

  Eftersom jag är avsötad behöver jag inget sötningsmedel.

  • Denna skulle ufnka på mig också! tack för det tispet, det är ju inte alltid iaf jag vill dricka kaffe och te kan också bli tröttsamt, men choklad!! 😀
   jag sötar aldrig annat än bakverken, min äggmjölk med kakao sötas aldrig ex.

 7. Hej Mariann!

  Hittade på detta blogginlägg då jag googlade lite på MBC (har din blogg som snabblänk på FB ;). Har även jag druckit det om morgonen nu sedan ca 6 veckor tillbaka. Blev idag sugen på att smaksätta kaffet med kardemumma så blir nog att testa det imorgon. (Hade ingen hemma 😉

  Vet att du tidigare nämnt ditt höga proteinintag. Jag har själv misstänkt att jag fått i mig mycket protein. Sedan jag började med MBC har jag även registrerat mig på matdagboken.se där jag för in allt jag äter över en dag och till min stora förvåning får jag i mig för lite protein! Så nu har min matdagbok blivit en kamp för mig för att få rätt balans i mitt kostintag. Jag har ätit LCHF under flera år men har nu, liksom du, bestämt sig för att kilona ska bort. Därför räknar jag ändå kalorier. -5 kilo på 6 veckor men nu har det stannat av lite. Och jag ska erkänna att jag ibland slarvat med att skriva upp vad jag äter..

  Tack för en underbar blogg! Min dröm är att en dag öppna mitt egna lilla LCHF-café. Dit går tankarna när livet som sjuksköterska känns för tungt. 😉

  Ha en fin torsdag! =)

  Kram Elin

  • Åååå vad jag hoppas din dröm går i uppfyllelse! Sånna caféer behövs!
   Tänk att kunna dra till stan med vänner och kunna ta en hälsosam fika!
   Det vore mångas dröm tror jag.

   ja jag har ätit för mycket det upptäckte jag när man börja mäta och väga.
   Nu sanrt behöver jag inte det längre har rätt väl kläm på mängderna nu 🙂
   bra att du också kollade för förlite är absolut inte heller bra.

   Stort varm tack för att du skrev här och för att du gillar min blogg!
   Kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*