Mindre protein och långt mer fett

Jag nämnde ju i mitt tidigare inlägg om styrketräning och fasta mm att jag ändrar lite from augusti till att dra ner på proteinet och öka fettintaget.
Detta efter lite grunnande i sommar om att för mycket protein omvandlas till glukos och därmed blir proteinet insulinhöjande.
Jag fick ju den kommentaren i ett inlägg sent i våras eller när det nu var om att dra ner på proteinet och öka fettet. Det är alltså det jag nu provar.

Det kanske är någon som undrar lite om hur min fördelning ser ut. Jag har valt att starta dagen med att få i mig fett för att få upp fettandelen över dagen. Då fett och vatten inte tilltalar mig har det blivit lchf-kaffe med fett och det är smör och kokosfett jag använder mig av. Jag tar ca 30 gram av varje i 1 dl kaffe och 1 dl vatten som mixas. Detta står jag mig givetvis länge på, jag är ju van  att fasta så ;). Vid lunch runt 12 äter jag 2 ägg och 2 gulor och smör eller koksfett ca 50 gram fett tillsammans. Middagen blir 250 gram kött/fiskråvara + ca 50 gram smör och en massa goa grönsaker.

Min fördelning blir ca:
81% fett – 163,22 g
18% protein – 83,70 g
0 % kolhydrater – 1,87 g ( spenat därav lite kh)
och för alla som kanske tror jag svälter:
kcal:  1810,80

en annan dag:
83% fett – 197,11 g
14% protein – 76,35 g
3% kolhydrater – 16,87 g ( Blomkålsmos och ett par skivor nektarin)
Kcal: 2132,23 1810,80

En tredje dag:
85 % fett – 225,74
13% protein – 77,13
2 % kolhydrater – 10,31 (Vitkål och 1 tomat)
kcal: 2365,61

Det vore kul om du som gav mig rådet att minska på proteinet hade kommentar på detta!

Jag förstått att det är fler inom lchf-sfären som verkar (jag vet ju inte riktigt vad de gör) dragit ner på proteinet och ökat fettet och tar blodprov och undersöker ketonerna. Fick kommentar här på bloggen om LifeZone som tar blodprover och nu läser jag  om att Margareta på KiF gör det också + några fler. Undra om det jag gör är detsamma?
Det får väl tiden utvisa när de avslöjar vad/hur de gör, det verkar vara ett väldans ”hemlighetsmakeri” (edit: fel ordval inser jag)  omkring det. De skriver båda om det men väldigt luddigt. Finns säkert en orsak till det…

Ser också att Jimmy Moor experimenterar också i saken, intressant att läsa hela hans inlägg och alla kommentarer. SSS- Sten Sture Skaldeman kommentar om viktuppgång på LCHF är ju sannerligen intressant, 35 pounds = 15 kg viktuppgång på LCHF…

Jag får säkert anledning att återkomma i denna sak.

 

 

19 kommentarer

 1. Hej vet nu inte vem som gett dig tipset.
  Men jag har pratat om det på lite olika ställen.

  Och rent spontant tycker jag att dina fördelningar ser ganska bra ut.

  Testade själv detta men när jag läst lite om Atkins instegs fas där man skall äta 90 – 95 % Fett och endast 500 kcal första kanske fyra dagarna.

  Då hade han laggt upp att man skulle äta nötter och grädde och grejer men, det blev för bökigt så jag testade en hög fetts fakir med kött ägg och beanässås alternativ majo. Upp till 500 – 1000 Kcal.
  Och visst funkade det.

  Men detta är något jag skulle kunna rekomendera till de som precis skall börja med LCHF för att kickstarta ketosen.
  Och även till de som har nått en platå de inte kan komma ifrån.

  • Jag vet bara att det var en HAN. 🙂
   men jag hopaps vederböranda fortfarande läser bloggen och kan komma med input här.
   Vill ju helst inte ”svälta” = 1500 kcal… för mig blir det att gå hungrig= svält och det käns då genast som en bantningsmetod, det gör VERKLIGEN inte detta mitt lite förändrade upplägg.

   Återstår atts e om någon vecka vad som händer på byxor eller våg 😉
   Men tusen tack för input!! 😀 UPPSKATTAS mkt!

 2. Hej Marianne,
  Jag tror absolut att du har fått ett gott råd att minska på proteinet och jag ser fram emot att följa dig.
  Jag håller inte på med några hemligheter alls! Det jag gjort sen jag träffade Jimmy Moore i maj är att jag mäter mina ketoner i blod. Det är hittills den enda förändring jag gjort. Jag varken mäter eller väger maten så jag har inte en susning om hur jag ligger till och då kan jag inte heller skriva om det så detaljerat som du gör.
  Att jag började blogga om mina ketonmätningar är för att Monique inspirerade mig efter att jag i Säffle inspirerat henne och särbon att börja mäta.
  Jag går en helt annan väg i mitt experiment. Jag vill inte göra om LCHF till en bantningsmetod (det har jag fått nog ev i mitt liv) jag vill få det att fungera som den livsstil jag vill det skall vara. Därför kommer jag aldrig att börja mäta och räkna varje tugga jag äter. Jag letar efter principer och hur jag gör det kan man följa på min inte ens en vecka gamla blogg.

  • Hejsan!
   Då är det bara jag som uppfattar ”upplägget” lite hemligt. 🙂
   Jag förstår ju mkt väl att allt är individuellt så därför kan någons matschema inte funka för någon annan.
   men då man läser hos Jimmy får man mer på fötterna helt enkelt och det verkar överenstämma med mitt råd jag fick av någon jag har svårt att hitta igen i alla kommentarer.
   Hoppas han hör av sig, vet att det var en han. 🙂
   jag ahr läst allt i din blogg nu, intressant! Kommer följa dig också!
   OM det är så att det handlar om minskat protein och ökat fett för att gå ner i vikt är det ju helt klart intressant om fler testar, ju fler desto bättre tänker jag.

   För i mig var LCHF bara en bantningsmetod i ca 1 månad, sedan visste jag att det är en livstil, ett sätt att äta sig till hälsa .
   DEt rpimära är hälsa för mig, det är därför jag ju fortfarande äter LCHF 😉 trots 10-15 kg kvarvarande övervikt 😉
   men jag ska ju inte sticka under stol med att jag gärna går ner dem också.
   Så därför testar ajg INOM RAMEN FÖR LCHF lite varianter, för att jsut se hur funkar MIN kropp.
   Vill inte svälta /kalorireducering därför testar jag nu att dra ner på protein och öka fettet för då går jag ohungrig och det gillar jag.
   Jag har grunnat över ”svält” 1500 kcal som ett alternativ, men vill testa detta först.

   Så tack för ditt input i min lilla koständring! :Dsvält

   • Jimmy och jag har varit på samma föreläsning och dragit samma slutsaser, men vi agerar och reflekterar olika. Han är amerikan och jag är svensk. Han är en mkt större offentlig person (USA’s största LowCarb-blogg) än jag och har trots ”samma kost” ökat mycket i vikt bara på ett år. Han behöver för sin trovärdighet en quickfix. Jag väger exakt samma som förra året och har inte samma yttre press som Jimmy därför har jag inte heller lika bråttom. Jag vill i första hand få min vardag att fungera och det vet jag sen tidigare att då kan jag inte mäta och väga. Då tappar jag fokus på annat

    • Jag hoppas av hela mitt hjärta att ni alla lyckas, för då har ni ju kommit något på spåren! 🙂
     och visst är det så att vi alla är olika och reagerar olika. jag hittade hans blogg efter länk på Kif och läste om det i fredags både lite i din och lifesones blogg.
     Misstänkte att det kunde vara samma grej jag själv testar utan att vara säker.
     ”pratade” med Monique i Annas facebook då vi alla (iaf jag) var övertygad om att det var er som fick en känga. Nu verkar det inte vara så dock.
     Det var väl att jag då precis hade läst om det nya ni gör och kopplade detta samman.
     jag fick ju i fredags tror jag en kommentar om ert experiment och fick möjlighet att läsa lite snabbt sedan på era bloggar.
     Så jag kommer följa er noga! 😀

     Så jadu, det kan gå fel ibland och rätt ofta faktiskt trots man inte menade något illa, utan bara vill markera en ståndpunkt.
     Nätet är en mkt svår plats att uttrycka sig på, ibland undrar man om det är värt besvären man råkar utför…
     Hur som kram på dej och vamrt lycka till med ditt experiment

 3. Låter vettigt med mer fett/mindre protein. Så oerhört lätt äta mycket protein för det är ju så gott, däremot inte alls lika lätt äta för mycket fett för man blir ju så mätt! Särskilt om man har ett överätarmönster så tror jag det här är rätt väg att hitta mättnadskänslan tidigare. Har oxå funderat i dessa banor men inte lika välformulerat! Sla nog ta mig en frukostkopp te med kokosolja snart

  • hejsan!
   ja det är precis det jag nu upptäcker, att man lätt överäter proteinkällorna, vem vräker inte i sig räkor om man får och kan 😉
   men vem slaskar fett??
   kan meddela att det inte är enkelt att öka fettet, man får verkligen hitta sätt att lura ner det. För mig passar detta med smör o koksfett i svagt kaffe bra. 🙂
   + att göra mos med mkt smör i det funkar fint. Gillar inte när mat simmar i fett ju 🙁

   • Smörstekt/kokt strimlad vitkål brukar kunna suga och gömma myyyyyyyycket fett utan att det simmar, bara man tillagar långsamt.

    (då får man också mer att tugga än grönsaksmoser!)

    Annars är ju en klassiker äggröra som kan svälja mycket smör/kokosfett/etc.

    (annan variant för att öka fettet utan att det simmar, har jättesvårt för det själv) är kalla ostfyllda (pja eller naturella för den delen) lövbiffar med kryddsmör som man brer på – går att att äta betydligt mer än om man äter dem varma så smöret smälter och just simmar runt i fett)

    • Tack för de tipsen! Hade liksom glömt smörkokt vitkål. 🙂
     jag får göra mer kryddsmör och äta sådant kallt till kött, som du säger lättare än det smälta .
     Superbra tips!
     Tackar!

 4. Halloj Mariann…
  Jag förstår att detta med ketonmätning verkar luddigt, men det är för att det är det. Just nu är det ett enda stor experiment för att se hur och vad påverkar min kropp. Och efter en vecka så kan jag inte helt säga det, men jag har valt att dela med mig om det jag gör ifrån start. Vilket jag inser är ganska förvirrande för många.

  Jag har dock skrivit om både föreläsningen som Jeff Volek höll i där han pratade om ketoner och skrivit inlägg om ketoner, vad det är och varför det kan vara fördel att vara i ketos. Nu är det bara att äta ’som vanligt’ och testa mig fram till vad min kropp är känslig för.

  Jag upplever att jag är väldig öppen med allt, har en hel sida som visar min matdagbok dag för dag under denna tid, så jag är verkligen inte hemlighetsfull. Men då jag inte har alla svar så kanske det upplevs som hemlighetsfullt?

  Men kul att du tar upp ämnet 🙂

  Kram Monique

  • Som sagt fel av mig att använda det ordet generellt på er alla, ber jätte mycket om ursäkt om det kändes otrevligt att läsa. Jag förstår och skrev ju så att det säkert finns en orsak till det o OCH det gör det ju, jag visste det men visste inte orsaken, kan man säga.

   Så jag hoppas verkligen att dessa era experiment leder framåt och framförallt till en djupare förståelse omkring ketosens mysterium. De har vi nytta av allihop att förstå. 😀

   Så ett varmt lycka till!
   jag kommer följa er noga.
   KRAM

 5. De jag gillar med proteinerna är ”tuggandet”. Fett behöver oftast inte tuggas (smör/olja/såser/grädde).
  Min Hjärna fattar inte att jag äter då jag ökar fettet och vill därför ”tugga på” en stund. Så jo. Jag står still
  Om man inte tuggar kolhydrater och fettet (ersättaren)inte kräver tuggning så …har iallafall jag lätt att överäta (,dvs tugga) proteinet……hmmm

  Så en nyckel/princip kanske blir; -HUR ska man tugga fettet (för att hjärnan ska tycka att munnen ätit färdigt) ???

  • ja det är inte lätt och tugga fett… men mitt sätt att få ner det för att uppnå mättnad är att gömma det i grönsaksmoser och i kaffet.
   Det gör (på mig) per automatik att jag blir jätte mätt länge och därmed går längre mellan måltiderna och på det viset blir det lättare att dra ner på proteinet.
   Om detta gick att förstå, låter lite luddint när jag läser det själv men…

 6. Hej Marianne!
  Det var jag, Henrik, som gav dig detta tips i våras/början av sommaren! 🙂

  Jättekul att höra att du tagit till dig av mitt tips och verkligen gjort slag i saken och nu börjat.
  Följer absolut din blogg och vill jättegärna se hur det går för dig! Så spännande!

  Jag tycker dina måltider (eller värdena ovan) ser jättebra ut! Precis så jag menade…

  Du ska veta att jag är inget proffs, har ingen utbildning. Har bara läst en massa böcker och följer en massa bloggar, som ni alla andra. Tänkt till, funderat, och själv kommit fram till vad jag tror är lösningen. Har 2 års egen erfarenhet av LCHF.

  Jag är en kille, 37 år gammal. Rullstolsburen reumatiker och därmed väldigt stillasittande. Knappt någon träning alls, tyvärr.
  Har också ett stillasittande kontorsjobb.

  Jag är 175 cm lång och väger idag 71 kg.
  Jag har lite ”bilringar” kvar på magen så jag skulle vilja komma ner till 65 kg, (är ganska ”liten” i benstommen) där jag tror att dessa skulle vara borta. 🙂
  Men de sista kilona är en kamp!

  Min resa började för länge sedan…från 103,6 kg.
  Under flertalet år, bara genom ren vilja o jävlaranamma, så svälte jag mig ner från 103 kg till runt 85 kg. Nöjd så…
  Tills jag sommaren 2010 snubblade över LCHF.
  Första 3 månader hände ingenting. Jag var rätt frustrerad. Mailade också Sten Sture Skaldeman vid den tidpunkten. Han menade att jag åt helt rätt och bara skulle ha tålamod. Jag gjorde som han sa och fortsatte. Å gissa vad? Till min stora förvåning så började kilona trilla av allt eftersom. Efter drygt 6 mån till så var jag nere i dagens ca 70 kg. Alltså ca 15 kg ner, utan hunger, utan möda…bara genom att äta god mat.
  Så nöjd, så enkelt! 🙂
  Tack Skaldeman!!!

  Nu har jag varit viktstabil i ett år kanske…och vill alltså ner ca 5 kg till.
  Oj, lång historia där… 🙂

  Men jag äter idag ungefär som du.
  Ca 70-80 gram protein/dag.
  Ca 150-200 gram fett/dag.
  Sällan över 10 gram kolhydrater/dag.

  Jag har dock nyligen (återigen) börjat klura på en del som Skaldeman också skriver i någon av sina böcker nånstans…att vi med övervikt inte behöver få all vår ”föda” genom munnen. Det ska ju tas av fettdepåerna också.
  Alltså, en kille i min storlek kanske förbrukar 2000 kcal/dag (stillasittande). Jag kanske då inte ska äta (genom munnen) så mycket utan nöja mig med ca 1500 kcal/dag och ta de resterande 500 kcal/dag från mina fettdepåer. Hänger du med?
  Jag tror detta fungerar så länge det finns övervikt att ta av. Sen, när den är borta…tror jag att jag måste äta mina 2000 kcal/dag genom munnen för att inte vara hungrig (i svält).

  Jag försöker alltså nu äta mina ca 70g protein/dag för att behålla muskelmassan. Sen fyller jag på med fett i olika former för att nå upp till ca 1500-1600 kcal/dag.
  Får se hur det fungerar, är bara inne på dag 4 med detta ”experiment”.
  Haha, oj så mycket alla experimenterar här. 🙂

  Jag följer också med spänning alla de som börjat mäta sina ketoner! Tänker dock inte göra mig själv det besväret…

  En sak jag dock vet! (av egen erfarenhet)
  Är att om jag minskar ner proteinet och ökar fettet rejält så går jag ner i vikt!
  Men…jag vet inte om det är fett jag tappar eller muskler.
  Så därför vågar jag inte äta så en längre period.

  Att få i sig tillräcklig mängd fett kan vara svårt.
  Men jag gillar smör! Jag brukar göra en massa kryddsmör/örtsmör med en massa olika smaker…
  Vitlök, persilje, jalapenjos chili, mm mm.
  En bit kött och en rejäl bit kryddsmör till.
  Hur gott som helst!

  Nej, nu får det räcka! Förlåt för att jag fyller din blogg. 🙂

  Lycka till!

  Mvh
  Henrik

  • först, jag gillar långa kommentarer, det tyder på att någon har något att säga och berätta! 😀

   Sedan, lustigt för namnet Henrik låg och gnagde lite i bakhuvudet … det är då själve fasen att jag har så svårt att lite på min intuition 😉
   Skulle bara gjort ett snabbsök bland kommentarer och henrik så visp hade jag sett den!
   men vad härligt att höra att du fortfarande är här och ett jätte tack för din input både nu och då! UPPSKATTAS!

   ja jag for ju också efter kalorirestriktion då i våras och sa att det är det enda som fattas att rpova, men det skulle vänta till hösten, så kom du med ditt input och nu har ”tuggat” på det i sommar och känner att det ligger något i det och därmed sattes detta test igång 1 aug. Detta ska nu ges tid minst ett par månader och om det slår väl ut snabbt blir det nog längre.
   Sedan har jag ju alltid det med kalorirestriktiona tt ta till 😉

   jag tror det är jätte bra att många provar sig fram till vad som gäller för ens egen kropp. 🙂
   Du får jättegärna berätta för mig när det gått en tid om hur det verkar funka.

   Än en gång tusen tack för din story, roligt att läsa och härligt att du bjuder på dig själv!
   kram
   Mariann

 7. Jag har enfråga hur du kan få i dig mindre kalorier när du äter mera fett? Ska det inte vara tvärt om i de exemplen du gett ?

  Min fördelning blir ca:
  81% fett – 163,22 g
  18% protein – 83,70 g
  0 % kolhydrater – 1,87 g ( spenat därav lite kh)
  och för alla som kanske tror jag svälter:
  kcal: 2132,23

  en annan dag:
  83% fett – 197,11 g
  14% protein – 76,35 g
  3% kolhydrater – 16,87 g ( Blomkålsmos och ett par skivor nektarin)
  Kcal: 1810,80

  En tredje dag:
  85 % fett – 225,74
  13% protein – 77,13
  2 % kolhydrater – 10,31 (Vitkål och 1 tomat)
  kcal: 2365,61

  Kcal: Måste bli högre en annan dag än första uträckningen du gjort!! Fetty ger väl mer kalorier än proteinerna.

  • Tack för upplysningen, jag ser att jag blandat siffrona i farten de ska byta plats dag ett o två. fixar det nu. Än en gång tack för upplysningen och för att du är observant.
   Kram Mariann

1 trackback / pingback

 1. Hemligheter | Vägen till 65

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*