Varför i herrans namn kan inte folk bara få äta och göra som de vill?

Den frågan ställer jag mig idag då man mer och mer inser att det finns läger inom LCHF….
Ett läger ”spottar” just nu på alla som vill prova olika strategier, vilket gör att de som just nu provar och experimenterar känner sig nödgade att försvara sig.
De hävdar att detta bloggande om att prova strategier är skadligt för LCHF, jag skulle hävda att detta ”spottande och fräsande” hit och dit det är nog det som skadar LCHF mest!

Jag är övertygad om att de allra flesta är vuxna nog att själva avgöra om de vill hänga på och testa vad som passar en själv bäst.
alla (utan undantag) brukar hävda med bestämdhet att ”alla är olika” ”olika saker funkar olika på olika människor”  eller vad fasen de alla brukar vara noga med att skriva och säga.

Men varför då gnälla när folk försöker hitta sitt sätt? OM olika funkar olika så finns det väl ändå inget annat sätt att ta reda på det än att just prova olika, eller? Eller har vissa en sådan oerhörd stor förmåga att exakt veta vad man ska göra och inte kan se att andra behöver göra annat. Jag reagerar alltid på när folk tycker att det man själv gör är enda rätta vägen, det blir jag oerhört allergisk mot. Återigen visar man att man ska ha ”alla in i en och samma fålla”, men världen ser inte sådan ut och kommer aldrig att göra det…

Några passar det att nolla helt, några äter paleo, andra äter UFO, ytterligare andra äter en liberal LCHF och några äter 1-2 gånger om dagen och andra 3-4 gånger, några fastar och äter därmed också 1-2 gånger omdagen, men av någon outgrundlig anledning så går somliga i taket (??) av att det kallas PF (periodisk fasta, vilket främjar träning) men säger man att man äter bara 2 gg dagen så blir det säkert ok….
många vill ha LCHF-fikabröd ( det bespottade lägret och ”spottarna nu” ” spottade” just på dessa bakarna för ett tag sedan…), andra vill ha bröd med gluten i, några tillåter sig frukt och andra choklad, några äter Atkins, några äter vad skit som helst, andra är supernoga med matens renhet från tillsatser,några reparerar sig biokemiskt, ytterligare andra vill kolla via blodet om de är i ketos och om det får fart på både träning och viktminskning och andra vägrar säga LCHF och kallar det istället lågkolhydrat (har jag glömt något?) och så lilla jag som också provar  lite av varje 😉

 

34 kommentarer

 1. Känns som du sammanfattar det hela rätt bra, så länge man mår bra av sitt LCHFande så kan man ju förundra sig över varför man ska lägga sig i hur andra gör. Tips och Råd är alltid välkomna men dömande pekpinnar göra sig icke besvär.

  / Markus

  • Det är just dessa pekfingrar (ibland hela näven 😉 ) som ajg reagerar mot, det går att framföra sin åsikt med större ödmjukhet inför människors olikheter…
   jag vet dock att ajg också ibland kan fara fram ite hårt, ex när ajg kallade folk för djurplågare för att de inte ger djuren rätt mat, lite dumt gjort inser jag * skäms*

 2. Håller fullständigt med!
  Jag har äntligen hittat hem om hur jag ska äta. LCHF fast åt Paleo minus de flesta grönsaker …
  Mycket fett har jag alltid förespråkat, så mycket så till och med jag blir fettskrämd. Men det håller mig mätt länge och det räcker med en lagad måltid per dag. Grundar med kaffe med äggmjölk på morgonen.
  Älskar att jag äntligen har hittat rätt. Äntligen är mitt sockerberoende under kontroll.
  Jag förespråkar LCHF och säger att alla ska prova sig fram. Jag är bara en bra förebild om hur jag mår och hur kroppen har ändrat sig. Att jag nästan nollar kan skrämma en del.

  • Visst måste det vara skönt att känna att man landat och hittat sin variant! 🙂
   jag ahr ju egentligen själv hittat, men just dessa envisa 10-15 kg vill jag gärna bli av med 😉

 3. Å ena sidan tycker jag att du var rätt, å andra sidan kan jag bitvis förstå invändningarna.
  Så vitt jag förstår så satte de. Här diskussionen fart på riktigt när Anna Hallén ”satte ner foten”. Och jag förstår hennes poäng. Det är lurigt när framstående bloggare/förebilder kissar på stickor etc. Det är så många som följer dem som inte kan se skillnad på ”elitsatsningar” och millimeterjusteringar och på att det som behövs för den som bantat sig till övervikt (vilket många kvinnor ju har) snarast är lugn och ro och bra mat.
  Min åsikt är alltså att det inte är stickkissandet i sig som är problemet, utan att målgruppen lätt bli fel.
  Var det där begripligt? 😉

  • Jadå, jag förstår vad du menar. 🙂 men…
   Nu blir jag verkligen nyfiken på vilka framstående bloggare som kissar på stickor är?
   jag har lusläst alla bloggare som jag känner till och finner inte någon där som kissar på stickor. bara några som mäter ketoner i blodet inte kissar.
   Problemet blir när man så oödmjukt skriver om andra men inte hänvisar till vilka utan tar det generellt och det nya i sfären är just ketonmätning (dock via blod inte kissande).
   Svält kan ajg inte heller se någon enda bloggare skriva och eller uppmana till, det enda som går att möjligens tolka åt det hållet är väl LifeZones små inlägg omrking just ketonerna och ohunger…
   Så att många läste nog mellan Annas rader och lade ihop 2+2 och fick det till fyra, även om Anna menar annorlunda..
   men jag ska ändra mig om någon kan påvisa vilka bloggare som uppmanar till svält och/eller kissande.

   • Jadu – ta Räkans LCHF som exempel som Kostdoktorn länkar till – hon kissar på stickor som ska bli mörklila och ska toppforma genom ketos och lägger ut bilder på hur mycket underhusfett hon kan dra ut från magen…

    • Ok, men hon hänger väl med Katrin och där kan man ju finna lite vad som helst 😉
     menar du att ksotdoktrn länkar till henne och tycker det är bra med kissestickor??

 4. Ja jag tycker verkligen som du. Dessa fanatiker som bär sig åt som sektmedlemmar förstör ryktet till att börja med för lchf. Det ska alltid finnas extremfolk som inte kan respektera andras oliktänkande. Dom måste styra andra hela tiden och DOM har rätt, kan allt och mår såå jävla bra;))
  Man får försöka sila bort dessa men det är svårt när man ser ständigt hur dessa skrämmer bort nybörjare, för det gör dom. Har man som ny den gräsliga oturen att ställa en fråga till en sådan så lär man rata lchf innan man ens provat 2 dagar.

 5. Ja, tänk vad rätt det här känns. Har gått ur flera grupper då pekpinnar kom fram hela tiden. Tack för att det kom på print.
  Låt människor göra som de vill, stötta varandra i stället.

 6. Ja herregud!! Håller med mig.
  När ska man bli stor nog att få bestämma själv vad man ska äta? Tänk om alla lade lika mycket energi på sin egen mat och vad som får de att må bra som de lägger på att bry sig om andras så skulle inte så många mat problem finnas.

  Mvh Anna

 7. Jag antar att det dels är Anna du syftar på?
  Jag skrev detta eller liknande på hennes blogg men hon tålde inte det utan kastade det i pappaes korgen.
  Då kan man ju tänka sig att eftersom hon inte klarade av att komentera eller hävda sin åsikt bättre än mig så är det något i hennes resonemang som inte stämmer.
  Jag kommer inte köpa flera böcker av henna…

  i alla fall här kommer inlägget, som även kan passa din frågeställning.

  Anna vet dock inte vad hon pratar om fullt ut tyvärr.
  Tycker hon mer och mera låser in sig själv och propagerar över fel saker.

  Sisst tyckte hon att det var bättre att riskera att trilla dit i sitt beroende igen om man nu skulle äta sött s
  kulle man käka socker för inget är ju mera naturligt.
  Men hon har fel det finns naturligt sött.

  Och hennes resunemang är lika logiskt som att säga till en brukare att skall du berusa dig är det bättra att du gör det på ”riktiga” grejer och inte alkohol…

  Att nolla är inget onaturligt.
  att mäta och väga gör man för att man vill veta vad man får i sig inget fel på det.

  Och om man kört LCHF i två år kanske det är dags att testa något nytt. Vi har aldrig atit lika dant varje dag varje månad varje årstid.

  Vi har ätit varierat på det vis att vi har ätit vad som funnits tillgängligt.
  Vi har haft kcal underskott vissa veckor månader och överskot andra.

  Tillgång till frukt vissa och endast protein och fett andra.

  Vi har allite varit varierade och bytt metod, det är naturligt.

  Anna over and out… Ta det lugnt.

  • ja det är ju den reaktion som blev av hennes ”sätta ner foten” inlägg.
   Det är ju en del kommentarer som får en att undra över folk också…

 8. Uppdate:
  Och det jag skrev ovan gäller inte bara mat och lchf utan hela livet. Tänk om alla lade ner lika mycket energi på att bry sig om sig själv istället för att bry sig om alla andra. Vad bra alla skulle ha det.
  (Nu menar jag inte att man inte ska brys sig om andra mäniskor men jag tror du förstår vad jag menar)

  • jag fattar EXAKT vad du menar, jooo världen hade sett bra mkt trevligare ut och LCHF hade inte svärtats ner som det gärna gör av dessa olika läger…

 9. Väl skrivet, Mariann! Jag har nu missat hela den här debatten, eller ”spottandet”, och det är jag glad för. Det finns en anledning till att jag numera nästan aldrig läser kommentarer hos Kostdoktorn eller är inne på KiF, eller läser blogga överhuvud taget. Det är tjafs överallt och det är så himla synd, när vi skulle kunna stötta varandra oavsett vilken riktning vi väljer. Vi strävar ju alla mot bättre hälsa, eller hur!
  Kram på dig!

  • Kram tillbaka!
   Var glad att du missade debatten, man blir ändå bara ledsen…
   Det var inte länge sedan jag ”stångades” med den bespottade delen (och för alla del den som spottar också) ;), men jag är inte sämre än att jag kan se bortom ( iaf försöker jag det) personligheterna och kan se när det begås tramp på andra, då har jag svårt att hålla tyst, kämpade länge med att inte skriva något men det gick inte fingrarna lossnade trots jag satt på dem…

 10. I princip håller jag med dig – klart att alla får äta som de vill. Men det är ju alla de här ”jag-har-ätit-Lchf-i-flera-dagar-och-har-gått-upp-ett-hekto-vad-gör-jag-för-fel???” som kan behöva något stadigt att hålla fast vid. Vi som ätit det i några år vet ju mer om hur det funkar och hur kroppen reagerar, och då är det lättare att testa olika saker, för man har ett utgångsläge att jämföra med. För det är klart vi ska testa, hur skulle vi annars lära något nytt?

  • och då ska vi som hållt på länge hålla tyst om vad vi gör? Det blir ju kontentan av din första rad… 😉
   Vi måste lita på folk att de kan avgöra vad som rä bäst för dem och alla har vi varit nybörjare och fick sålla i mkt. När ajg började fakriades det, man käkade UFO, utan mejerier och man fastade (PF) allt detta fanns även då (4 år sedan snart).
   jag kunde navigera och då kan nog de allra flesta det också, antar jag iaf.
   Man fick alltid svaret inne på KiF GE DET TID laborera inte föränn efter 6 månader minst. Kan inte se att det srkivs någon stans i bloggsfären om annat heller.
   Att sedan ungdomar vill ha en snabbfix, 10 kg på en vecka helst, det ligger i deras natur att ha brått, men ajg kan inte se att alla andra lite mer gamla igården som bloggar ska hålla tyst för det. vi är ju så himla många som inte kommer någon vart med vikten!?

 11. ”Spottar” är ju ett intressant uttryck för att folk säger vad de tycker! Följer både din och Anna Halléns bloggar och ni är intressanta och kloka båda 2. Det som Anna fört fram nu är dock otroligt viktigt anser jag. Och sant. Spottandet verkar hennes kritiker ha stått för nästan helt ensamma verkar det som.

  • Det är ju så det funkar i världen, alla har vi olika glasögon att läsa tingen genom… och ajg ser faktiskt inget spottande från de som kände sig träffade varken på hennes blogg eller på facebook. jag läser bara in att de hamnar i försvar, Men som sagt jag har ju mina ögon att läsa med och andra har ju andra.

   • Att man säger att Anna zippat på lådvinet och att hon fått hjärnsläpp, och att man ska ta bort bokmärket från hennes blogg m.m. kanske man inte behöver särskilda glasögon för att tolka som att man ”spottar”.

 12. Vill mitt i denna debatt inflika med något helt annat. Sitter just nu och läser nya lchf bilagan till expressen. Bland frågot och svar med Anna Hallen på sid 54 är det en som frågar om det finns färdigt lchf fika bröd att köpa i butikerna. Anna svarar: -Inte än, men det kommer nog inom kort. Däremot finns det nu en hel del lchf-bakböcker. Min personliga favorit är ”Baka med LCHF” av marianne Andersson. En bok full med godbitar utan socker och gluten.
  Kul va!! 🙂

 13. Fast inte skriver väl Anna att folk inte får göra som de vill? Hon har en åsikt som är av typen att ketosstickor och periodisk fast inte behövs för sund lchfätande. Och hon påpekar gång på gång att hon markerar sin åsikt och det har hon väl full rätt till. Jag kan också tycka att det finns mängder med konstiga saker i bloggvärlden som anser sig knyta an till lchf. Bland annat dessa kolhydratsblockerare, jag sätter gärna ner foten där. Men naturligtvis så får folk äta vad de vill för det. Men JAG anser inte att det hör hemma inom lchf. Och om inte vi kan se att kritik mot vissa saker kan väga upp en vågskål snarare än ”spotta” på varandra, var är vi då?

  • Anna har i ett svar på facebook upprepade gånger sagt att hon visst är för PF, då hon ju många gånger sagt att hoppa över en måltid för at gå ner i vikt och det är ju just det PF (16 timmarsfastan) är.
   Själklart får man ha en åsikt, men när den utrycks så ”fel” (vi är ju ändå mnga som reagerat) och så luddigt, så blir ju åsikterna om motsatsen därefter.
   För fler hamnade ju i försvar, det märker man tydligt.
   Så när man i grunden gör ett kritiskt inlägg bör man väga orden på guldvåg, jag säger därmed inte att ajg själv är felfri, vi alla bloggare och männsikor trampar i det klaveret. Men Anna gör det lite ofta kan tyckas, jag tycker då synd om henne som får möta motsatta åsikter och som då gör att hon hamnar i försvar.
   För det är precis så det är. Folk uttrycker sina åsikter, precis som Anna.
   Möjligt att jag skulle använt annat ord än ”spotta” men jag läser ofta Annas kritiska inlägg som om hon ”spottar” dvs Pratar för fort och ”över”engagerat = spottar fram orden.
   Så saken är den att jag skulle vägt ordet ”spotta” bättre, men jag satte det inom citationtecken iaf 😉 Wikipedia om tecknet-
   ”Citattecken” eller ”citationstecken” är tecknen ( ” ” ) man använder för att markera en direkt kommunikation eller citat, för att markera ord och för att visa att ord har en annan betydelse än den vanliga.”

   Jag skriver också att alla UTAN undantag är för att alla ska äta olika, det är just därför som Annas inlägg blir fel för hon är ju för det, det vet ajg också.
   Detta är ju inte första gången Anna trampar in och skriver en åsikt som hon egentligen inte har, man blir ofta förvirrad av Annas inlägg som har just denna kritiska grund och där Anna ”spottar” (läs min tidigare betydelse av ordet).
   jag mins ett inlägg där alla som nollar fick sig stora kängor och dessa nämns ju även i detta inlägg, som om nollning innebär svält. Det gör det ju inte…
   Kissa på stickor är ju ignen idé har vi fått lära oss, och de som gör det har väl inte lärt sig det helt enkelt. Men Annas inlägg läste jag i huvudsak som kritik till de som mäter ketoner i blodet vilket ju inte är detsamma som att kissa på stickor. Sedan att detta då inte verkar stämma är ju en anna sak, då inlägget är så luddigt skrivet att bara somliga förstår vad hon menar, gör ju inte inlägget bättre. Det bästa torde väl vara att inlägg är så tydliga att folk fattar?

   Jisses detta blev långt!! haha, ja detta engagerar även mig ;), då jag alltid blir ”allergisk” mot att ”andra ska styra andra”… för det var ju så som jag läste inlägget.

  • En liten sak till mitt inlägg är en reaktion på KOMMENTARER som stöder Annas inlägg, dvs min raktion på kommentarerna på både facebook och bloggen, det är allt detta sammantaget som gör att jag tycker ”folk får äta och göra som de vill”. För kommentarerna säger också något om hur de tolkade Annas inlägg 😉
   Ex just om PF och hoppa över en måltid…
   Så att läsa alla kommentarerna från de som håller med gör att man får en uppfattning om hur de tolkade inlägget och att läsa de kommentarerna som upplevde det motsatta då får man en uppfattning om hur inlägget också kan läsas.

   Glömde också att självkalrt hör inte carbblcoker till LCHF håller helt med och även där har jag satt ner foten och är väl därmed ”obekväm” för Katrin numera…

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*