LCHF – hälsa och sjukdomar

Hälsa, vad är det egentligen?
Frågar man människor med uppenbar ohälsa så anser de sig ha hälsa ändå, vilket jag många gånger kan tycka vara märkligt. Ett uttryck som ofta hörs är ” viktigast är ändå att man får ha hälsan”.
Men vad är hälsa?
Enligt WHO är hälsa ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande”. Hur många är det då som har hälsa enligt den definitionen?

Ätt äta (mättat)fett har ju varit lika med ohälsa ända sedan 50 talet när margarinet blev ”nyckeln till hälsa” och Ancel Keys en av kolesterolkampanjens grundare, drog paraleller mellan hjärtsjukdom och fettParadoxen här blev att ju mindre fett människor åt ju fetare och sjukare blev man.

Vill man läsa och sätta sig in på matfett & margarin så ska man fördjupa sig i Gunnar Lindgrens artiklar.

Smör och andra mättade fetter som kokosfett däremot är rena hälsomaten. LCHF som ju står för Low Carb Hig Fat, där snålar man inte med fettet, inte så att allt simmar i smör, men man är inte längre fettskrämd!

Vill du läsa om vilka sjukdomar som är relaterade den moderna västerländska, socker och margarinstinna kost, då kan man läsa kostdoktorns sammanställning.

2 kommentarer

  1. Hej!
    Skrev till dej på facebook innan på LCHF sidan.
    Vilket arbete du lägger ner på din blogg ser väldigt proffsigt ut. Lätt överskådligt och lätt att ta till sej… Det här med kolestrolet hade jag ingen aning om…Här finns ju massor med information och annat kul…Du har verkligen lyckats med din blogg… Återigen…Ha en trevlig helg…!

    • Vad roligt att du tycker det! Ja, jag hoppas kunna var en av alla LCHF´are som sprider information om både det ena och det andra. I mitt fall blir det också mycket bakning, det verkar inte många pyssla med inom LCHF och det beror nog på att det inte är så lätt och att man har en idé om att det inte går och inte är tillåtet. Men då många av bakverken faktiskt inte innehåller många kolhydrater, kan dessa ingå t.o.m i en sk. UFO=UnderFemgramOmdagen LCHF.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*