Äntligen viktnedgång! Är 3 år lång platå bruten?

Allt sedan den 1 augusti så har jag justerat min proteinmängd och ökat fettandelen över dagen. Läs inlägg här från 2/8 och här från 5/8.
Detta sedan bloggläsaren Henrik tipsade mig i somras om att jag bör äta mindre protein och då mer fett.
Sedan har det numera efterhand de senaste 2 veckorna stått helt klart för mig att detta med att dra ner på proteinet och öka fettet är något som fler gör inom LCHF-sfären.
Lite lustigt att jag började med detta och andra gjorde det också men av olika anledningar. De mäter ju ketonerna i blodet,  det gör inte jag. Kul att se att tom kostdoktorn numera mäter ketoner i blodet, kanske det blir rumsrent nu då 😉 det vart ju ett herrans liv i lchf-sfären om både ketoner och LCHF-kaffe…

Men tillbaka  till mig och mitt lilla experiment. För NU för första gången på över tre år (lååång platå det) visar vågen stadigt neråt! Ingen rasning i vikt inte, men en stadig liten viktminskning. 1 månad – 2 kg på vågen.
Man kan ju inte ”ropa hej” ännu, men fortsätter detta så har jag hittat vart min sko klämde och det är ju det viktigaste.
Ska erkänna att jag kanske börjar mäta ketoner jag också, då jag nu är 100% säker på att vi alla gör samma sak. Får avvakta och se, det kan ju vara en idé om man den vägen kan upptäcka sina skavsår ;). Dvs vad kan jag äta och vad kan jag inte äta, vad drar mig ur ketos och vad gör det inte. Visst går det att använda sin kropp för att bara se, men kan man få snabbare svar är det ju bättre. Men som sagt om detta avvaktar jag lite.

Min träning fortsätter jag 3 gg veckan, den kan man säga har inte bidragit med ett enda gram neråt på vågen… men däremot styrka, vilket är ju gott också.
För er som vill ha lite siffror på hur jag äter så kommer några här:
runt 200 gram fett/dagen
min 60 max 70 gram protein/dagen då jag tränar, max 60 gram protein/dagen då jag inte tränar
kolhydraterna ligger på allt mellan 10-20 gram /dagen, möjligt att dessa går att öka något mer.
Detta uppnår jag så här:
LCHF-kaffe varje morgon på 1 dl kaffe, 1 dl kokt vatten med 30 g smör och 30 g kokosfett
Lunch  och middag fördelas dessa ovan beskrivna gram av protein och kolhydrater och fett.
För den som är rädd att alla vi som äter massa fett svälter oss så kan jag meddela att mina kcal ( som ju är ett mått på detta) uppgår till allt mellan 1800-2100 kcal. Ingen svält här alltså.
Om nu detta visar sig att inte fungera i längden så finns det bara en enda sak kvar att prova och det är detta med kalorirestriktion, men dit vill jag ju inte som de flesta av er vet 😉
För den nytillkomne läsaren kan meddelas att jag har 10-15 kg kvar att gå ner och är man riktigt petig så är det 15 kg och kanske mer… men jag är nöjd om 10 kg kan försvinna.

Sedan måste jag få nämna att här för leden när tidningarna basunerad ut om det myckna proteinätandet inom LCHF så befarar jag att de hade delvist rätt. Då gick duskussionerna heta och alla mer eller mindre hävdade att de minsan inte åt ”massa protein” (även jag).
Jag tror många behöver se över sitt proteinintag, man kan se att många inom LCHF äter mindre fett till förmån för mer protein.
Man kan också förstå det nu då man läser kommentarer ”överallt” i svallvågorna efter ”ketoner och MBC debatten” från människor som liksom jag fått ta sig sig själv upp till revidering och faktiskt titta med ”sanningens ögon” på sitt ätande och många har liksom jag insett att visst i katten äter jag för mycket protein.

Glädjande nog så är jag numera då ännu mer miljövänlig 😉

Krama varandra i trafiken på nätet…

 

 

24 kommentarer

 1. Hej! Jag har själv gjort en viktresa och nått mitt mål. Nu vill jag finjustera lite, ta några små kilon till 🙂 vilket också kräver en en del forskning och funderande för att befinna sig i den efterlängtade ketonfasen. När man pratar om ketonfas så måste man om man kommit ner i vikt tyvärr minska även kalorier. Gränsen är max 500 kcal och max 50 g kolhydrater på en kroppsvikt om 73 kg. Det är oftast det som gör att man fastnar för länge på en platå. Lycka till!

  • Äter man max 500 kcal över en dag kallas det svält tom 1000 kcal och under är svält. Där vill väl ingen lägga sig??
   Man brukar nämna ett underskott på 500 kcal, kanske du menar det? Det brukar betyda att ligga på 1500kcal/dag.
   ja vi får som sagt se om jag måste ta till kalorirestriktion, kanske, kanske inte…

  • Johanna
   Njae, det stämmer inte, det du hävdar. Att få sin kropp att ställa om till ketondrift, det krävs ingen kalorirestriktion för det? hur skulle det gå till?

   Däremot äter många fler kalorier än vad de är medvetna om, precis som att många faktiskt äter mer protein än de behöver.

   Att äta så lite som 500 kalorier per dygn, det är riktigt avancerad svält det.

   Rekommenderas inte!

 2. Hei. Gratulerer med en vekt som begynner å gå rett vei igjen- det må være deilig. Jeg erfarer akkurat som du skriver at jeg har spist for lite ferr i forhold til proteiner. Derfor lager jeg meg nå MBC om morgenen og får på den måten også i meg kokosfett. Stå på så kommer du i mål 🙂

  • TACK!
   ja vi är efterhand fler som fått erfara detta! Bättre sent än aldrig att komma på vad som kan stoppa en. 🙂
   jag håller nu tummar för att det är så också… 🙂

 3. Intressant Marianne o grattis till platån…..jag håller med ngn ovan att det vore tacknämligt om du ger oss lite tips, vi som fortfarande är på för hög ”höjd” sas… ngr dagars ”menyer” och ca mängder av fett, protein och kolhydrader.

 4. Jag är också i platå, hur vet jag om jag äter för lite fett och för mycket protein? Hur ska det vara fördelat ens (fett/protein)? Kolhydraterna håller jag koll på men andel fett och protein har jag noll koll på.

  Vikten har inte rört på sig i ett år, står kvar och stampar på samma vikt (jag har 8 kg kvar till normalvikt). Jag har aldrig gått ifrån LCHF (ätit vanligt) utan när jag dra ut på gränserna är det dina bakverk, mörk chokald, nötter osv.

  Ibland har jag börjat tvivla på om LCHF är fel och att jag kanske borde svältbanta igen (ja, den tanken får jag när jag blir frustrerad!), men så kom jag på att jag mår för bra för göra något sådant (jag har ju trots allt gått ner 12 kg). Dessutom vill jag inte bara gå ner i vikt utan BEHÅLLA vikten sedan. Så att lägga av med LCHF finns inte på min karta, ingen anna metod har någonsin fungerat för mig. Jo, träna och inte äta (svälta) men jag behåller inte vikten när jag får livskris eller ska koncentrera mig i skolan.

  Jag har föresten testat ditt rostbröd i mackgrillen nu men lyckat resultat! Ska intas nu med svart kaffe! 🙂

  • Låter som mig… frustrerad och vill svälta i mina mörka stunder 😉 men så inser amna tt det vill man inte heller…
   Det bästa tycker jag är att anvädna sig av minmat.net och börja väga all mat och lägga in då ser amn genast vad amn faktiskt äter och i vilka proportioner.
   jag tänker bara mäta och väga ett tag till tills jag känner att jag har kläm på både fett och protein. Vi är så vana att ha koll på kolhydraterna att det går av sig självt 😉 men däremot verkar det som att proteinet i mitt fall iaf har ökat omedvetet och då har fettet fått stryka på foten, kolisarna har ajg alltid varit oerhört sträng med. Inte fasen hjälpte det…

   Om jag vore du skulle ajg bara byta ut frukosten mot en LCHF-kaffe-te-choklad, sedan äter du lunch och middag som vanligt. eller byt ut lunchen om det passar bättre.
   prova detta och se vad som händer. 🙂

  • Nu såg jag HELA inlägget. Jag såg inte ”Läs mer” utan läste bara inledningen. Vilken miss! Mitt första mål är 8 kg (25 i BMI), men jag vill helst gå ner 12-16 kg till totalt (22-23 i BMI). 8 kg och jag vågar bada igen, tänkte börja motionssimma då. Sen bör 4-8 kg inte vara allt för svårt.

   Så 200 g fett, 60 g protein (jag tränar inte) och 10-20 g kolhydrater per dag? 200/60/10-20

   Inte testat minmat.se och aldrig vägt min mat. Får väl börja med det och se om det hjälper. Jag har en digital våg så det borde ju gå rätt smidigt.

   Alltså den där kaffeblandningen… Jag provade ha i kokosfett en gång och gillade det inte. 🙁 Jag har jättesvårt för dricka fett med undantag för grädde, men jag har för mig att det något negativt med för mycket grädde? Typ mjölksocker? Annars är det ju hög fetthalt och inte så mycket kolhydrater.

   Har du tips på andra sätt att få i sig mycket fett? Vad blir det till mat? Jag har en tendens att liksom mest äta kött, typ en fläskotlett och kanske en morot eller blomkål. Fettet lyser med sin frånvaro (eller jag brukar ha smör till blomkålen, och finns det fett på köttet så äter jag det givetvis).

   Behöver verkligen hjälp med maträtter som är FETA. Jag har inga problem med feta såser, feta röror, feta grytor, steka i smör, ha smält smör över osv. Fast jag behöver lite inspiration. Tips på recept! Helst snabblagade och något som tar längre tid (vissa dagar vill jag laga mat, vissa dagar vill jag inte).

   Tror du det gå att få till frukost, lunch och middag av det med önskad näringsfördelning? Jag hade gärna kört på kaffeblandningen om det inte vore för att jag redan vet att jag hatar dricka fett (funderar på sluta dricka kaffe med men inte pga. vikten).

   • Gör kaffet utan koksofett och du mixar ner smöret emd en stavmixer, det blir exakt som grädde fast utan kh 😉 jag lovar dig!
    Lova att du rpovar en gång iaf och sedan bstämer dig för om det var gott eler inte?
    Mixa 2 dl kaffe med 30-40 g smör ca 1/2 dl grädde motsvara det i fett.
    Sedan det allra bästa är att koka grönsaksmoser, dvs blomkål och så mixar amn ner 50 g smör, likaså med brysselkål skitgott tycker vi, broccoli också. Koka dem lätt mjuka inte för mkt i saltat vatten och mixa med bara smör 50 g per protion. MUMS!

   • Jag gick precis in på sunsoft.se och läste mer om Magic Bullet Coffee. Bokmärkt inlägget och ska testa senare! Jag tänkte jag ”måste” ha kaffe i men jag kunde ta kakao eller annan smaksättning också. Fast om jag inte tar 2 dl kaffe, kan jag då istället ta 2 dl vatten och ha i min smaksättning såsom kakao?

    Tack för tipset om skippa kokosfettet och bara ta smör (osaltat stod det dessutom på sunsoft.se) så ska det smaka grädde. Måste testas! Älskar ju smaken av grädde!

    Jag har ingen stavmixer (eller jag har men locket är borta så jag tror det kommer skvätta då). Kan jag mixa i en vanlig blender tro? Eller så tar jag stavmixern och håller för. Hehe!

    Oj, jag snålar nog när jag gör grönsaksmos (jag har ofta grädde i dock). Ska mäta upp smör nästa gång och ta rejält – utan grädde!

    Kött, fisk eller fågel vill jag ju gärna ha till (lunch/middag). Fast är det i huvudsak protein? Hur mycket av en fläskkotlett, lax, kycklingfilé osv. är protein? Alltså om jag tar en laxfilé och den väger säg 100 g, vad blir det för näring då? Vet kycklingfilé är fettsnålt så, men hur är det med griskött, nötkött, fisk (i huvudsak lax men även torsk, sej, makrill)?

    • kött/fisk råvara kan man räkna innehåller 20 gram protein per 100 gram.
     Kika i min blogg efter inlägget bara lite längre ner om hur jag gör lchf-chokladen 😉
     även te går bra.

 5. Grattis! Du ger hopp till en som också står på platå. Men måste fråga. Äter du inget till frukost utan dricker bara? Håller du dig mätt på kaffe/vatten/kokosfett/smör-blandningen? Behöver man göra på något särskilt sätt eller är det bara att koka upp vattnet, hälla i smör och kokosfett och sen hälla över i kaffet i koppen eller?
  Blir himla nyfiken på hur du äter 🙂 Tar också gärna lite menyer och förslag 🙂
  Kram

 6. Angående ketonmätning. Hur mäter jag? Behöver jag ketostix och en sån där mätare? Hur avläser jag resultatet? Funderat på köpa detta länge men liksom inte blivit av. Kan ju vara kul att köpa nu när jag samtidigt väger maten och försöker öka på fettet.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*