Matdag

Får frågor om hur jag äter, hur en dag kan se ut.

Eftersom konsten verkar vara att hålla sig lågt på proteiner, men ändå inte lägre än att man får vad man ska ha. Enligt Jonas Bergqvist är det helt ok med 1 gram protein per kilo kroppsvikt (önskad) när man tränar. Detta har jag då lagt mig på de dagar jag gör det och jag försöker ligga lägre de andra dagarna.
En dag kan se ut som så här en träningsdag:
Frukost: alltid LCHF-kaffe 1 dl kaffe, 1 dl koktvatten + 30 g smör och 30 gram kokosfett
Lunch: 1 ägg och 2 gulor stekta med 50 gram smör + någon grönsak, eller 2 kokta ägg och blomkålsmos på 150 g blomkål och 50 gram smör, eller 40 gram hårdost (Gruyere 385 fett) och 1 kokt ägg, grönsaksmos med 50 gram smör, eller 100 gram rökt makrill eller makrill i tomatsås 1 kokt ägg och LCHF-kaffe.
Vitsen här är att få i sig 50 gram smör + maten.
Middag: 200 gram rått kött eller fisk, 50 gram smör gärna i ett grönsaksmos, ex bysselkål, blomkål och broccoli. Eller smörstekta grönsaker, gärna med grönsaker som suger upp smör, så som vitkål och zucchini.
Det har slunkit ner allt som oftast ett par skivor persika ca 40-50 g. En LCHF-chokladdryck på 40 gram smör och 6 gram kakao i vatten oftast varje kväll. Även en liten bit hallonmousse tårta slank ner vid dotterns födelsedag utan att verka påverka mig, där är ju mandlar, bär och grädde.

Annars är jag strikt så som jag beskriver. Vill inte blanda i för mycket av både det ena och det andra utan först lägga mig här och se, efterhand smyga in vin, chocklad, nötter och mina bakverk för att se vad som händer. Troligtvis skulle jag kunna ligga högre med grönsaker, men detta är så som det ser ut nu. Troligtvis är inte underjordgrönsaker så farliga som man gjort gällande, detta får undersökas framöver om och när jag börjar mäta ketonerna i blodet.

Om jag visar i % hur jag äter en dag kan det se ut som så här:
Ej träning 87% fett  11% protein och 2% kolhydrater dvs. 198,79 gram fett, 57,66 protein, 11,73 kolhydrater.
Träningsdag  85% fett, 13% protein och 2% kolhydrater dvs 196,90 gram fett , 65,36 protein, 11,59 kolhydrater.

Jag använder mig av minmat.net för att också SE hur fördelningen är, detta vägande och mätande är inget jag tänker pyssla med hur länge som helst, gillar det i grunden inte. Man ska ju bara kunna äta, men då jag uppenbarligen inte har kläm på vad som är en normal tallrik för mig så väger jag och mäter.

Vill också göra er uppmärksamma på att det inte ingår mycket mejerier så som grädde och creme fraich just nu. Detta har tidigare aldrig påverkat någon viktminskning att utesluta dem helt hos mig och gör det mest troligt inte nu heller. Däremot vill jag köra så ”rent” som möjligt för att efterhand när jag ser att vikten fortsätter går neråt lägga in olika livsmedel för att se vad som då händer, men fortfarande behålla fördelning mellan fett och protein.

 

 

25 kommentarer

 1. Har man Iphone så finns det en app som heter Kaloriräknare från Shape Up som är otoligt bra när det gäller att ha koll på andelen fett/kolhydrater/protein. Allt lagras också och man kan gå tillbaks och titta på tidigare dagar.
  Jag har ätit för mycket protein och använder den numer till att ha koll på just på proteinet under dagen.

 2. Precis skapat ett konto på minmat.net och lagt till 60 g smör och 12 g kakaopulver (2 msk är väl 12 g om 1 msk är 6 g). 2% kolhydrater 3% proteiner 95% fett blev det, får se vad det blir när dagen är slut.

  Jag använder Kung Markatta Kakaopulver som är lite fettsnålt (11%) så la till denna matvara och även mitt osaltade smör som var fetare (82%) än det från SLV.

  Vaniljpulver (ca 2 krm) och vatten tog jag inte med. Vatten är ju ingen näring i form av fett/protein/kolhydrater och vaniljpulver är så lite. Kan ju omöjligt ange vikten av kryddor i min mat, eller? Kryddor höftar jag ju oftast. Kanske om jag bakar något och använder en hel påse, fast salt och peppar är ju så smått.

  Angående 1 g protein per kg, menas det min nuvarande vikt eller önskad vikt? Ska jag äta så mycket protein utifrån vad jag väger nu eller vill väga? Om jag inte tränar, hur räknar jag då? Mindre än 1 g per kg?

  Chokladdrycken (60 g osaltat smör, 2 msk kakaopulver, ca 2 krm vaniljpulver, 2 dl kokade vatten) smakade helt ok. Däremot vet jag inte vad det skulle få för konsistens? Skulle det bli krämig dryck? Jag använde stavmixer (minst 5 min) men det blev inte krämigare. Trodde det skulle bli som kräm först (typ trögflytande) men det blev mer som en vanlig chokladdryck.

  • Om man inte tränar tror jag att det var 075 g per ÖNSKAD kroppsvikt, Om man inte är väldigt överviktig då gör ju den vikten att man tränar 😉
   Den ska bli som en chokladdryck inte tjock men skummig och gräddig på ytan 😉
   Kryddor väger ajg aldrig.

  • Mitt mål är att gå ner 12-16 kg vilket innebär 45-48 g protein men mitt delmål är 8 kg vilket innebär 50.25 g protein. Bör jag utgå ifrån mitt delmål eller slutmål? (Delmål = 25 i BMI, Slutmål = 22-23 i BMI)

   Annars kan jag tänka att aldrig överstiga 50.25 i varje fall.

   Min chokladdryck blev skummig så då gjorde jag rätt. Såg en bild hos Monique (LifeZone) där en bild såg så krämig ut fast det var med kokosfett och kaffe också.

  • Just ja, jag glömde. Är det fortfarande 200 g fett som gäller?

   Alltså 10-20 g kolhydrater, 45-50.25 g protein och 200 g fett, eller hur räknar jag ut hur mycket fett jag ska äta?

   • Lägg du dig till att börja med på 50 gram protein och se vad som ähnder. man kan ju alltid sänka senare om en ny platå uppstår.
    vad gäller fett är det bara att mumsa på, det är ingen mängd så egentligen bara man håller ca 80% fett max 15% protein och resten kh tänker jag…
    Det handlar ju om att bli mätt mer behöver man ju inte äta. Jag upplever att jag hamnar runt 200 g för att behålla mättnad. men prova dig fram.

 3. Jag tänkte först avsluta dagens tredje mål med ditt rostbröd i mackgrill men hittade din uträkning av rostbrödet här. Är det per 100 g? Alltså 105.90 g per 100 g? Då kan jag inte äta brödet…

  Jag skivade några skivor och fick fram att de vägde typ 30-40 g per skiva, och det krävs två för göra en grillmacka = ca 70 g. Om det är 105.90 g per 100 g skjuter mitt protein iväg rejält!

  • Hm… 800 g i ingredienser. För få 100 g behöver jag dela det med 8. Så 105.90/8 = 13,2375. Tänker jag rätt eller är din uträkning per 100 g?

   • Jag vet inte hur många skivor jag får ut och jag skär inte jämt alla gånger. Jag väger dock så jag tror det blir mer rätt för mig att dela med 8 = ta reda på näringsvärdet per 100 g. Sen väger jag de skivor jag tar.

    Men då vet jag i varje fall att 105.90 är av hela satsen som är på 800 g. Jag tyckte det lät omöjligt mycket med 105.90 g protein per 100 g, per 800 g låter ju däremot rimligt. 🙂

  • Det är dom där jumla äggen i alla bröd som gör bröden väldigt matiga 😉 och därmed proteinrika. Uträkningen är i hela brödet du får slå ut mängden på mängden skivor.
   jag ahr inte räknat ut vad det kan bli, men man brukar kunna få ut 14 skivor.

 4. Såhär blir min matdag…

  Frukost: Chokladdryck (2 dl vatten, 60 g osaltat smör, 2 msk kakaopulver, vaniljpulver).

  Lunch/Middag: 1 laxfilé (118 g), 152 g blomkål, 50 g smör, salt, vitpeppar och några skivor gurka.

  Kvällsmål: 1 M-ägg (63 g), 20 g räkor, 43 g citronmajonnäs, några skivor gurka. Chokladdryck (2 dl vatten, 60 g osaltat smör, 2 msk kakaopulver, vaniljpulver, kanel).

  Det var verkligen inte lätt att göra sista målet. Jag var sugen på drycken igen men ville ha något till. Först tänkte jag en grillmacka men det gick ju inte. Sen tänkte jag äta 2 ägg med 1 paket räkor (90 g), men det gick inte heller. Så slutade med 1 ägg och 20 g räkor.

  Jag har inte räknat med gurkan men gurka består mest av vatten och det rörde sig om några få skivor.

  Min fördelning blev följande:

  2% kolhydrater 10% protein 88% fett

  11,55 g kolhydrater 50,82 g protein 199,74 g fett

  Marginellt för mycket protein. Nu har jag aldrig räknat ut näringsvärdet såhär tidigare men jag är rätt så säker nu att jag har ätit betydligt mer protein. Bara i helgen när jag var på grillfest intogs 1 fläskkotlett och 1 fläskkarre (jag åt även laxfilé hemma). Jag har ätit ganska mycket kött, fisk och fågel samt ägg. Samtliga råvaror är ju proteinrika.

  Ska fortsätta väga och använda minmat.net och utvärdera det efter en månad. Utvärdera = Se om vågen rör sig neråt.

   • Just nu bryr jag mig inte om kcal, jag ligger också på runt 2000 ibland precis sm du oftast inte så mkt mer och ibalnd 1800.
    Efter jul kasnke ajg kan bry mig om kcal OM detta inte fungerar som jag vill 😉

  • ja det är nog så att om de flesta gick in och faktiskt utvärderad sott proteinintag skulle 99% upptäcka att de äter på tok för mkt…
   sedan gör du helt rätt, minst 1 månad fbehövs för att kunna utvärdera, säkert 3 månader för att riktigt se en tendens

 5. Hej Marianne
  står helt still av lchf så jag ska testa med 075-1 gr protein per önskad vikt och mer fett

  hoppas det gör susen på min 30 kg som är kvar

  en fråga, som jag hoppas du kan svara på av fettet hur mycket av det bör komma från kokosfett, för jag läste någonstans som jag inte kommer ihåg att kroppen endast kan tillgodogöra sig viss del kokosfett

  • Hejsan!
   Hoppas du lyckas 😀
   jag äter inte mer än 25-30 g kokosfett/dagen, tycker det verkar lagom för mig.
   Jag vet faktiskt inte om det är så att kroppen inte kan ”ta upp” för mkt kokosfett…
   låter ologiskt, men som sagt jag vet inte.
   kram Mariann

   • Hej
    tror det var ngn av kostrådgivarna som skrev om det med kokosfetter men kan inte hitta det, eller så har jag drömt

    jag får testa mig fram

    Massor av hemgjord aioli mm får det bli

    tänkte utesluta all cr fraiche och grädde framöver.
    vet du hur det är med ost, tex parmesan, hämmar det också vikten? säkert individuellt

    Hoppas också det går bra, väldigt taggad

    • För mig funkar en liten bit hårdost ibland, verkar inte ta mig ur ketosen.
     Grädde iaf i sås inte heller, men det är lite tidigt att utvärdera enskilda ingredienser.
     jag kör helst utan mejerier och bara smör just nu bara i yttersta nöden blir det en gräddsås.
     kul att vi är fler som kör detta! 😀
     jag sökte coconutoil och fan inget annat än att det är många kcal i det och därför skulle man inte äta mkt.
     fast vi bryr ju oss inte så mkt om kcal… 😉

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*