Hur gömmer du fett i maten?

Mina bästa tips är att koka grönsaksmoser på  blomkål, brysselkål och broccoli. Koka dem lätt mjuka i saltat vatten mixa dem med endast (ingen grädde)  ca 50 gram smör per portion. Jag brukar ta 100-200 gram grönsaker till mig själv.
Stek också grönsaker som suger upp smör ex vitkål, aubergine och zucchini är bra grönsaker som suger upp mkt smör och olivolja. Så som ratatouille på bilden.
Glöm inte att tina hackad spenat med ca 50 gram smör i per portion är supergott.
Ringla över olivolja där det passar.
Gör bearnaissmör och andra kryddsmörer.

Är det svårt att få i sig fettet med maten och man blir hungrig fort av den anledningen går det alltid att avsluta med en kopp lchf-te -kaffe-choklad, så har man fått upp fetthalten ändå.

Vilka tips har ni att gömma fettet?

Lägger till avokado som innehåller en fin fördelning av allt. Smörsugande andra grönsaker är lök och svamp.

 

20 kommentarer

 1. Jag brukar även som du ha smör i grönsaksblandningar, främst blomkål men broccoli går ju också. Brysselkål har jag inte testat göra mos av.

  Kryddsmör är ett bra tips även om jag inte äter det (får börja nu!). Feta såser är däremot mums, såsom beasås. Bäst är ju att göra själv men jag brukar köpa Erics såser för jag är lite lat. Erics såser innehåller ”bara” två konserveringsmedel. Övriga ingredienser är riktiga (och det är därför väldigt lite kolhydrater i också precis som en riktig beasås). Övriga märken innehåller betydligt mer skit. Erics såser remouladsås rekommenderas varmt, jättegod (också lite kolhydrater). Beasåsen finns som även med olika smaker (chili osv.) samt Hollandise, Aioli osv. De två sistnämnda är inga favoritsåser hos mig. Remouladsås vinner alla gånger med fisk! Beasås är ju gott till kyckling som är fettsnålt och verkligen behöver ätas med mycket fett. Lägg därtill fet grönsaksblandning och du har ett fettrik måltid.

  Själv tänkte jag testa göra äggröra utan grädde med massa smör. Det borde ju bli gott också. Sen avokado är ju fett och inte så proteinrikt. Jättegott att äta avokado med örtsalt och majonnäs. Bara avokadon är mogen och fin…

 2. Jag skrev i ett annat forum: Är ni 100 % säkra på att vi kan ösa på med allt detta fett även om du vill vara smalsmal? Vacklar just nu i min övertygelse men vill gärna bli övertygad för jag mååår ju så himla bra av den feta maten men mår dåligt av ryggfettet som har tilltagit…

  • jag kan svårligen se att fet mat skulle vara ohäslosamt. Enligt Weston Price var det flertal naturfolk som levde på 80% fett. Du får läsa på ex Weston Price foundation och själv bilda dig en uppfattning. 🙂

   • Jag betvivlar inte för en sekund att fettet är bra för hälsan (det känner jag ju!) utan jag tänker mer på vikten. Kan det kanske vara så att jag trots allt är lite för försiktig med fettet, att jag skulle öka på fettförbränningen bättre om jag fick bättre fettprocent. Det är lite så mina tankar går – men jag vågar nog riktigt inte…

    • Vi är ju fler som nu upptäcker att fettet har fått stryka på foten till förmån för mer protein och också i vissa fall kolhydrater.
     Du kan ju alltid prova för att sedan återgå om det inte känns bra. 🙂

 3. Personligen gömmer jag inget fett nånstans. Jag äter aldrig extra fett bara för att. Äter naturligt feta produkter och även magra om det är naturligt magert. Steker i smör eller kokosfett. Har sås till maten, Äter oliver, avocado, nötter, mycket ägg och ost. Kött, kyckling och fisk (fet och mager) Jag äter nog ganska mycket protein men för mig funkar det bra och det håller mig mätt och nöjd. Jag har gått ned från 72 till nu 55 och byggt massvis med muskler.
  Bakar en del och då slinker det förståss ner en massa smör… men även då de andra ingridienserna. Typ ägg, nötmjöl och grädde.
  Så äter jag och det funkar för mig.
  Men härligt att du äntligen har hittat det som funkar för dig!!!

  • Återigen säger ajg då, att ajg hoppas att ajg hittat det, för det verkar som en kalr tendens neråt, men säker kan ajg inte vara ännu det msåte nog gå minst 1-2 månader till.
   Ja det verkar som att många äter bara det fett som finns naturligt och det verkar funka för många sedan finns det sånna som mig där det kvittar hur ajg gjort så har ajg stått still på vågen i över 3 år, andra ännu längre.
   Ny som sagt så verkar det funka när ajg drar ner på proteinet! men för att då bli mätt msåte ajg öka fettet, det är liskom där skon klämmer, att äter ajg nromalt med fett så skulle ajg gå hungrig och spörsmål om jag inte då snuddar vid svältgränsen cokså energimässigt (kcal).

  • Jättekul att det går så bra för dig! Alla är dock olika.

   Jag har precis som Mariann hamnat i en platå (nu över 1 år) trots att jag inte har avvikit ifrån LCHF men ändå händer inget. Jag vet inte om minskad protein (eller egentligen äta så mycket protein som jag borde) hjälper, men det är värt ett försök. Det var faktiskt så jag började med LCHF från första början. Jag var desperat, inget hjälpte och jag såg att det hjälpte andra, varför inte testa? Jag hade redan testat mer extrema metoder som äta ofta men lite enligt tallriksmodellen, leva på en frukt om dan/svälta osv. Till min glädje hjälpte LCHF mig att gå ner 12 kg – på samma sätt som du, bara genom att följa LCHF utan att tänka (bara hålla koll på kolhydraterna).

   Jag vill ändå påstå att jag har haft stort tålamod med min viktnedgång. Förr ville jag att det skulle gå så fort som möjligt. Nu trivs jag så bra med hur jag äter att jag inte bryr mig om hastigheten bara jag går ner i vikt. Jag la trots allt inte på mig all min övervikt över en natt, då kan jag inte förvänta mig att bli av med vikten över en natt heller. När vikten står still i 1 år bör jag dock fundera på vad som är fel, för det är ju ingen hastighet alls!

   Med detta sagt – Stort grattis till dig! Jag längtar tills den dagen jag når min målvikt också. Måste kännas underbart! För mig kommer det nog känns overkligt eftersom jag alltid ha varit mer eller mindre överviktig.

 4. Jag har också legat på platå väldigt länge (2 år) trots strikt LCHF, men nu efter MBC på mornarna och efter att jag har dragit ner på proteinet och ökat på fettet, så händer det grejer.

  Jag måste upp i ca 85% fett för att min kropp ska börja bränna fett och under dom senaste dagarna har jag märkt att jag även måste äta mer (ligger på ca 2000-2100 kcal/dag).

  Jag är 160 cm och väger just nu 73 kg (är dock ganska muskulös ;)). När jag låg på bara ca 1500 kcal och åt 75% fett hände ingenting! Inte heller när jag åt 85% fett, men fortfarande 1500 kcal, så jag ökade på maten…. Så våga äta mer fett och mer kalorier!

  På kvällen (om jag inte kommit upp i 85% fett eller har ätit för få kcal) äter jag 40-50 g smör blandat med ca 5-10 g kakao, 10 g mandelmjöl, lite vaniljpulver och steviasocker… lätt som en plätt att få i sig fett då och det är riktigt gott i min smak. En liten efterrätt varje kväll som sätter fart på fettförbränningen under natten. 🙂

  • Tack för att du delar med dig! 🙂
   ja det verkar helt kalrt ligga något i detta även för mig.
   jag ligger på runt 2000 kcal och 83% fett oftast. men sak tänka på att öka mer på fettet och som du säger hur gott är det inte med en sådan chokladdryck, jag avslutar mina dagar med en sådan också. 😀
   När jag tänker efter är det när jag druckit en sådan som ajg går ner emsta… hmm… tål att tänkas på detta med ännu mer ökat fettinta så jag också hamnar runt 85%
   än en gång tusen tack för dina tips och tanakr

 5. Föresten är det fel att äta något till chokladdrycken på morgonen? Vad jag har förstått gör många bara dryckan (MBC eller typ choklddrycken) och äter först inte förrän vid lunch?

  Jag är alltid hungrig på morgonen och första dagen när jag bara tog chokladdrycken var jag hungrig. Det slutade med att jag andra dagen bara tre timmar efterrått gjorde en grillmacka. Så idag tog jag både chokladdrycken och en grillmacka till frukost. Nu känner jag mig mer nöjd och kan vänta några timmar innan jag gör blomkålsmos med lax. Sen avslutar jag dagen med dricka chokladdrycken igen.

  Igår åt jag 2% kolhydrater, 11% protein och 87% fett (10.55 g kolhydrater, 48.19 g protein och 170,20 g fett). 1778.51 kcal. Jag kommer nog äta samma idag som igår (skillnaden är bara att jag idag intog grillmackan direkt med min chokladdryck istället för som igår med tre timmars mellanrum).

  Jag går upp rätt sent just nu så jag äter frukost vid 12-13 (därför är jag rätt hungrig när jag vaknar då jag åt senast 21-22 dagen innan!), äter mat vid 18 och dricker chokladdrycken vid 21-22. De dagar jag går upp mer normalt typ 9-10 så äter jag frukost då eller vid 11, sen mat vid 15-16 och chokladdrycken 19-20.

  Föresten har jag gjort om chokladdrycken. Jag hade först 2 krm vaniljpulver, sen kanel. Vaniljpulvret löses dock inte upp så bra så det blir små korn i drycken. Jag behöver dock något sött som balansera kakaon. Så jag ta 1 msk erytritol (flor) och nu smakar det precis som chokladdryck! Kanske ska köpa vaniljarom, det lär kanske smaka mer och över hela drycken. Vanilj är ju annars sött i sig (kakao är ju lite bittert, inte oätligt, men bittert).

  • jag fixar min utan sött, fast ajg gillar ju 90% choklad 😉
   Jag tror det är lite viktigt att inte äta något till, fast veta kan jag inte. Du äter ju ändå rätt över dagen och kanske det är det som ändå är viktigt.
   Så varför inte låta det gå så här ett tag och se? Om det går trögt kan du ju överväga att inte äta någon frukost bara ta denna chokladdryck? kanske öka fettet i den för b ättre mättnad?

  • Ja, jag tänkte köra såhär (chokladdryck + grillmacka på morgonen) och hålla koll på mitt totala proteinintag under dagen. Om det ger resultat efter en månad så kör jag på, annars kanske jag får testa öka fettet i chokladdrycken och se om det hjälper.

   Jag är inte alls så hungrig på kvällen eller ens mitt på dagen som jag är på morgonen. För mig är frukosten typ dagens viktigaste mål.

   Jag blir så lätt mätt av protein, grillmackan jag tar väger ju bara ca 70 g så det är inte mycket jag äter ändå (kunde äta det dubbla innan = 2 grillmackor).

   Jag vill helst inte känna ett behov av söta och försökte verkligen nöja mig med vaniljpulver men det smakade inte gott. Jag brukar inte söta annat annars men just kakao har en tendens att smaka för bittert för mina smaklökar. Fast det är ju inget näringsvärde i erytritol så tänker att 2 msk om dan inte skadar mig (1 msk per dryck). Just nu fokuserar jag främst på min fördelning.

   Angående kakaohalt. Jag gillar faktiskt inte 90% utan köper 85%. 70% försöker jag undvika för jag överäter det. Önskar verkligen Madagaskar från Lindt fanns i högre kakaohalt för den är så fasligt god! Lindt borde komma med choklad sötad med stevia också. Det kanske kommer någon dag…

   • Håller helt med tänk en choklad sötad med mariannsocker! INGA bismaker alls!
    jag tycker du gör rätt fokusera på det du säger vänta 1 månad och se vad som hänt och fortsätt eller gör först då justeringar. 😀 SMART!

   • Ja, Mariannsocker skulle nog gå fint också. Jag har provat mjölkchokladen med stevia från LCHF butiken samt Alvesta LCHF glass. Jag tycker faktiskt inte glassen hade någon bismak (inte Felix ketchup heller) däremot hade mjölkchoklad någon bismak men jag tyckte inte det smakade fel ändå. Kan dock tillägga att jag gillar lakrits så eftersom stevia ha bismak åt det håller klagar jag inte. Det är värre med den kyliga effekten från erytritol (uppstår dock bara vid överdosering förstås).

    Jag ska låta det gå en månad men jag ska se om jag inte kan nöja mig med chokladdrycken på morgonen och istället äta grillmackan till chokladdrycken som kvällsmål. Får se hur jag känner. Första dagen gick det ju men inte andra dagen. Konstigt…

 6. Nu har jeg stødt på den chokladdryck et par gange i kommentarfeltet. Hvor kan jeg læse mere og eventuelt finde en opskrift på den?

  Jeg prøvede at blande ghee, kokosolie og kakao med vand. Det var ikke så vellykket..

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*