Viktnedgång och lchf-bakverk

Många undrar ju om man kan äta mina och för den delen andras lchf-bakverk och ändå gå ner i vikt.

Det är en bra fråga.

Många kan, andra kan inte. Det är alltså precis som det brukar, helt individuellt. 😉
Man måste alltså prova sig fram till vad är det som gäller för just mig och min kropp.

Jag skulle kunna säga generellt att om du tillhör skaran som kan äta nötter, bär och grädde och ändå gå ner i vikt, de kan äta friskt av bakverken.
De av oss som vet med sig att just detta ovan  hämmar viktnedgången, de bör vara restrektiva även med bakverken.

Många bakverk ( i den kommande boken) är baserade på enbart kokosnötsmjöl, ägg och smör + smaksättning. De innehåller oerhört lite kolhydrater och passar in i en UFO (UnderFemOmdagen) och bör alltså inte hämma en viktnedgång.

Så fort man använder mandelmjöl, hasselnötsmjöl, bär och större mängder grädde stiger ju kolhydratshalten en hel del. För dem då som just har problem med att viktnedgången stannar av av nötter, grädde (mejerier) och bär, de får ju göra avväganden om och när man ska tillåta sig dessa godsaker.

Jag upplever på min egen kropp ingen större skillnad i när jag äter mer av godsakerna eller om jag avstår. Min vikt sniglar sig när oavsett och har så gjort i 2 år. Inte ens de sista försöket med fakir gav någon nedgång i vikt. Maken går stadigt neråt även med mkt lchf-godsaker och dottern har alltid varit smal.

I min värld är det numera så att jag tillåter mig dessa godsaker och ser mer min viktnedgång över tid. Det tog ju ändå 25 år att gå upp…

För mig och för många andra blir det mer och mer viktigt att lchf-livet fungerar hela livet än att vikten rasar under några månader. Därför väljer jag att leva med lchf-godsaker och hellre ser detta med viktnedgång över tid. Ser det som ett utmärkt tillflle att praktisera tålamod.

Sedan är jag ju numera inte jätte överviktig, den som är det bör ju tänka mer i kombination hälsa= viktnedgång.

Ät och njut, det viktiga är att äta äkta och riktig mat och sedan sätta lite guldkant på tillvaron med lchf-godsaker!

 

 

10 kommentarer

 1. Bra skrivet. Jag kan uppleva att det inom lchf-världen (forum på nätet etc.) inte ses med blida ögon på ”substitut” för bakverk och sötsaker – man är liksom lite, lite sämre om man väljer att äta sådant, man ska avstå och hålla sig till ”riktig mat”.

  Jag brukar rekommendera att nya som precis börjat med lchf i en period enbart äter huvudmåltider utan fikabröd etc. i syfta att lära känna sina kroppar och få kläm på hur just deras sötsug och viktnedgång fungerar INNAN de gladeligen kastar sig över desserter och bakverk. Däremot tycker jag att vi som faktiskt vet att vi kan hantera söta smaker i viss mängd och att vi kan äta bakverk och ändå gå ner i vikt får onödigt mycket kritik från väldigt strikta lchf:are. Jag hade säkert gått ner något hekto extra i veckan utan mina bakverk men som du säger, den här kosten ska fungera hela mitt liv i alla situationer och då tycker jag det känns fel att enbart vara fokuserad på siffrorna på vågen – så länge vikten minskar är jag nöjd i alla fall. 🙂

  • TACK! 😀
   Ja jag vet, jag har mött mkt av just detta ”motstånd” i synnerhet inne på KiF men även bland andra bloggare.
   Det är synd när man ”drar alla över en kam” och tror ”att om jag behöver äta superstrikt ska resten av världen också göra det.” Världen funkar inte så och kommer heller aldrig att göra det.
   Det finns en tydlig falang inom lchf som är ”asketer” och tycker vi alla som äter lchf ska vara likadana, de vill gärna vara tillbaka till ”grottstadiet” dvs äta paleo 110%. Det är säkert jätte bra, men då mitt liv inte ser ut som samlarna och jägarnas, funkar det inte.
   Jag har provat flera gånger så ajg vet för egen del vad som funkar bäst för mig.
   När jag äter ren paleo (fakir) så funkar inte det sociala och eftersom i af jag lever i världen så…

   För mig är det också viktigt att visa alla andra 99,9% av människorna att lchf är inte en asketisk diet utan det finns plats för godsakerna också OM man tillverkar dem på rätt sätt!! 😀

   Min bakbok och mina bakrecept vänder sig till alla andra (99.9%) inte till asketerna 😉

   Härligt hur som med fler som tänker som jag! Tack!

 2. Det som ev har tagit 25 år att gå upp, vill man ofta ska gå så rasande fort att bli av med. Jag tänker precis som du att huvudsaken är att man kommit på bättre tankar och lusten att förändra gamla och förmodligen sämre vanor och då är det ok att det får ta lite tid! Man får lära sig tänka om med matvanor man haft med sig sen barnsben och det är inte alltid lätt.Men man är väl på god väg i alla fall!

  • Ja det är detta med tålamodet… det prövas sannerligen för många som äter lchf 🙂
   Det måste få ta tid och OM man vill att lchf ska vara hela livet i alla skeden då måste vi vara tillåtande, annars blir det en tillfällig bantningsdiet och livet blir torrt och tråkigt.

 3. Precis så är det ävenför mig Marianne 😉 men bjuder man icke LCHF:are, på dessa godsaker, så saknar de sitt socker, och man ser på medans den försöker dölja sin besvikelse ( med ett dolt leende förståss) 😀

  • Hejsan!
   Jodå visst är det så… man ser att de saknar något. 😉
   Grabbarna här tycker dock att mina bakverk har ”improvat”, sonen smakade mina förbättrade kärleksmums som kommer i bakboken och var förvånad!!?? 😀
   Ser också att han på sin Fb lagt en länk om ”fettläkarens påstådda diabetes och han är kritisk till artikeln och menar att lchf inte förordar härdat fet…. han kanske börjar tänka han med *håller tummar*
   Kram och tack Eva!
   Mariann

 4. så jätte bra skrivet 🙂 Vardagslivet måste fungera och jag tar hellre en sämre viktnedgång och unnar mig dina underbara bakverk 🙂 Man ska ju föröka klara av denna kost livet ut….tårtan på bilden du har i dettainlägg finns recept på den 😉 MVH Lindha

  • Tusen tack Lindha!
   joo det är en sak som ligger mig lite varmt om hjrätat av naturliga orsaker 😉 jag bakar ju. ha ha ha
   Tårtan på bilden kommer i bakboken nästa år! Den är jätte god och bakades till sonens 22 års dag i år! Alla även sötnosarna tyckte mkt om den!
   Nu på lördag fyller dottern 20 och det ligger 2 olika stora moussetårtor i frysen och klassiska gräddtårtebottnar (3st), det blir helt enkelt ett enda stort TÅRT-kalas!
   Det är ju mat som sagt 😉
   Kanske ska fota dem alla och lägga ut och fresta er? 😉
   Kram Mariann

  • Hej Anni!
   Välkommen hit! 😀
   Jooo det är lite å dreggla över 😉 men det är ju mat 😉
   Jodå det har vi, jag har gått ner 15 kg och maken 25. 😀
   Kram och välkommen hit igen
   Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*