Periodisk fasta, PF

Kallas på engelska Intermittent fasting, och har inget som helst att göra med fasta där man bara dricker.

Alla fastar vi när vi sover och hur många timmar vi är utan mat är ju olika. Man pratar om att vid längre PF uppnår man viktnedgång och fram för allt hälsa. Många använder sig av PF i samband med träning och att bygga muskler.

Ibland kommer frågor om PF och jag kan inte en väldig massa om det, jag har dock lite egen erfarenheter om detta.

Vill du läsa mer om detta så har fitnessguru gjort en bra sammanställning.

Jag har själv provat detta i två olika perioder och de båda varade i ca 2 månader. Vid båda tillfällena åt jag också 0 kolhydrater och mitt ätfönster var mellan 12-18.00, resten av tiden var jag fastande. Drack bara vatten och inget kaffe. Man äter alltså den mängd mat man skulle ätit över dagen men under kortare tid och väljer att vara fastande under  en längre period. Det finns de som kör ätfönster på 24 timmar och fastar i 24 timmar.

Vid båda dessa tillfällen gick jag ner 4-5 kg.

Jag tycker inte man ska börja med att experimentera med sk fakir (0 kolhydrater) och eller PF, förrän man är gott och väl inne i en strikt LCHF diet.
Jag började prova detta efter 8-12 månader.

Sedan anser jag det väldigt viktigt att man äter väldigt näringstät mat vid dessa tillfällen. Det betyder att all odlad fisk och industriuppfött ryker. Man måste köpa gräsbetes och mkt vilt och då menar jag äkta vilt, inte utfodrade hjortar.

När man för 8000-10000 år sedan åt så så var det djur som hade levt och ätit artriktigt och inte som nu med en massa konstigheter. Man hade också troligtvis inte mat på bordet var 3-4 timme, utan man hade troligtvis naturliga längre faste perioder.

Jag upplevde dessa två perioder som riktigt fina, pigg och full av energi, snäppet bättre än när jag äter ca 20 g kolhydrater/dag. Fokus på mat släpper. Det som gör att det inte går i längre tider är det sociala livet. Plötsligt blir det festligheter osv och att där sitta och bara tugga en köttbit funkar inte… inte nog med att man är annorlunda  från början, men att sitta och äta så det gör en till en marsian, eller mer troligt från ett helt annat universum.

 

3 kommentarer

 1. Efter att ha läst ditt inlägg ovan och fitnessgurus så förstår jag att detta är mitt naturliga sätt att äta på. Även innan jag började med LCHF. Jag kan utan problem vara utan föda till 17-18 tiden, då har jag alltså inte ätit något sedan föregående kväll. Jag blir sällan hungrig öht. Jag kan alltså strunta i alla ”normala” mattider, utan att ha dåligt samvete. Man har ju hela livet fått sig itutat att man MÅSTE äta frukost, att det är dagens viktigaste måltid!! Jag skippar den för det mesta iaf, men nu kan jag göra det utan att ”skämmas”.

  • Spelar roll när man äter?? Huvudsaken att man får i sig allt det kroppen behöver, kvittar ju NÄR det sker.
   Jag tror att är man fettdriven så finns det ju i allra flesta fall ackumulerad energi på oss flesta 😉
   De som är kolhydratsdrivna behöver påfyllning hela tiden.
   kram Mariann

 2. Även när jag var ”fettskrämd”, och trodde att man skulle äta minst 3 ggr om dagen, hade jag svårt att få till det. Det blev sällan mer än 2 ggr om dagen. Jag har faktiskt trott att det var en del av anledningen till att jag har övervikt. Det är skönt att höra att så inte är fallet. Hädanefter kommer jag bara att äta när jag känner för det;))
  Tack för det:))

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*