Undersökningen i Västerbotten

I Rapport i går rapporterades det att det pågår ett projekt sedan 1985 ( Västerbotten nytt) att  varje år erbjuda alla länets 40-, 50- och 60-åringar till en hälsoundersökning. Undersökningen, som består av en medicinsk del med provtagning av blodtryck, blodfetter och sockerbelastning. Vikt och längd för bestämning av BMI – Body Mass Index. Dessutom ingår en enkät som handlar om livssituation, social situation, familje- och arbetsförhållanden, mat- och alkoholvanor, fysisk aktivitet, tobak och snus.

I rapport uttalade sig en läkare från Umeå att nu så stiger kolesterolet hos Västerbottningarna och man är orolig för att hjärthälsan nu då ska försämrats.

Dock har man inte sett att den gjort det ännu…

Då har bör man alltså heller inte sett någon förbättring av hjärthälsan under dessa 25 år heller trots mindre fettätning?
Bara det att kolesterolet nu ökar hos folk, vilket vi inte behöver bry oss om alls. Den som känner sig orolig över kolesterolet kan med fördel läsa Uffe Ravnskovs bok Kolesterolmyten och kanske börja först med denna artikel?

Ät dig till hälsa och ät riktig mat!

8 kommentarer

 1. Det verkar ju inte som om ”nån” bryr sig vilket kolesterol som stigit. För de fettskrämda är det ju kolesterol=hjärtsjukdom, oavsett det goda eller det dåliga. Min mamma dog i hjärtinfarkt för 3 1/2 år sen, hon åt massor med socker, smörgåsar,fika, choklad och var storrökare och överviktig. Flåsade efter 10 meter slätt. Inte kul. Jag vill göra tvärt om, inte röka, skippa kolhydraterna och vara ute i naturen och njuta. Man kan ju undra varför folk dör i hjärtinfarkt som tränat och ätit fettsnålt i hela sitt liv allt enl SLV. Det har ju gjort allt på ”rätt sätt” Vad skyller de på då?

 2. NillaK – ”Det har ju gjort allt på ”rätt sätt” Vad skyller de på då?”

  Jo då har man ”fuskat” enligt läkaren och dietisten… Sades till mig. Sen körde jag lchf trots deras starka råd om att INTE göra det. Tog blodprov och vägdes, då hade alla värden blivit till ”det bästa de sett på länge” och sa: Nu har du gjort precis som vi sa åt dig, va?”. Då sa jag: ”Nej, jag har gjort precis motsatsen” haha.

  Marianne kära medmänniska, jag har fått hem din bok nu och ååh, den är på viktigaste-böckerna-hyllan nu. Kommer att användas flitigt! Tack ♥

 3. En kommentar om något helt annat! 🙂
  Satt på möte på min praktik idag, de hade dukat fram kladdkaka och det såg så fruktansvärt gott ut och luktade sååå gott. Jag satt och började överväga om jag bara skulle ta liiiite.
  När det blev dags för fika så visade det sig att det minsann var LCHF-kladdkaka som serverades idag..
  Revolution! 🙂

 4. Man kan ju fråga sig hur mycket den här undersökningen säger om lågkolhydratkost egentligen. De medverkande får ange deras kostvanor men hur urskiljer de egentligen de som äter mycket fett för att de äter skräpmat som också innehåller en massa snabba kolhydrater och socker från de som äter mycket fett för att de äter naturlig och nyttig kost? Har de gjort jämförelser mellan dessa två grupper? Det känns väldigt förhastat och oseriöst av Rapport att sända ett inslag av typen ”lchf är farligt, hjärtläkare varnar”.

  • Jag håller helt med dig 🙂
   finns snart inga som kan hålla nyheterna på den nivån de ska hållas, sensation och skapa rubriker är vad alla vill verkar det som.
   Knappt ingen som gräver och som upplyser längre… 🙁

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*