Stevia och Erythritol och färdiga blandningar av dessa

Nu kommer det många frågor igen om Stevia och Erythritolen och hur ska man  tänka.

Erythritolen är ju lika söt som socker, man brukar säga att man ska ta lika mycket av erythritolen i ett recept som socker, dvs 1-3 dl.För många av oss kanske såpass många som 80% märker av erythritolens bismak, den smakar metalliskt eller ger sveda i halsen. Precis det gör ju socker också om man får något väldigt väldigt sött.
Jag doserar erythritolen i matskedar, ofta 3 msk och  fyller upp sötman med stevia.

Stevian är ju supersöt  och ju högre sötma ju lägre dos. Den brukar finnas i styrkor från 250 och uppåt till ca max 500 gånger sötare än socker. Stevias bismak är lite åt lakritshållet.
jag föredrar en stevia som är så lite söt som möjligt men ändå inte så låg att det är tillsatt ”mös och bös” sådant vi inte vill ha. Så jag landar ofta i en stevia som 250-300 gånger sötare och då blandar jag den med erythritolen i delarna 3 msk erythritol och 1/4 krm stevia = Marianns blandning. Det brukar vara lagom sött och inga bismaker av någon sötning kan upplevas.

Nu kommer det många sådana här färdiga blandningar på marknaden och här är det återigen samma regel som gäller se till att få en blanding som är så lite söt som möjligt men ändå lite sötare än socker. Vad gäller alla dessa färdiga blandningar är nog så att alla får själva prova och komma fram till vilken dosering som passar var och en. Eller så fortsätter man bara blanda min lilla blandning…

ICA stevia strö– verkar vara för lite stevia i, då den ska doseras som lika som socker torde det vara ”ett enda korn” stevia i varje påse. Där får man  bara ta 3 msk ( om man vill slippa bismaken av erythritolen) och då blir kakan osöt. Då får man ändå tillsätta 1/4 krm stevia själv för att få upp sötman lite. Behandla ICA stevia strö som ren erythritol.

Stevia Vital  Steviasocker är 5 gånger sötare än socker och här kan man om man doserar i mina mått 3 msk uppleva en stark smak av stevia och har man denna påse får man ta 0,25 msk – max 0,5 msk och själv fylla upp med mer erythritol ca 2-3 msk. Annars blir kakan osöt med bara 0,25 msk.

Rebiana Steviasocker är två gånger sötare än socker och borde vara närmare min sötningsblandning. Dock blir det för mycket att ta 0,5 dl exemplevis, då går stevian igenom ändå. Jag skulle nog ta 0,5-1 msk och fylla upp med 2 msk extra erythritol. Detta får jag återkomma till då jag snart får hem denna produkt.

Sukrin+  är också två gånger sötare än socker och borde också ligga nära min blandning. Denna har jag inte fått prova. Jag tror att den fungerar som Rebiana Steviasocker och måste tas mindre av ändå och fyllas upp med lite erythritol för att helt undvika stevians bismak. Ca 0,5-1 msk skulle jag tro blir lagom här och fylla upp med 2 msk extra eryhtritol blir min kvalificerade gissning.

Swetex Är också dubbelt så söt som socker och bör då behandlas  som Rebianas Steviasocker. Troligtvis ta ca 1 msk av Swetex och fylla upp med 2 msk erythritol. Då jag inte fått prova den så är detta lite osäkert, utan endast även här min kvalificerade gissning.

Vill du veta hur tillverkningen går till av dessa båda sötningar Stevia och Erythritol så läs här.

Nu kommer en gissning till från mig och det bästa verkar då vara om man kan få till en färdig blandning som bara max är en (1) gånger sötare än socker i stället för två (2) gånger, då vore en sådan färdig blandning helt 100% hemma…  i min skalle bör tilläggas…

 

OBS: Vad gäller Hermestas och Canderels Steviasötningar så bör vi alla avtå dem då de innehåller maltodextrin.

 

 

 

 

24 kommentarer

 1. Tack för förklaringen. Igår hittade jag en flytande Stevia i en butik i Helsingborg. Där 2-4 droppar motsvarade 1 tsk socker… Då kanske man ska läsa och se vad den innehåller….blir så fundersam på allt när man inte vet riktigt.
  /Camilla

  • Hejsan och välkommen!
   jag är lite dåligt insatt i just de flytande steviorna, men troligtvis doseras de i en-två droppe= 1/4 krm.
   jag tror du kan använda din stevia och skaffa kanske ett pulver sedan när den är slut?
   prova dig fram med en droppe smaka av och ta en till annars.
   kram från Mariann

 2. Hel vetenskap det här, tur vi har dig Mariann. Gjorde dina semlor, blev riktigt gott. Jag är jättekänslig för just smaker i sockerersättningar, men din blandning blir helt ok.

  • ja alla skulle jag säga gillar min blandning, har än i dag inte bjudit någon eller någon som använder den sagt något om bismaker, så det är otvivelaktigt den bästa blandningen.
   Vi får se om det kan dyka upp en sådan färdig blandning á la Mariann på marknaden. Annars blir det att fortsätta blanda själv…

 3. Tack för bra och informativ upplysning om alla varianter som finns idag! Köpte ICAs Stevia idag då det var slut på Sukrinet. Måste även inhandla lite Stevia så jag kan börja baka från din fina bakbok som jag fick när jag fyllde år. Det var så fin och insprirerande.

 4. Hej!
  Jag har bakat två kakor ur din kakbok – inge fel på kakorna! – men på min mun…övriga familjen märker inget, men jag blir jättekonstig i munnen…svårt att förklara men jag måste dricka och sedan blir jag liksom konstigt torr i munnen. Jättesur för jag är verkligen kaksugen! Använt sukrin melis och stevia från lchf-butiken. Får väl fortsätta med mörk choklad…
  🙂

  • Har ingen aning vad det kan handla om. Tål du kokos?
   Gör en utelsutning och ät sötningenarna gjorda i ex mandelmjöl och sedan gör du en kokosmjölskaka utan sötning och ser vad som händer. Ex de amerikanska pannkakorna.
   Det bästa är att ta reda på vad som ”stör” dig.
   kram från Mariann

 5. Tack för att du reder ut begreppen i denna sötningsdjungel. Har fått din bakbok som är jättefin men har inte hunnit baka. Förstår nu att jag köpt för ”svag” stevia. Bara 10 gånger sötare. Fick en tidning igår där det står mycket om kokossocker. Vad tycker du om det?/Åsa

  • Hej!
   kokossocker skulle inte jag använda, det är ett GI socker och jag personligen vill använda så lite sådant som höjer blodsockret som det bara går.

   • När det gäller allt som kommer ut på marknaden nu så måste man veta vad man köper och hur man kan använda det.
    Det blir en allt mer vildvuxen djungel med de poppulära blandningarna av Stevia och Erytrithol.
    Erytritholen (Sukrin) har en sötma som är ca 0.7 av sockrets sötma medan Stevia är mer komplicerad då sötman kan pendla mellan oftast 100 – 400 gånger sötare än socker. Dessutom kan bladets olika extraherade steviolglyckosider vara rena eller blandade som ger olika smakförnimmelser. Vilket vid en överdossering blir kraftigt framträdande. Som exempelvis ren rebaudiosid eller steviosid eller blandningar av detta.
    Att säga att man tar en ”sked” av något som som är upp till 400 gånger sötare än socker kan innebära mycket. Ett gram (hur många kan väga under eller ett gram’¨utan specialvåg?) blir 400 gram socker. Tio gram blir fyra kilo socker…

    Så en blandning av Erytithol och Stevia kan innebära mycket olika.

    Tar man sedan exempelvis ICA:s Stevia strö som produkten märkligt nog heter får man 99.75% !!!! Erytrithol som Mariann helt riktigt kommenterar bör behandlas som just det. (ICA:s Stevia tabletter innehåller bara 75% annat än Stevia…)

    När det gäller flytande Stevia varför inte själv köpa ett 100% rent Steviaextrakt i pulverform och lös upp en noggrant mätt mängd i en mindre mängd (en till två dl.) lika noga mätt vatten uppkokat rent vatten och du får ett eget billigt flytande extrakt att användas till bakning,mat och dryck.

    För den som inte är helt ”ortodox” kan en liten mängd vanligt socker kanske även lösa den där sista pusselbiten för att lyckas fullt ut med den rätta smakupplevelsen.

    Vi ska veta att de här frågorna inte är helt enkla och livsmedelsindustrin har även de att hantera dessa svårigheter. I bland maskeras oönskade smaker med aromämnen eller sk. maskerare för att få fram den ”rätta” smaken. och vad är då den ”rätta” smaken ? Det kanske helt enkelt är så att vi måste få tid att vänja oss vid något nytt till förmån för något som är hälsosammare.

    • Precis så är det alltid, att vänja sig, både vid denna sötning och vid kokosnötmsjölet. 🙂
     tack också för en bra kommentar.
     Mariann

  • Hejsan!
   Den övre och den understa bilden de kakorna finns i bakboken. Det är Brownies och Kanelsnurrorna. Den mittersta finns inte utgiven ännu.
   Stor varm kram Mariann

 6. Hej! Tack för jättebra information! Tittade på att köpa Sukrin. Men är det någon skillnad på Sukrin och Sukrin+? Måste man blanda med Stevia eller kan det räcka att bara använda sig av Sukrinet?
  Tack för en mycket bra hemsida!

  • Hejsan!
   Sukrin+ är en färdig blandning av stevia och eryhtritol och hur den fungerar vet inte jag, då ajg inte rpovat den. Jag tror som jag srkiver i inlägget att man får behandla den som rebianas färdiga blandning och tillsätta ´lite mer erythritol.
   Det bästa är att rprova själv och se om stevian går igenom, gör den det är det 0,5 msk det handlar om och fylla upp med mer erythritol ex 2 msk.
   Kram från Mariann

 7. Jag har hittills använt ICA:s Stevia Strö i pavlova, brownies, kokostoppar, våfflor, sylt, smulpaj av mandelmjöl, muffins med kokosflingor och som sötning i grädde. Det sistnämnda var det enda jag blev missnöjd med, då kristallerna inte löste sig i den kalla grädden… I kokostopparna blev det en lite ”kall” känsla i munnen, väldigt lik känslan man får av Xylitol, det yttersta på tuggummin! Inte obehagligt, bara oväntat. I de flesta recept blir det lagom att ersätta 1dl socker med 0,75dl Stevia Strö!

  • Ja när erythriolen blir lite för mkt blir det gärna denna kalla metalliska smak, vi i vår familj får sveda halsen också.

 8. Vad är det egentligen för fel på maltodextrin? Inget har ju tillsatts utan man har bara plockat bort protein ur majs (oftast) eller något annat, t.o.m. vete. Kvar finns bara rena kolhydrater.
  Men också om det kommer från vete så är det kvarvarande gluteninnehållet så litet att det med god marginal kvalificerar sig för att kallas gluten-fritt.

  Maltodextrin lär vara de kolhydrater som snabbast tas upp av kroppen, så det är väl därför som träningsfolk använder det efter träningspassen. Men det finns ju i mycket som vi andra äter, till och med i barnmat.
  Det skrivs mycket om att det (kanske) är farligt, men ingen har på ett övertygande sätt talat om varför. Om jag har fattat det rätt så är den största faran med matvaror som innehåller maltodextrin, utan de ingredienser som det blandats upp med. Exempel på sådant är energidrycker, som innehåller allt möjligt skräp.

  Jag skulle vilja ha klarhet, eftersom maltodextrin är ett utmärkt sätt att göra ”pulver” av fett. Då skulle kunna använda det för att göra egna torra blandningar till muffins, pannkakor mm där bara vatten behöver tillsättas. Såväl mjölk som ägg finns ju redan tillgängligt i torr form, så det är bara fettet som utgör en svårighet.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*