Hur tillverkas stevia och erythritol?

Ja, det ska man ju fråga sig med all rätta. Vi vill ju inte att tillverkning sker på otillbörliga sätt och med massor av kemiska tillsatser, som det ibland låter påskinas av okunniga människor att det alltid används vid all tillverkning av dessa lchf godkända sötningsmedel.

Jag har frågat SteviaVital.se hur just deras stevia och erythritol tillverkas, då många använder deras steviasocker som är en färdig och bra blandning av stevia och erythritol. Jag doserar detta steviasocker med ca 0,5 msk till max 1 msk i normala kakor på runt 5 ägg. Erythritolen kommer i olika märken här i Sverige, Sukrin, Sötrix och Sötin är de vanligaste. Du hittar både stevia och erythritol  i hälsokostaffären, oftast är det sukrin man har. Stevian kan vara ca 250 gånger sötare än socker och vill du blanda själv är en blanding på 2-3 msk erythritol och 1/4-1/2 krm stevia bra.

Vi tittar först på Stevia  och hur den tillverkas:
För att extrahera steviosiderna ur de smakrikaste delarna av stevian, blötlägges bladen från växten i rent dricksvatten och alkohol. Vid extraktionen frigörs då de naturliga och mycket söta ämnena i de så kallade steviolglykosiderna. Därefter renas och filtreras steviolglykosiderna med en metod som påminner om ett vanligt vattenfilter. Inga tillsatser av några kemiska ämnen, bara en naturlig process med bladens söta ämnen. Detta är det naturliga sättet att framställa extraktet på.

Sedan om Erytrithol:

Erythritol produceras genom fermentering (jäsning) av druvsocker (glukos). Man tillsätter en bakteriekultur till glukos, som blir omvandlat till Erythritol. Detta är samma process som vin, ost och yoghurt går genom, och är helt naturligt. Vår Erytritol utvinns ur majsstärkelse.

Hur andra tillverkare tillverkar sitt stevia och erythritol kan jag inget säga, men så här går tillverkningen till hos SteviaVital

ps. är du en tillverkare som läser här och gärna vill få förmedlat här på bloggen hur just er stevia/erythritol tillverkas så kontakta mig! ds.

Edit: kl 20.00 12/1-12
efter fråga från bloggläsare om GMO majs så är svaret:

GMO Genetiskt Modifierad Organism Ingen av våra produkter är det.
GMO omfattas av EUs försiktighetsprincip och måste således produktmärkas som sådan.
 Erytrythol kan även utvinnas ur annat än majs. 
Givetvis är sötningsmedlen processade, men inte är de kemiska.

 

 

26 kommentarer

 1. Hej!
  Intressant att läsa om detta!
  Jag har en liten fråga som kanske du kan besvara, du är påläst om socker har jag förstått.
  Min make och jag dividerade häromkvällen om söt dricka när vi var i affären du vet de där som kallas Zero sugar osv…
  Vi läste på innehållet och enligt burken så ska det inte innehålla några kolhydrater alls och min make sa att det är ju inte så farligt att dricka det där, medan jag protesterade såklart. Men så blev jag osäker på hur det egentligen är. Själv så vägrar jag att dricka dricka med konstgjort socker i och ser det som värre än den ”vanliga” söta drickan.
  Hur ser du på kolsyrad dricka med konstgjort sötningsmedel?

  • jag håller helt med dig, det är värre än vanligt socker som jag ser det.
   Såg just på tv igår att dessa kemiska sötnigsmedel stimulerar aptiten, man äter alltså ganska mycket mer efter man druckit sådan artificiell dricka.
   Det dröjer nog inte så länge innan vi nu kommer sötdricka sötad med stevia i första hand.
   Undvik all artificiellt söt dricka.
   Våra lchf sötningsmedel är ju naturliga, dock är ju flugsvamp naturlig också 😉 så allt naturligt är ju inte bra, men just dessa sötningsmedel är det 😀
   KRAM

  • jag skulle använda dem i te. Nu sötar jag ju inte te men där passar bladen bra. 🙂
   bladen har ju sin lakritssmak kvar och passar väl ingen stans än i vissa te sorter?
   Du får prova!
   KRAM från Mariann

 2. Hej! Tack för en fin blogg med mycket fin information. Emellanåt undrar jag däremot om du blir sponsrad när du rekommenderar affärer och personer.

  För att SteviaVital säger att det går till på ett visst vis, betyder absolut inte att det går till så, eftersom produkten framställs i Paraguay, om jag inte minns fel. Jag kan ingenting om framställningen av just dessa produkter, men jag har varit en hel del i U-länder och kan nästan lova dig, och alla andra, att produktionen inte är så ”idyllisk” och kemikaliefri som den svenska importören SteviaVital uppger.

  Lite mer källkritik från din sida i framtiden hade ökat din trovärdighet, i alla fall från min sida.

  Tack igen för en fin blogg!

  Max

  • Hejsan och varmt välkommen hit! 🙂
   Källkritik, ska jag åka till Paraguay och checka fabriken själv?
   Jag väljer att lita på de människor jag har personlig kontakt (mail) med, och som alltid svarar på mina frågor då jag undrar något.jag förutsätter att de själva kollar sin tillverkning och är ärliga omring den.

   Sponsrad har jag blivit av LCHF butiken, Ingela där har varit supergullig att ge mig produkter (däribland steviasocker) då coh då och hon har stöttat mig långt innan det ens blev bok med Bonniers, innan hon ens sett de finaste recepten.
   Lchf butiken och Ingela kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta och därför pratar jag gott om dom.
   Stevia Vital har jag inte fått något av, annat än denna plats på deras hemsida och jag har givit dem några recept, men detta är ju reklamsyfte för boken.
   Kram från Mariann

 3. Tack, jag hade också gått och funderat på att det där vita Stevia-pulvret har säkert extraherats med bensin eller nåt… men det verkar finnas hopp om den produkten. Tror jag ska skriva tlll producenten av burken jag har i skåpet och se vad jag får för svar där.

  Men att erythritolen utvinns ur majsstärkelse var ju mindre kul. Den väljer jag ju alltid bort från alla innehållsförteckningar redan inte bara för kolhydratinnehållet utan också pga genmodifiering.

  • Hejsan och välkommen hit!
   Det var en bra poäng där med GMO och majs, har jag inte tänkt på, detta måste kollas upp. Återkommer när jag vet något.
   KRAM och tack för denna tanke, uppskattas 😀
   Mariann

  • Här har du svaret från Steviavital:
   GMO Genetiskt Modifierad Organism Ingen av våra produkter är det.
   GMO omfattas av EUs försiktighetsprincip och måste således produktmärkas som sådan.
   Erytrythol kan även utvinnas ur annat än majs.

 4. Jag håller med Max….det är dessutom förbjudet att sälja Stevia i Sverige och EU. Du får sälja produkter med Stevia i det men du får inte sälja ren eller utblandad Stevia.

  Hur skall man kunna lita på dig när du inte ens vet detta?

  Det borde du veta innan du rekommenderar en produkt på det här viset.

  Jag tycker du gör jättebra recept men dina rekommendationer och utfall i branschen känns verkligen köpta.

  Har du en andel i LCHF-butik eller vad betalar de dig för att marknadsföra dem som du gör? Du kan ju inte bara godtyckligt sitta och promota deras produkter i den utsträckning som du faktiskt gör.

  Jag tror LCHF.butiken kommer att få problem om man struntar i lagar och regler.

  http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Tillsatser-/Stevia-och-steviolglykosider/

  • Hejsan och välkomen hit! 🙂
   Ojdå!! Lita på mig? Det får du göra som du vill, var och en av oss har väl ansvar för sig själv?
   Jag tar bara ansvar för mig och jag pratar på min blogg om det jag vet och tänker på. Påstår inte att jag har al fakta.
   Fakta utöver min får folk ta reda på själva. jag förordar alltid att folk ska tänka och söka information själva! den som läser bloggen vet det.

   Andel i LCHF butiken har jag inte, det borde väl du kunna se via att se vem som äger företaget det brukar vara offentliga uppgifter, jag äger bara min lilla frisersalong.

   KÖPT?? Jag ser tyvärr inga pengar från någon.

   Jag tar mig den stora friheten att promota vad jag vill på min privata blogg, vilket precis alla andra som bloggar gör. Återigen tror jag att de allra flesta människor är självständigt tänkande varelser.

   Dina andra frågor rörande försäljning av stevia får du ta med berörda.

   Välkommen hit igen, och tack för att du gillar alla mina GRATIS recept 😉
   Mariann

  • I LCHF butiken säljer vi ingen färsk eller pulvriserad Stevia, vi säljer enbart Steviolglykosider och den är godkänd i EU så vänligen ta reda på fakta innan du hasplar ur dig en massa anklagelser och lär dig själv skillnaden på dessa.
   Om du stör dig på att jag tipsar mina kunder om var de kan hitta bra recept som passar inom den kosthållning de valt får du helt enkelt sluta att klicka på dessa länkar.

  • Laura – Om du nu är så rädd för allt och inte tror på någon så åk dit och ta reda på hur det ligger till. .
   Det finns ingen anledning att attackera Marianne.
   Vi som läser hennes blogg och väljer att baka hennes kakor, tårtor m.m. är faktiskt vuxna människor som kan ta beslut själva.
   Jag väljer åxå att lita på tillverkaren.
   För kan man inte det så finns det inte mycket vi kan äta överhuvudtaget.
   Tex. allt kött som vi äter kan du vara 100% säker på att djuren inte fått i sig antibiotika eller nåt annat skräp som många stoppar i djuren, bara för att de garanterar ekoligiskt, Då måste du ju själv analysera maten de får.
   Vill du inte använda de varor som finns i hennes recept så låt bli, men attackera inte henne.

   Jag och alla mina vuxna barn med familjer har börjat med LCHF och vi är så tacksam till dig Marianne för att du tagit fram alternativ som vi kan äta vid kalas och andra högtider. Du räddade vår jul så vi fick känna att vi inget saknar.
   Första gången för 10 år sedan när jag började med LCHF fanns det inte många recept varken mat eller annat så det blev en väldigt tråkig enformig kost och jag tröttnade.
   Så stort tack till dig Marianne
   Hälften av min stora familj fyller år från oktober till Januari och vi får ha våra kalas med gott samvete

   • TUSEN TUSEN TACK Ulla! 😀
    Detta var oerhört gott att läsa idag!
    Det är precis så som du beskriver det som jag tänker och känner också. 🙂
    Man måste lite på handlarna, så är det bara. Att man mailar och frågar borde göra att de är rädda om sitt rykte, det har ju ändå framkommit saker som att handlare märker giftiga tomater med kravlapp, folk plockar upp spagetti från golvet. Förr eller senare kommer ofta oegentligheter fram och då får de stå där med svansen mellan bena. Jag tror ändå fler och fler är noga då samhället idag är så förhållandesvis genomlyst och genomskinligt, allt kommer upp i ljuset förr eller senare.

    Sedan värmer det mig mycket detta du berättar om att julen blev trevlig, med mina recept. Jag tackar dig av hela mitt hjärta för sådana kommentarer, för det är precis så jag upplever många har det. et är få som kan leva ett så asketiskt liv med ost, nötter och oliver och dricka vatten till alla festligheter som uppstår i ett långt liv.
    Med mina recept önskar ajg att fler kan börja då de ser att livet kan mkt väl te sig som vanlig (kostmässigt) även om man äter LCHF. De som äter LCHF önskar jag ska hålla sig på tåget med hjälp av min bok också exempelvis.

    Så än en gång tusen tack och en stor varm kram från
    Mariann

 5. Tror det kan vara idé att tänka på att ungefär så naturligt och trevlig vill ju gärna även t ex margarintillverkare beskriva hur det gå till när de gör sin produkt också. Så jag vet inte riktigt om jag skulle lita på tillverkarens uppgifter helt i något fall. Speciellt inte då de vill trycka på hur ”naturligt” något påverkas och hur det finns i naturen med osv.

  Kika t ex på http://www.margarin.se/ där det finns en video där unilever vill visa hur margarin tillverkas och vispas ihop hemma i köket – tror inte många här skulle hålla med om den bilden 😛

  • Jag tror dock det är stor, om inte milsvids stor skillnad på sveviavital och UNILEVER…. 😉
   men det går ju också utmärkt att själva ta kontakt med ex steviavital och undra det man inte tyckte sig få veta via mitt lilla inlägg i debatten.
   För den riktigt vetgirige så kan ju ett tips vara att köpa sötningen och sedan få den analyserad på ett laboratorium för att utesluta just ev kemsika rester…

   KRAM på dig A 😀
   Mariann

   • Åh det tror jag också! Det var mest ett lite roligt exempel hur tillverkarna gärna vill få sin produkt att låta mer tilltalande än den är. Vilket ju är naturligt, de bör ju gilla den produkt de säljer och att försöka sälja mer av den 🙂

    Hela den sidan de gjort där som jag länkade till är lite roligt exempel i sig över hur hotade de känner sig av lchf-debatten och allmänna debatten emot margarin.

    Tror inte det är ett dugg fel på steviavitals produkt, men jag tror nog inte heller riktigt att den beskrivning de lämnar om sin tillverkning är hela sanningen – precis som den där margarin filmen.

    • Vi får hoppas det är hela sanningen… jag utgår också från att KRAV tomaterna är KRAV när jag handlar och att ingen ljuger på vägen. Sedan vet jag mkt väl att girigheten är stor hos alla 😉
     Stor varm kram till dig
     Mariann

 6. Mariann,

  I all välmening tror jag inte man skall promota produkter man inte kan stå bakom.

  Det håller inte riktigt att skylla på att man ”tror” dem man pratar med. Kan man inte stå bakom produkten så skall man inte promota den.

  Bara det faktum att man inte får sälja Stevia i EU visar väl att företaget är tveksamt till att börja med….eller hur?

 7. Hej.

  Jag skulle vilja ha ditt råd om vilket märke på Stevia och Erythritol som jag ska välja.
  Jag har ICA bredvid mig och där har dom Hermesetas Stevia Strö, i tablettform, och flytande.
  Jag är Diabetiker sedan 1 år tillbaks och även då jag inte tar någon slags medicin för det så måste jag ändå vara försiktig med sockret, men jag har läst lite på din sida om Stevia och Erythritol, men fattar inte riktigt allt, så därför vill jag rådfråga dig om vilka märken som är bäst på både Stevia och Erythritol att använda. Jag vet inte än om jag vill använda det i bakning, men i Te, hemma gjorda Lemonader och sylt/marmelad, t.ex.

  Vore tacksam om du kunde skicka ett svar till min mail.

  Mvh.
  Linda

  • Jag liter på Leif och Per på Stevia Vital och hoppas att det är ett ok tillverkningssätt.
   Att sötningsmedlen är processade det bör man ju förstå då ett vitt pulver är långt från ett vitt blad, precis som det vita sockret inte är ren sockerbeta eller sockerrör.
   Jag tror nog att både företag och så också motståndare till både det ena och det andra kan ha sina dolda agendor.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*