Vad behöver jag för att börja baka ur bakboken?

Fick denna frågan från en läsare som är ivrig att kunna gå igång och baka så fort boken kommer hem i brevlådan.
Vad behöver finnas hemma för att kunna börja baka ur boken? Ja, bortsett från  den uppenbara ingrediensen kokosnötsmjöl (4 gram kolhydrater per 100 gram)! 😉

 

 

Om du vill kunna gå igång och kunna välja helt fritt ur bakboken så bör det finnas hemma:

*Mandelmjöl och hasselnötsmjöl och/eller mandlar och nötter att mala själv. Kokosnötsmjöl.
* Fiberhusk, fibrex flingor, pofiber och bakpulver
* Erythritol (sötrix, sukrin och sötin), stevia som är ca 200-250 g sötare än socker, (fungerar bra att byta ut mot 0,5-1 msk steviasocker)
*Vaniljpulver (inte vaniljsocker) och vaniljstång, kardemumma, kanel, kakao, 1 st choklad av fin kvalité på 70% kakao eller helst mer, hackade mandlar, hackade hasselnötter, mandelflarn, bittermandlar, kokosflingor och kokoschips, ev kakaonibs. Gelantinblad eller pulver. Mandlar, hasselnötter och valnötter.
*Citron, lime, frysta bär så som jordgubbar, hallon och blåbär. Ev passionsfrukt och lavendelblommor…
*Vispgrädde, creme fraiche/smetana och creamcheese/philadelphiaost.
*Ägg och osaltat smör i mängder.

Då bakbokens bakverk är mat har det använts minst 7 kg smör och 180 ägg i alla bakverk!


Så ät, njut och var glad!

28 kommentarer

    • Japp, det är ok, de har fått ok från Bonniers!
      Sedan har ajg låtit några bloggare få pdf filen också.
      Den finns ju nu eller strax på nätbokhandlarna ändå.

      Men det är jätte bra att ni uppmärksammar mig, för amn vet ju inte omdet sker något otillbörligt.
      Så tack för extra ögon!
      KRAM
      Mariann

  1. Jag vet att fler än jag ryggar för ’sandknastret’ från fiberhusk och jag använder xantangum istället för att få ’kladdighet’ som är lite sammanhållande.
    Du nämner inte det och jag ser det aldrig i andras recept heller.
    Är det för att du inte provat eller vet du något negativt som inte jag vet om det?

    • Nejdå, jag vet inget mer negativt än att vi här blir fisig av det och en av oss får lös mage.
      Därför använder jag det inte, enda gången blir när jag använder bakerix, en gång ibland.

      • Det var när jag såg det som ingrediens i bakerix som jag började använda det 🙂 Jag får inga obehagliga känningar av det. Hade en stor burk stående sen jag använt det i olika örtgel och är jättenöjd med att byta ut husken mot det. Vill gärna tipsa andra som också ogillar fiberhusk!

        • Det är ju super när man hittar produkter som funkar för en själv! Då är det bara att byta ut fiberhusken där du finner den. 😀
          KRAM

    • Hejsan!
      Det är för att jag i mina recept tar i minimalt med sötning och i de mesta lchf bakningen kan då salt gå igenom för mkt. men man får prova sig fram var gränserna går för att en kaka känns salt.
      Kram mariann

  2. Hej Marianne
    Varför väljer du att använda kokosmjöl och inte mandelmjöl i samma utsträckning. Mandelmjöl från LCHF-butiken innehåller också 4 g kolhydrater.

    Längtar tills boken kommit och har redan bakat massor av fina grejer från din blogg.

    • Hejsan!
      Jodå, det är en låg kolhydratshalt på lchf butikens mandelmjöl 🙂 men problemet (ja om nu det är ett problem) är att man måste ta sådana mängder av mandelmjölet att kakan därmed får en hög halt av kh. Sedan har koksonötsmjölet även den fördelen att den har en bra och fördelaktig omega 3 halt vilket mandel inte har.
      Sedan har koksomjölet ehelt andra egenskaper än mandelmjöl, ex mina pajbottnar är nästan exakt som mördeg 😉
      uppnås inte med mandelmjöl…. tycker jag alltså.
      Kram Mariann

    • Pannkakan och våfflorna innehåller inte sötningsmedel. Vill jag minnas.
      jag tror faktiskt att man i flera lägen kan baka utan, då kokosmjölet är så sött i sig.
      Det enda kan vara när man har mkt kako i som ju är beskt, att de beska receptorerna på tungan bara känner de beska.
      man frå prova sig fram helt enkelt. 🙂

    • Hejsan och vamrt välkommen hit!
      Du är långt ifrån ensam om att inte få ihop de med detta socker av diverse slag och blandningar. 🙂
      Sukrin är ju erythritol och finns i märkena sukrin, sötrix och sötin, finns säkert fler märken utomlands. Men dessa är de jag sett i sverige.
      Stevia är ju steviapulver och gärna 250 g sötare , helst inte högre halt. Dessa doseras i 3 msk surkin och 1/4 krm stevia för absolut bästa sötma och helt utan bismaker från något av dem. Tillhör du den lilla skara som inte känner av sukrinets bismaker, nackdelen är då om man bjuder på sådana bakverk att man bjuder männsikro som är känsliga för det, de flesta är det faktiskt.
      Men om du vill använda bara surkin så ta 0,5 dl och prova, det kan bli lite osött och öka till 0,75 och se om bismaken uppträder. Där får man prova sig fram till en dos som passar en själv och andra omrking en.
      Hoppas detta var lite förklaring i ”dimman” av sötning 😉
      Kram mariann

  3. Bakade kärleksmumsen i fredags, blev jättebra!! Tack för ett toppen recept! Skall testa de andra recepten vi fick lite försmak på snart.

    • KUL!!
      Ja det är väldigt många som gillar mina kärleksmums!
      Ska bli spännande sedan att höra vad ni provar och vad ni tycker. 😀
      Kram Mariann

  4. Hej!

    Vet du någon bra hälsokost/affär i innerstan (gärna kungsholmen) som säljer stevia och erythritol? Vill helst inte handla på internet. Vet du kanske också var man kan hitta billigast mandelmjöl? Är det billigare eller dyrare det som finns på t.ex. Ica?

    Hoppas du kan svara, tack för alla tips! 🙂

    • Hejsan Frida!
      Välkommen hit och angående din fråga så vet inte jag, vi kan hoppas någon från Sthlm läser här och kan ge dig tips. 🙂
      Jag själv bor i Borås.
      Jag skulle ändå tro att vilken som hlest hälsokost borde sälja erythritol i första hand sukrinet då, elelr möjligen sötin också.
      Stevian borde de också hunnit med att få in, vilken sort kasnke inte spelar så stor roll, utan be om en som är så lite söt som möjligt, ca 250 gånger sötare.
      Mandelmjöl kan finnas på City Gross, ingen av våra mjöler är direkt billiga mjöl, så det är bara att öppna plånboken om man vill baka, man ska dock vara glad för att jag inte anvädner det dyraste och mest onödiga mjöl som finnes BAKEPRO. 😉
      Kram från Mariann

  5. Jag handlar på Skanstulls hälsokost, Ringvägen 106, de är inte så dyra som andra butiker, de har det mesta! Du kan kolla deras webb-butik innan så vet du vad de har.

    • Går att baka helt utan sötning, då sötningen bara har en enda funktion i min bakning och det är att söta 🙂
      Du kan bara ta kokosmjöl i det mesta, bara öka, men det blir lite ”samma kaka” då.
      Men det bör gå. 🙂

1 trackback / pingback

  1. Hej på er alla nya bloggläsare! – Receptlchf

Lämna ett svar till Sippan Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.


*