Sockerarten fruktos kanske är det största hälsoproblemet?

Docent Ralf Sundberg skriver i sin blogg om ”Socker är ett gift” och nämner en undersökning av kostvanor som gjorts på kvinnor i ett Sydamerikanskt naturfolk och en grupp indiankvinnor i slummen i Lima. Läs i bloggen om de intressanta resultaten.

Det Ralf också skriver är:
”Vad gäller spannmål vet vi att dagens vete inte är detsamma som det som din mor eller mormor bakade med för trettio år sedan. Proteinhalten är väsentligt lägre och stärkelseinnehållet är högre, varför nivåerna av det fettbildande hormonet insulin blir högre av det bröd som bakas idag. Men även glutenproteinerna har förändrats av den omfattande växtförädlingen, något som lett till att glutenintolerans blivit dubbelt så vanligt i befolkningen. Glutenintolerans är sannolikt bara toppen på isberget. Mycket tyder på att dagens gluten har negativa hälsoeffekter på långt fler människor genom att vara inflammationsdrivande.

Sockerarten fruktos kanske dock är det största hälsoproblemet. Många luras av att fruktos inte höjer blodsockret, alltså blodglukos och därmed har ett lågt GI, men det är tyvärr en överförenkling som missar det väsentliga. När vi äter socker höjs nämligen blodets halt av fruktos. Denna sockerart är sju gånger mer reaktiv än glukos och bildar så kallade Advanced Glycaemic End products genom att förena sig med proteiner, vilka därmed inte fungerar optimalt i sina olika biologiska uppgifter. Att vi glömt bort fruktos beror på att vi inte rutinmässigt mäter det!”

Så att använda ett sk. GI socker som ju är till största delen fruktos gör kanske att vi lurar oss själva?
Var hittar vi fruktosen?
Ex
Honung består av ca 70% socker fruktos och glukos, ju mer flytande den är ju högre halt av fruktos är det.
Kokossocker som nu har blivit lite populärt har ett GI på 35, tyder på att största delen är sockerarten fruktos.
Agavesirap som också är ett GI socker, GI 27, det tyder också på att det är till största delen fruktos.
Vitt socker (sackaros) är lika delar glukos (druvsocker) och fruktos.

Att fruktos får ett lågt GI har att göra med att den ombildas till glukos i levern.
Fruktos kan också bildas vid tillagning, ex bildas det fruktos i stekt lök.

Hur är det då med frukt?
Man brukar säga att 5% av fruktens vikt är fruktos. Fruktosrika frukter är, äpplen, päron och druvor.
Här ser ni en bra tabell hämtad från Johannas kostblogg.

fruktoshalt i % glukoshalt i %
äpple 5,9  2,4
päron 6,2  2,8
vattenmelon 3,4  1,6
russin 29,8  27,8
morot 1,8  1,6
squash 1,4  1,1
tomat 2,0  1,3
tomatpuré 4,7  3,0
nypon 5,2  4,2
röda vinbär 4,4 2,9
hallon 2,2 1,6
honung 40,9 35,7
fikon 16,1 14,7
torkade dadlar 21,6  27,2
vindruvor 7,8  7,6
HFCS 55-90  45-10
torkad aprikos 10,0  20,8
banan 2,7  4,4
ananas 1,4  2,3
broccoli 0,7  1,2
lök 1,5  1,6
brysselkål 0,7  1,2
blåbär 2,9  3,0
sirap 21,7  24,2

 

9 kommentarer

  • Näe, det säger jag inte i frukt finns det lite fruktos och glukos. man er ju i listan vilka frukter som innehåller misnt fruktos och då ser amn ju genast att torkad frukt är det mer i och även i förhållande till sirap HFCS honung mm. så frukt kan väl många äta som tål lite kolhydrater, här i familjen äts det en frukt nästan varje dag. 🙂
   Det är bara jag som är lite mer restrektiv med den varan. fast ibland tar jag lite givetvis.

  • glömde:
   Vilken sjukdom man får av ett vansinnigt högt fruktos intag är fettlever och övervikt och med den alla andra tillkommande sjukdomar.

 1. Jag har brukat köpa Arlas Cultura yoghurt med acidophilus m fl. Nu har de bytt namn till Arla Wellnessprodukter. Jag köpte naturell med acidophilus, bifidus mfl. Fick syn på att de nu har tillsatt fibrer i yoghurten, och det utan att ens ange källan. När jag mejlade en fråga fick jag som svar att de har tillsatt fibrerna inulin och oligofruktos från Cikoriarötter.
  Herregud, vad de manipulerar allt man äter! Nu blir man påtvingad deras fiberval när man äter yoghurt!

 2. Frukt innehåller fibrer som gör att det inte bryts ner lika snabbt som ex. honung, och därför har ett lägre GI. Tycker det är snett att skrämma folk från att äta frukts, det finns nytta vitaminer. Personligen har jag ätit lchf i 3 år, och nu gått över till vanlig kost som till största del är GI. Äter 4 frukter om dagen, mår toppen och går ner i vikt (till skillnad från när jag åt lchf, jag gick inte ner i vikt och kände mig inte lika vital som idag).

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*