Processade varor

Ofta hör man inom lchf att man undviker processade varor, ordet processad har blivit ett negativ laddat ord.

Det lustiga är att en av de mest hårt processade varorna som det äts friskt av inom LCHF är grädde/smör/ost, den är högpastöriserad, dvs upphettad till 80 °C under 5 sekunder. Mjölk som ska användas för ost eller yoghurt hettas ibland upp till 95 °C under flera minuter.
Detta gör att det mesta av vitaminer och mineraler försvinner och man får tillsätta syntetiska vitaminer istället.

Rader ur min recension av Fredrik Cotlings bok Mjölkrevolutionen:
”Glöm inte att när din mjölk är så hårt processad är så gott som alla enzymer, aminosyror (22 st), vitaminer, de goda bakterierna som stärker vårt immunförsvar och det inbyggda immunförsvaret som finns i mjölken är borta.”

Så försök att ha ett sinne för ”rätta proportioner” och rätt värdering av ordet processad. Välj själv vilka processade varor som får ingå i din kost.
I denna moderna värld har vi att navigera mellan mer eller mindre processade produkter, att helt undkomma dem är nästan omöjligt.

Det ibland uttjatade uttrycket att ”sila mygg och svälja kameler” passar in här… 😉

 

 

 

 

13 kommentarer

  • ja detta gör ju onekligen att man får sig en tankeställare, nrä det kritiseras ”gud vet vad” med ordet processad före för att liskom skrämma folk *morr*
   Vi måste börja sätta detta ordet även före mejerierna numera då, kanske man bli mindre irriterad över andra processade produkter andra människor väljer att få ingå i kosten 😉
   har alltid gått igång på detta när folk sväljer med lätthet kameler och ”spottar och fräser” åt myggen…

  • Det kom in senare fast fick konstig fördelning…

   3% kolhydrater
   10% protein
   88% fett

   = 101%

   Ska ju vara 100% totalt. Haha!

   Såhär såg fördelningen ut i gram:

   12,93 g kolhydrater
   46,83 g protein
   189,25 g fett
   1953,02 kcal

   Jag har i varje fall vägt och använt minmat.net sedan den 4 sep och ligger på 2-3% kolhydrater 10-11% protein och 87-88% fett. Kalorier har varit allt från närmare 1800 till över 2000.

   Nu har jag bestämt mig för göra din citronpaj imorgon eller övermorgon. Den innehåller bara tre ägg och jag har räknat ut (på ungefär) att det jag kan unna mig en bit på 100 g någon dag (skippar bara grillmackan eller liknande). Kommer inte ha vispad grädde till men det känns inte som att det behövs heller, den är så god som den är!

   Jag drack bara chokladdrycken till frukost igår och idag. Det gick faktiskt! Jag äter grillmackan på kvällen istället med chokladdrycken. Ikväll blir det dock inte grillmacka utan avocado!

   Sist men inte minst har jag köpt hem renskav och tranbär, tänkte göra någon gryta av det längre fram (idag blir det kyckling med beasås). Frågan är om jag kan ösa på med smör för få till lite sås/sky istället för grädde som jag annars skulle använt?

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*