Min ketonmätning – del 1

Jag har egentligen inte velat skriva om detta på bloggen och det av den anledningen att jag inte är läkare och därmed inte ”vet” något om ketoner/ketos osv. Framförallt också för att nybörjare inte ska få en konstig bild av LCHF, som i grunden bara är att äta hälsosam fet mat tills man blir mätt och inte äta förrän man blir hungrig igen. Sedan för några av oss som ätit LCHF i många år och inte går ner i vikt, så kan detta vara något att testa av för att se om vikten rör sig neråt. Dock är det för tidigt att säga om jag går ner varaktigt i vikt av att vara i optimal ketos. Detta får återkommas till.

Jag inser att eftersom det nu pratas så mycket om ketoner och livsmedel och i synnerhet sötningsmedel att det kanske ändå är på sin plats att redovisa mina siffror och förståelser.
Det som här är viktigt att veta är att jag inte äter kakor som mat dagligen, även om många kakor är jämförbara näringsmässigt med mat. Men  under denna tid har det förekommit varje vecka i alla fall.
Jag har också fört noga dagbok (minmat.net) över så gott som varje dag vad jag ätit.

Jag är heller inte såpass tekniskt lagd att jag har sånna däringa fina grafer och tabeller. Så ni som är intresserade får bara läsa siffrorna som de är.

Alltså blir detta mer en berättelse än ett rabblande och staplande siffror.

Jag började alltså redan 1 aug att dra ner på protein och öka fettet, och detta helt utan att veta vad andra sysslade med i lchf-sfären. Den 5 aug gjorde jag  ett inlägg bla om att det verkar som fler gör detsamma och dessa också mäter ketoner.
Det var då tanken väcktes om att möjligens skulle jag också mäta… sagt och gjort jag passade på att skaffa en mätare och tänkte att jag får se om den blir använd. Efter ytterligare en tid så bestämde jag mig för att skaffa stickor från tyskland. Jag började mäta kontinuerligt from 8/9.
Mitt värde var då 2,5.  Optimal ketos 1,5-3. Lätt – begynnande ketos 0,5-1,4 och under 0,5 ur ketos.

Jag kunde märka efter  några dagar runt 5 aug att jag kom in i omställningsbesvär, dvs torrhet i munnen, illamående, yrsel och huvudvärk. Exakt samma besvär som dök upp då jag konverterade till LCHF 2008. De gick över på ca 1 vecka.
När jag nu var väl inne i djup ketos  fick jag för mig att äta lite pommes till min MAX… detta tog mig helt klart ur ketosen, för det tog 5 dagar att komma in igen och återigen samma omställningsbesvär dök upp = bevis. Då jag ännu inte börjat mäta fick min kropp visa vägen och detta har för mig varit en nyttig och lärorik tid. För jag tänker inte mäta hela mitt liv, ville bara mäta tills jag vet nått om min kropp.

Ok, jag mätte alltså upp 2,5 den 8/9 och innan dess hade dottern haft födelsedag med Hallonmoussetårta, dvs både mandlar, hallon, grädde och sötning. INGET hände dagarna efter, dvs inga omställlningsbesvär och vikten gick lite neråt.
Jag ligger därefter på värden mellan 1,7-3,1 under en dryg vecka. Efter där ligger jag på runt 1,1-1,3 under 5 dgr och droppar till 0,8 mån 24/9 och varför hamnar jag på 0,8?
Jo jag intar under två middagar rotmos (utan potatis) ca 100-150 gram/port. Det tar mig inte UR ketos men sänker mig till lätt ketos.

Den dagen 24/9 är också min födesedag så det tillverkas  en tårta, enkel moccatårta= smör, sötning, hasselnötter. Nu kunde man då tro att jag skulle gå ur ketosen på riktigt. Men detta händer alltså inte, på tisdag morgon den 25/9 stiger ketonerna till1,3 och där omkring parkerar de sig i några dagar. Tårta fanns kvar även under tisdagen…
Sedan är det dags för festligheterna med Bonnier Fakta på fredagkväll den 28/9, jag uppmätte då 1,3 på fredag morgon. Festligheterna innebär 3 glas vin, en lingonglasskula och en bit inlagd päron, i övrigt strikt ketogenkost. Bottnar med en lchf-kaffe innan avfärd till Gbg.

Nu kan man tänka sig att ketonerna skulle sjunka, men nej på lördag morgon ligger de fortfarande på 1,3 och under söndagen stiger de till 1,5 och detta med nu arraksboll under lördagen, så med (trots?) en sådan ketonsänkande festkväll och arraksboll (stor)på lördagen så går jag in i optimal ketos. Dessa bollar lever kvar under söndagen och jag intar en då med.

From nu mäter jag inte varje dag utan jag gör nedslag.

Mäter onsd 3/10 2,3 och efter fredag och lördag med lite chokladbollar så mäter jag söndag 1,7.

Varför jag velat mäta är för att just ta reda på hur reagerar jag( ketonerna) på bakverk= nötter, sötning och grädde. jag ville också testa av vin och rotfrukter som morot och kålrot.

Jag anser och tror mig veta hur detta fungerar nu, i alla  fall på mig.

Fortsättning följer…

 

8 kommentarer

 1. Hej!!

  Jo jag tycker visst att det är viktigt att du skriver om vad du gör, oavsett ”viktiga” titlar, tabeller eller vetenskapliga analyser för du förmedlar det du är med om på ett sådant sätt som passar dig och som jag gissar når ut till fler ”vanliga” än vad någon som gör detta helt vetenskapligt.

  Så tack för informationen :o)

  • Ha ha, ja det kan du ju ha rätt i! 😀
   Jag gillar när saker och ting sätts i samband och det gör det ju sannerligen här då 😉
   kram på dej och tack för uppmuntran!

 2. Jag läser på 1177.se.
  Låga värden, vad kan det bero på?

  Blodsocker under 4 mmol/L brukar anges som lägre än normalt. Låga värden beror oftast på att man har diabetes och tagit för mycket av den medicin som sänker blodsockret. En annan vanlig förklaring till för låga blodsockervärden hos personer med diabetes är att man ansträngt sig fysiskt utan att äta tillräckligt innan. Om man inte har diabetes är blodsockervärden under 4 mmol/L mycket ovanligt.
  Var rädd om dig 🙂

  • oppss… nu har du allt läst i nattmössan. Jag mäter blodketoner inte blodsocker 😉
   jag ahr dock mätt blodsocker under nästan smma tid och de ligger på som högst 5,8 och ner till lägst 3,4. Det har varit lite lågt vid 2 tillfällen 3,7 och 3,4 då. Annars mest runt 4,4-5,6.
   Men tusen tack för att du bryr dig om min hälsa! UPPSKATTAS då världen är så kall 😉
   Kram på dej!

 3. Hej Mariann!
  Jätteintressant läsning om dina ketoner. Skulle också börjat mäta för ett tag sedan, men de hade skickat med fel stickor 🙁
  Idag har jag däremot börjat och hade bara 0,2 🙁 Vet inte riktigt hur jag ska få upp dem. Ska jag äta mer fett tror du?
  Tacksam för tips 🙂

  • använd minmat.net och mät och väg allting, då ser du om det r fett som fattas , vilket det med största säkerhet är.
   Vi tycker vi äter fet, men ska vi hamna i äkta ketos så räcker inte det, fettet behöver nästan dubblas faktiskt.
   Många som äter lchf äter för lite fett ändå, ja alltså för att hamna i ketos.

   Vill du komma snabbt in i ketosen så kan tipset vara högintensiv träning och massa fett och precis den mängd protein du behöver inte en gnutta mer och inga kh.
   I morgon kommer mer om tänket 🙂

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*