Måste allt innehålla grädde för att bli LCHF?

Det råder ibland ett missförstånd angående detta att det antas att maten måste innehålla feta mejerier så som grädde och creme fraiche för att mat kan bli LCHF, så är ju det givetvis inte.

Använder man fett kött så som högrev för grytkött och till ex entrecote behövs nästan inget extra fett bortsett från smöret som ju allt tillagas i, eller kokosfett. Vi kan ta min julköttgryta som ett räkneexempel, den innehåller 1 kg högrev och 50-75 gram smör, detta gör att fördelningen protein och fett blir ca 30% protein och 70% fett, en fin fin LCHF . Att välja det feta köttet och äta fettet från GRÄSBETES/Vilt är det mest hälsosamma du kan äta!

Jag är av den åsikten att använda grädde hit och dit inte alltid är bra, kan vi få tag på den råa varan så kan vi nog frossa i dessa. Men då vi i flesta falla köper processad grädde i affären och oftast utan enzymen laktas tillsatt så mår våra tarmar inte så bra av detta för ofta. Säger dock som Annika Dahlqvist att smöret är ovärderligt!

Är inte alls så säker på att hälsa främjas av för mycket mejerier. Många tycks också inte gå ner i vikt om det frossas i grädde o dyl.

Däremot som sagt är jag övertygad om att råa(obehandlade) mejerier är hälsofrämjande!

En svensk bok om detta.

 

 

4 kommentarer

 1. Hej! Det var inte min mening att var tvär och sur. Jag säger bara min åsikt och utifrån det jag kan om LCHF. Jag kan tyvärr inte äta fett kött inte för att det är smaken det är något fel på utan konsistensen. Jag vet att det animaliska fettet är bäst. Men eftersom jag inte får i mig en köttbit med tex fettkappa så måste jag ta mycket smör, kokosfett eller tex avokado som är det fettkällor jag använder mest. Jag blir inte mätt annars oavsett om jag stekt i massa smör eller kokosfett. Jag vet att mjölkprodukter är något som man inte ska äta för mycket av både ur viknedgångs synpunkt och i övrigt för hälsan, därför äter jag inte mjölkprodukter mer än 2-3 ggr/vecka! Jag ber om ursäkt om jag var otrevlig, det var inte min mening, jag ville bara ge min syn på LCHF. Cathis

  • Nejdå, du var inte otrevlig! 😀 Kan man inte äta fettet så måste man ju äta annat fett precis som du säger.
   men jag tycker det var värt att ta upp idag i ett inlägg ändå just för att jag också läste om Annikas inlägg om mjölkproteiner.
   jag har fått reaktionen förut att man måste hälla grädde i allt för att fetta upp, men precis som du också sa i din kommentar tidigare att smör går också bra, och det gör det!
   Det kan vara bra att veta att fett kött faktiskt når upp till en bra fördelning mellan fett och protein. 🙂 Därför ville jag visa det i detta inlägg.
   Stor varm kram till dig
   Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*