Marianns Saffranskaka

Ingredienser till ca 10-12 bitar

Mazarinbotten:
100 gram skållad skalad mald mandel + ev 2 bittermandlar
1,5 msk sötning  Bakery+
2 msk grädde
100 gram osaltat mjukt smör
2 ägg
2 msk kokosnötsmjöl

Saffransdelen:
150 gram smält osaltat smör
4 ägg
1,5 msk Bakery+
1 dl grädde
1,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 gram ( 1 påse) saffran, vill du ha kraftigare saffranssmak ta två påsar

Gör så här:
1. Mazarinsmet:Lägg den malda mandeln i matberedaren och mixa den i några minuter med sötningen, ta sedan i 2 msk grädde och mixa. Mixa sedan ner det mycket mjuka smöret bit för bit, ta sedan i ett ägg i taget och blanda till en jämn fin smet. Bred smeten i rund springform som är smord och bröad med pofiber eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten.
2. Saffranssmet: Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter, ta sedan i grädde, smält smör, blanda väl runt. ta sist i kokosnötsmjölet och saffran i den mängd du önskar och blanda väl runt. Bred denna smet över mazarinsmeten och se till att ytan får den rörelse du vill ha, smeten flyter inte ut. Man kan garnera innan gräddning med hackade valnötter om man vill. Grädda i 175 grader i ca 25-30 min.

Ps. på bilden visas saffrankakan utan nötter och med dubbel sats mazarinbotten.

©Mariann Andersson

 

 

18 kommentarer

 1. TACK för ännu ett fantastiskt recept!
  Stevia-socker ingår i receptet! Efterlängtat & välkommet alternativ till Stevia, som jag dragit mig för att använda p g a att det verkar vara så svårt att dosera. Om jag förstått rätt är Stevia-sockret lätt att dosera (msk används) och finns i olika ”sötma-styrka”. Men – vilken styrka är bästa alternativet till kaffebröd/kak-bakning? Vilken använder du?

  • Köp steviavitals steviasocker i påsen, finns både på deras sajt men också i LCHF butiken om man nu ändå handlar andra bakprodukter så…
   Det lär komma fler sk steviasocker på marknaden så det är nog bra att hålla ögonen framöver öppna.
   För oss är det det bästa med en färdig blandning av stevia och erythritol, andra föredrar bara stevia och ytterligare andra bara erythritolen (sukrin, sötrix och sötin)
   Tar man bara erythritol är en lagom dos i en normal kaka ca 0,5 dl.
   Steviasockret bör man hålla sig mellan 0,5 msk och max 1 msk, detta får man utprova lite själv var man ligger.
   Hoppas detta var bra svar och gav hjälp
   Kram Mariann

 2. Hej Mariann!
  Undrar vad jag gjort för fel. Min kaka blev en fet kaka. Hade inne den 30 min, men den känns som det var alldeles för mycket smör i den. Vad kan ha gått fel tror du?. Smaken var ju annars underbar.

  • Hhhmmm, vet inte jag upplever inte att kakan är så fet, nästa gång minska lite på smöret.
   kan du haft lite för lite mjöl? OCH har du det äkta kokosnötsmjölet på endast 4 gram kh per 100 gram?
   Julkram från
   Mariann

   • Jooo, jag har dubbelkollat flera gånger, men hittar inget som kan ha blivit fel. Jo jag änvänder ”rätt” sorts kokosnötsmjöl, men jag mal mitt mandelmjöl själv på vanlig kvarn. Vägde först upp 100gram och malde det sen. Jag förstår ingenting. Hade in den igen i ugnen dan efter, det dröp fett om den, jag hade ut den två gånger och hällde av fett. Sen blev den någotsådär ok. Mystiskt.
    Kram Lotta

    • Mycket mystiskt, och egenmalt mandelmjöl bör inte spela roll, jag mal ofta mandel själv. 🙂
     ja jag vet faktiskt inte… hhmmm…. om jag klämmer fast bakplåtspapper i formen kan det ibland bli lite fett som rinner ut, men inga mängder, detta händer inte om man pofiber bröar formarna. kan detta vara något?

 3. Stoppade in kakan i ugnen nu men saffrans smeten var rätt lös, använder kokosmjöl med 6,4G kh. 62g fett, 13,7g fiber. Uppdaterar snart.

 4. Det blev inte alls som den på bilden. toppen var mer som äggstanning, var ju ätbar men hade hoppats på något som påminde om en vetemjölskaka, såg ett annat kokosmjöl på en amerikansk sida med mindre fett och mer fibrer, jag bor i Norge så det blir lite dyrt med tullavgift och frakt att köpa från en svensk sida så jag köpte min i en av invandrabutikerna. vad är näringsinnehållet på den du rekommenderar?

  • Kokosmjölet som jag använder är med runt 60% fibrer. Den påminner om vetemjölskaka när jag gör den iaf.
   Skulle den stått längre tid i ugnen? man får ju prova med sticka så den är färdig.
   Här i sverige så funkar Risenta, Kung markattas, seltons mjöl precis lika bra som Aman Prana.
   Googla dessa så ser du innehålls förteckningen så kan du jämföra bättre med sortimentet i Norge 😀

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*