Era bästa recept på julskinkan?

Nu när jag är i Israel och snart är hemma igen på måndag kväll vore det jätte roligt att mötas av en dröser recept på hur ni gör er skinka till julbordet. Inte för att det är dags ännu men ändå…

Jag gör min ekologiska och nitritfria skinka enligt Cajsa Warg!

2 tsk kryddpeppar
1 tsk hela nejlikor
2 tsk mejram
2 tsk rosmarin
6 lagerblad
samt naturligtvis en skinka av lagom storlek

 

Stöt kryddorna och gnid in skinkan med blandningen.
Packa in i ugnsfolie och sätt in i ugnen i 175 grader, svålen uppåt.
när skinkan är 70 grader är den klar.

 Önskar också alla en trevlig andra advent!

14 kommentarer

 1. Låter gott. jag gör också min julskinka själv….fortfarande trots att butikerna mer och mer svämmar över av färdigkokta sådana. Såg att du använder folie……..får jag tipsa om stekpåse. Jag har slutat använda folie och steker numer i stekpåse istället, med alla kryddor i. Tar ut den vid ca 62 grader och låter den stiga själv till ca 72 på eftervärmen. Detta har gjort att jag dom sista åren haft en FANTASTISKT god och saftig skinka. Detta sätt slår allt och mina gäster säger att det är absolut den bästa skinka dom smakat. Den har fått extra smak av allt som smaksätter skinkan i.o.m att det stannar i stekpåsen och den är så saftig så det sipprar när man skär i den då den annars blir torr eftersom den alltid ”kokar” lite till av eftervärmen. Testa…..ni blir inte besvikna. Ha en skön helg och njut av alla förberedelser :=)

 2. Förra året köpte jag en färdigkokt, vispade ett ägg ihop med senap, penslade på och slängde in i ugnen. Jag vill ha skinkan lite torr så den var nog där inne närmare 1½ timme.

  Nu går jag runt och lurar på vart 17 jag kan hitta en ”ren” skinka här där jag bor. Jag ska kika runt om det finns någon gård eller liknande här i närheten. Jag vill ha en skinka som jag kan koka själv. Som någon annan skrev här svämmar butikerna över av färdigkokta skinkor men jag vill göra min egna. Det känns bäst så 🙂 Hittar jag en egen skulle jag krossa kryddpeppar, lagerblad, timjan, salt, svart och vitpeppar. Undrar om det kan vara något? 😉

  • Hejsan och varmt välkommen hit!
   ja detta med rent kött är tyvärr svårt, synd detta tycker jag.
   stor kram från Mriann och jag hoppas du hittar din fina skinka.

 3. Vi har bott i Australien de senaste 5 åren och vi får tag på rimmad, urbenad skinka. Ungefär en 5-kilos brukar räcka ett par dagar, över nyår överlever den aldrig 😀
  Jag gör på samma sätt, jag alltid gjort, tom min mamma gör sin skinka på samma sätt som mig numer! Jag sköljer av, petar ned termometern och har ugnen på melllan 75-85 grader. Det tar hela dagen, men en godare skinka får man leta länge efter! Fransk, osötad senap och krossade baconsvor avslutar den saftiga härligheten.

  • Hejsan och välkommen hit! 😀
   Låter gott! Kött blir egentligen bäst på låg temp och lång tillagningstid. 🙂
   Kram från Mariann

 4. Hej, tack för en bra blogg och trevliga recept. Min man grillade en färsk 2 kg skinka i 3 timmar på kolgrillen med lite rökspån. Den blev jättegod och saftig. ( vi åker bort över jul och har redan börjat julfirandet hemma). Det blev en jättevacker grillad undersida också så vi struntade i griljeringen och vände den upp och ner istället. Kan verkligen rekommendera detta!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*