Lussekatter – LCHF

LCHF-sfärens allra första lussekatter!

Dessa lussekatter är också verkligen som riktiga lussekatter!

Recept för ca 10 st lchf– lussekatter:

4 ägg + 1 gula
2 msk Bakery+ sötning (finns omvandlingstabell på bloggen)
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk (numera tar jag 3 msk)
2 tsk bakpulver
1 påse saffran 0,5 gram (vid två påsar bör katterna ej ges till barn, se länk )

1 äggvita för pensling

Gör så här:
Vispa ägg  fluffigt i gärna bortemot 5 min.
Ta i  smälta smöret, saffran, sötning  och grädden, vispa samman.
Blanda de övriga torra ingredienserna väl och blanda/vispa ner dem väl i smeten.

Låt svälla i minst 5 min.

Rulla sedan 10 styck smala korvar och snurvla till dem i ändarna, så som alla lussekatter bör snurras. Pensla med lite vispad äggvita.  Grädda i 175 grader i ca 15 min.

Vill du har fruktos= russin i dina så är valet ditt, här uteslöt vi detta.

DSC_0027Tips: Givetvis går dessa att lägga i bullformar och muffinsplåtform och få lussebullar!

Även russin fungerar 😉 här ser du alla 60 lussekatter som Jonas Colting beställde till ett event och han ville ha russin.

©Mariann Andersson

Gott lusse firande!

 

167 kommentarer

    • Hejsan och varmt välkommen hit!
      Pepparkakor löser sig fint om man letar upp lunchpepparkakan här på bloggen och skivar den tunt och gräddar kortare tid.
      Dock kan aldrig våra småkakor bli krispiga då vi ej använder socker, det är ju det som ”knäcker” sig 😉
      Men pepparkaka är det ändå! 🙂
      Önskar dig en trevlig 1 advent med glögg och pepparkakor och lussekatter!
      Kram från Mariann

  1. Åh, äntligen lchf-lussekatter!!
    En fråga bara; skulle det kunna gå att köra receptet med sukrin och mandelmjöl/hasselnötsmjöl istället, må tro? Har nämligen inhandlat en del sukrin och mandelmjöl/hassenötsmjöl men INTe stevia eller kokosnötsmjöl.. och jag är svag för lussekatter och vill gärna ha lchf-vänliga…

    • Hejsan och varmt välkommen hit!
      med mandelmjöl blir kh halten mkt högre för man måste använda sådan stor mängd, du gör klokt i att leta upp kokosnötsmjölet, du ångrar dig inte. 😉
      Sukrin går alldeles utmärkt att använda, om ni inga ”biverkningar” får av den så ta 0,5-1 dl.
      Vi i vår familj får sveda i halsen av erythritol, därför blandar jag stevia och erythritol som ju sukrin är. 🙂

      kram och lycka till emd baket
      Mariann

        • Hejsan ocg varmt vælkommen hit. Jag sitter just nu i Israel med en lånad norsk dator…
          jag hoppas verkligen du lyckas och att de ær lika goda i era munnar som i våra. 🙂
          Kram från Mariann

  2. Här sitter man med jullåtarna spelandes och undrar om Mariann har lagt in några goda recept idag… Banne mig om du inte räddade min jul nu, nu har jag både pepparkakor och lussekatter att smaska på! 🙂 Tack för dina bidrag till normalt bakande för oss LCHF:are!

    • Hejsan och jätte välkommen hit!
      Vilken rolig kommentar!! Den gladde mig ofantligt!
      Härligt att kunna rädda någons jul! 😀
      Du är mer än varmt välkommen tillbaka
      Mariann

    • Hejsan och varmt välkommen hit!
      Hur kunde du veta det, att jag är en ängel!?
      hoppas de smakar gott även i era munnar och lusse nu kan firas på riktigt!
      Kram och välkommen hit igen!
      Mariann

    • Hejsan och varmt välkommen hit!
      ja de är faktiskt perfekta också!! 😀
      Lucia och julen är räddad för många verkar det som! 😀
      Härligt att få hjälpa till med det!
      Ska bli roligt att höra om de gick hem hos er
      stor varm kram Mariann

  3. Hejsan igen!

    Tänkte fråga dig om stevia. Använder du Stevia -socker- lr Stevia -pulver/extrakt-? Jag vet att det står socker i dina recpet, men vill ändå fråga innan jag beställer =)

    Tack igen!

    • Hejsan och varmt välkommen hit!
      jag använder lite av varje, i början mest erythritol (sukrin, sötrix, sötin) och stevia ca 200 gånger sötare än socker. Dessa blandar jag ca 2-3 msk erythritol och 1/4-1/2 krm stevia.
      Sedan har det numera dykt upp på marknaden en färdig blandning av dessa sötningar och de brukar kallas för steviasocker. Av Stevia Vitals steviasocker räcker det med någon tsk till max 1 msk, beroende på vad man bakar. I framtiden blir det troligtvis bara en färdig blandning som jag använder mig av vid bakning.
      Hoppas detta var till hjälp
      Kram från Mariann

  4. Ja, Adventen och Julen är räddade!!!
    Nu i helgen har vi familjeadventsfika hemma hos oss och det blir vanliga lussebullar och pepparkakor, men jag har tänkt såååå mycket på vad jag och min man skulle kunna mumsa på. Han skulle nog lätt bestämma sig för att fuska. Jag dock skulle sitta där och äta med ögonen! Trist för båda!
    Tänkte även fråga dig om du vet om det finns acceptabla/sockerfria saftglögg (jag dricker inte vinglögg pga migrän)!

    • Ingen aning vad gäller saftglögg, det låter supersött av aspartam om det ska vara ”sockerfritt”… varför inte göra själv på alkoholfritt vin, eller funkar inte druvor och huvudet?

  5. Tack och lov för detta recept… har varit lite orolig att jag skulle åka dit på just lussekatter som jag är så svag för! 😉 Tusen tack!

    • Hejsan och välkommen hit! 🙂
      Det är just det som jag ger ut mina recept på bloggen och i bok form för! Att folk ska hålla sig på banan!
      Kram Mariann

  6. Åh, Mariann du är bäst! Hade tänkt exprimentera själv i helgen, då behöver jag inte riskera att misslyckas när jag har ditt recept! Tusen tack!!! Ha en fortsatt bra dag 🙂 Kram Veronica

    • Hejsan och varmt välkommen hit!
      Bakepro är enligt mitt sätt och se det en helt onödig och svindyr produkt. Den kan inte ”stå själv”, man måste alltid ha andra mjöler också och varför inte då bara på baka på andra mjöler?
      Den tillför knappast nått av värde annat än att den gräver hål i plånboken.
      Satsa på kokosnötsmjölet!
      Stor kram Mariann

  7. Aldrig varit förtjust i lussekatter (eller pepparkakor) men ändå… WAOW! Att du lyckas! Ser ju ut som vanliga lussekatter. Nästan jag måste ge lussekatter ett nytt försök, precis som med gröten. Kanske LCHF-lussekatter blir något alldeles extra. I varje får jag nog ta och baka de till julafton när jag besöker min faster.

    Tack!

  8. Dessa recept gör mig *lycklig* 🙂 Ska definitivt prova Lussebullarna!
    Apropå glögg så brukar jag göra egen saftglögg av osötad svartvinbärsjuice, ”aromatisk tinktur” (apoteket) och sötin. Man kan också använda svartvinbärs lättdryck, men de innehåller aspartam och kolhydratinnehållet varierar så läs noga på förpackningen. Späd med vatten till önskad ”styrka” och söta efter behag.
    🙂 Malin

  9. Tack för receptet, ska baka o ta med till barnbarnens luciafirande på dagis då alla tycker det är konstigt att jag inte tar av barnens bakade lussebullar. Sen tycker jag det är kul att andra bakar o testar detta nya LCHF- bakning utan mjöl i ”stugorna”.Det har blivit min stora hobby, sen är det ju kul att man har otroligt snälla experter som DU tex man kan ställa frågor o få råd.Det känns att vi är ett glatt gäng goa hälsosamma pionjärer. Väntar som ett barn för att få hålla din bok i mina händer framöver.Förresten du behöver inte kommentera mitt inlägg för jag vet att du har annat att göra, ha det gott!

    • Så gulligt tänkt, ja tanken har slagit mig hur länge jag kan svara alla… men jag gillar ju er alla så…
      Blir man superpoppis efter boksläpp…. ja inte vet jag, skaffa assistent?
      Fast jag gillar ju ”personlig” kontakt! 😀
      Stor varm kram
      Mariann

  10. Ursäkta men FY fan vad du är bäst.
    Hoppas de blir goda vi får testa till helgen.
    Du är underbar.
    När kommer din bakbok så jag får bidra med en riktig slant.

    • jag har förunnats många underbara kommentarer idag ang dessa katter… men din: Bästa kommentaren idag kanske!!??
      Inte många som gärna bidrar med en slant 😉 girigheten i världen är enorm, men jag vill gärna leva i en generös värld och då måste man börja själv sägs det 😉
      Låter himla bra att du vill bidra till min försörjning ;), bakboken dyker upp i handeln till mitten slutet januari!
      Stor varm kram och du ska känna dig jätte välkommen hit!
      Mariann

  11. Ok, men om jag nu har BakePro hemma kan jag bara ta det istället för kokosnötsmjöl eller måste jag ändra mängden på något sätt?
    Varför är receptet på så liten mängd(10st)? Jag förstår ju att jag bara kan göra en dubbel sats, men jag undrar om det finns någon speciell anledning till det?

    • Som jag försökte säga så kan inte bakepro stå själv så då kan du ju inte använda bara det heller. Du måste använda andra mjöler så är det bara, då kan du lägga till bakepro om du vill.
      Det finns ingen speciell anledning till att det är 10 st,.
      //Mariann

  12. Helt underbart med recept på lussekatter, har bakat och dom smakar och känns som om det hade varit vetemjöl i dom.
    Går receptet att använda till att göra saffranslängd av? Jag är mycket mer förtjust i längd än i katter.

    • Man kan inte byta kokosmjölet rakt av mot något… man måste öka vad det än är 😉
      Hoppas du provar kärleksmumsen igen då 😉
      KRAM från Mariann

  13. Hej!

    Oh, vad gott det ser ut!!!

    Jag bor i Belgien och har inte lyckats hitta någon erythritol-produkt (jag har dock inte hunnit leta särskilt mycket ska jag erkänna). Fyller erythritolen någon annan funktion än att bara söta? Annars kanske man kan prova sig fram med bara lite stevia?

  14. Hej Mariann! Tack för en helt underbar blogg! `
    Undrar om det går bra med erythritol i florsockerform eller det ska vara i kristallform? Och så undrar jag när du kommer ut med kanellängd och mjuk pepparkaka?

    Mvh
    Hanna

    • Hejsan och varmt välkommen hit! 🙂
      Vad roligt att du finner bloggen underbar!! .D Värmer mig!
      du kan absolut använda flor varianten har ingen betydelse, jag föredrar faktiskt florvarianten i bakning.
      I tidningen HÄLSA finns mjuka pepparkakan, dock inte kanellängden som de lovat mig ta in, de måtte ångrat sig utan att meddela mig det 🙁
      Tyvärr kan jag inte lägga ut detta här, då båda de bakverken är med i bakboken, så…
      ang kesella, så tycker jag att bakverk med kokosnötsmjöl är saftiga. Så prova du först enligt recept och gör sedan dina egna modifieringar. 🙂
      Kram på dej

  15. går det att frysa dem om man inte vill äta upp allt medetsamma? Misstänker att de inte mår så bra av att bli liggande nån längre tid?

    • Hejsan och varmt välkommen hit!
      De går utmärkt att frysa dem, men själv klart är allt alltid godast färskt. De står sig annars i 1-2 dagar och i kylen ännu några dagar till. 🙂
      Kram Mariann

  16. Tack för snabbt svar! =) En fråga till som du säkert fått 100 gånger: varför osaltat smör? brukar tycka att lite salt rundar av smakerna på ett bra sätt. Men jag är ny på detta med lchf-bakning…

    • Hejsan!
      Det är ok 🙂
      för oss behövs det osaltat smör för jag vill gärna hålla nere sötningen till ett minimum och då går saltet igenom tycker vi. Men prova dig fram här.
      Kram Mariann

  17. Åh vad glad jag är att jag har hittat denna sida! En fråga: vart hittar jag kokosmjöl? Har letat som en tok men hittar inte, och ingen som jobbar kan hjälpa mig heller. Så vart finns denna produkt? La till din sida i favoritfältet nästan direkt! 😀

    • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      Du hittar kokosnötsmjöl på hälsokosten eller så kan de ta in det för dig, deras grossister har det. Fråga gärna i matvaruaffären också, ju fler som frågar efter det ju fortare får vi ut det där. 😀
      Sedan finns det att köpa på lchf butiken på nätet också och även andra näthandel har det. Googla kokosnötsmjöl så bör det komma fram.
      Kram Mariann

    • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      Du får prova, det borde absolut gå. 🙂 Kanske du ska ta lite mer än 1 dl, då den ju innehåller mandelmjöl och därför inte sväller lika mkt som rent kokosnötsmjöl.
      Hoppas detta var lite hjälp
      Kram från Mariann

    • Hejsan och varmt välkommen hit!
      Vad roligt att du gillar min blogg och mina recept. 😀
      bakboken längtar jag också efter 😉
      kram från Mariann

  18. Nu har jag kikat på det här receptet i ett par dagar och måste nog bannemej prova! Jag älskar verkligen saffransbröd!

    Men… jag inte stevia hemma. Sukrin däremot köpte jag igår. Frågan är… jag är rätt avsockrifierad nuförtiden… Hur söta är dessa i original? Skulle du säga att de är normalsöta eller mindre än så? Bara så jag vet hur jag ska parera med Sukrinet och eventuell annan kompletteringssötning.

    • Hejsan!
      Du behöver inte ta i stevia, och söta i den mängd du brukar med sukrinet eller max 0,5 dl skulle jag säga.
      Vi är avsötade här också och alla sötnosar som äter vårt fikabröd tycker de är osöta ,)

  19. @ Matgiken:

    Jag gjorde dessa imorse med enbart sukrin. Använde 0,5 dl, och jag tyckte dom blev normalsöta (vill kunna bjuda icke-low carbare på dom oxå). Men det är ju svårt att säga om du tycker att det är för sött eller inte…

    • Joly använde 0,5 dl vilket är mer än i receptet, jag sötar med max 3 msk i recptet + en knivsudd stevia.
      Jag säger igen ta max 0,5 dl. är det bara du och andra avsötade funkar det med mindre säg 3-4 msk.
      //Mariann

  20. Underbart!!!!
    Jag älskar dina recept och rekommenderar din blogg till alla som jag vet äter lchf. Jag ser verkligen fram emot din bakbok. Varma kramar!

    • Hej och varmt välkommen hit! 🙂
      Tusen tusen tack för att du sprider min blogg och därmed ett hälsosamt sätt att både äta och baka! 😀
      Roligt att höra att du ser fram emot min bakbok! Det gör jag med 😉
      Stor kram
      Mariann

  21. Jag vill nästan säga att du räddat min jul! Bakade dessa fantastiska bullar igår, gudomligt goda & nästan som vanliga.
    Jag la ut ditt recept på min blogg & länkade till din blogg naturligtvis hoppas det är okej, tar ner det annars.
    Nu på morgonen har jag bläddrat mig långt bakåt i din blogg och jag är fast.

    Många kramar.

    • Hejsan Jessica och mkt varmt välkommen hit!
      Kul att du uppskattar min blogg med mina tankar om kost och hälsa och mina recept 😀
      Självklart får du länka hit, det är bara jätte roligt när det sker! 🙂
      Recepten är till för att spridas men gärna med länk till mig förstås 😉
      Så, en stor varm kram till dig
      Mariann
      ps. Härligt att höra att julen är räddad 😉

  22. Helt underbart recept. Detta är det ENDA som jag saknar i mitt liv som LCHF:are.

    Märker att du använder kokosmjöl i många av dina recept. Vart köper du det? Finns det något billigt ställe i Sverige att köpa det?

    Själv har jag tittat i sverige men det kostar väldigt mycket ca 180kr/500g.

    Jag har gett upp o köper numera från iHerb där det bara kostar 4-6$ (dvs 28-40kr) beroende på märke (+4-6$ i frakt). De har dessutom billig stevia. Fast det tar ca 10 dagar att få mitt paket.

    Här är mitt favorit märke: http://iherb.com/p/24097?at=0&rcode=jot996

    Kanske mest bara för att det kommer i en fin burk 🙂

    • Hejsan och välkommen hit! 🙂
      Du finner kokosnötsmjölet på lchf butiken för ca 170 kr kilot vill jag minnas.
      Annars finner du också mjölet på bodystore. läs om det här : http://mariannslchf.se/?page_id=106
      Visst är det dyrt men man använder en ganska liten mängd i kakorna. 🙂
      Kram och hoppas du hittar något lite närmare.
      Marainn

  23. Mums mums mums vilka goda lussebullar det blev, jag hade dock inte tålamod att göra katter, gjorde bullar istället. Tror jag ska göra lussebulls-semlor av dem med hemmagjord mandelmassa, mums som sagt! 🙂

  24. Hej! Testar just nu att baka lussekatterna MEN undrar hur du lyckats ”rulla” dem till korta längder. Jag följde receptet slaviskt men degen blev som en mousse, fick klicka ut den till några små limpliknande saker?

    • Varmt välkommen hit! 😀
      kanske blivit lite för mkt vätska mot mjöl, prova att öka mjölet lite antingen husken eller kokosnötsmjölet.
      du kan klicka ut den i bullformar annars 🙂
      OM degar blir kladdiga är lösningen också att skölja händerna i lite kallt vatten mellan rullningarna.
      Låt den också ev svälla ännu längre än 5 min.
      Det är mina förslag
      Kram Mariann

    • Välkommen hit! 🙂
      Ja vi gör nog så sedan, man gör ju nästan bara katter vid något tillfälle sedan blir det lussebullar 😉
      Kram
      Mariann

  25. Tugg smask tugg…mmmm…Ursäkta…Så nu har jag tuggat undan dom väldigt goda Mariann
    lussebullarna =) Hade dock bara sukrin hemma, men dom duger väldigt bra ändå, retar mej nu att jag var snål i butiken..blir en tur ditt i morgon igen. Håller på med peppar kakor nu får se hur dom blir 😉 Tack Mariann =)

  26. Hej,
    Jag provade att baka dessa igår, men mina blev inte så fluffiga som dina 🙁

    Mina fick färg , men svällde inte speciellt mycket. Har du någon aning om varför?
    I övrigt var dom mycket goda! 🙂

      • Jag fick inte heller mina så fluffiga som dina Mariann. Precis som Emilie skriver ”svällde” mina inte på det viset som dina gjorde. Jag klockade till och med vispningen till 5 minuter. Ska jag vispa ägg och sötning ännu längre??

          • Hade varit toppen om du ville återkomma. Jag tror att det fallerar när jag ska blanda ihop ägg-smeten och de torra ingredienserna. Jag har blandat ihop dem med en slickepott. Ska prova att göra det i min Kitchen-Aid med ”flatblandaren” och se om resultatet blir bättre. Tycker också att min deg blev aningens torr av någon anledning. Att det ska vara så svårt att följa ett recept. Alla andra tycks ju klara det med fitn reslutat.. :/ Provade göra Moniques (Lifezone) variant tidigare idag. Fick samma trista reslutat, om inte än sämre. Degen åkte i soptunnan…

          • jag kænner inte till hennes version, men mina ær supergoda… just nu mins jag inte problemet, sitter fortfarande i israel och nu med en lånad norsk dator. du får påminna mig på tisdag vad jag ska hjælpa dig med.
            kram från Mariann

  27. Helt klart ett jättebra recept! På grund av all vätska smakar de inte så torrt som kokosbakverk ibland gör. Dock smakar de såklart annorlunda än vanliga lussekatter. Lite mer svampiga på grund av alla ägg, men inte på ett dåligt sätt. Bara annorlunda. Ett hälsosammare alternativ till russin är gojibär.

    • Kul att det gick hem! Och du ska kænna dig varmt vælkommen hit.
      Just nu befinner jag mig i Israel med en lånad norsk dator…
      Kram Mariann

  28. Det där är inte lussekatter, det är vanliga lussebullar. Riktiga ”lussekatter” ser ut som katter. Katthuvuden, närmare bestämt. Benämningen lussekatter används allt för ofta felaktigt.

    • hejsan och vælkommen hit!
      Jadå, det ær så mycket som ær fel… men alla vet vad lussekatt ær æven om det ær fel form…
      kram Mariann

  29. Jag gjorde precis som receptet och dom var jättefint tills jag tog ur dom ur ugnen. Då blev dom platta och skrynkliga och smakar skumgummi med saffran:( så besviken och ledsen jag blev!!!

    • hejsan och vølkommen hit. det ær svårt før mig att sæga vad som gick fel. kan de ha behøvt længre tid i ugnen, kænn på dem næsta gång att de kæns færdiga. kram från mariann i israel

    • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      jadå, de går att frysa, dock är ju alltid allting bäst nybakt 😉
      Kram och välkommen hit igen
      Mariann

  30. Hej!
    Vad roligt att kunna baka lite lchf också… även om jag inte har så stort behov av kakor.
    Men Lussekatter är ju ett ”måste”.
    Undrar om man kan baka med något som kallas ”coconut milk powder” på samma vis som kokosnötsmjöl?

    • Hejsan och välkommen hit!
      Det vet inte jag, det viktiga är kolhydratshalten den får inte överstiga 4 gram per 100 gram, är det mer är det fel produkt och således kommer allt smaka kokos, vilket man inte vill…
      Kram Mariann

  31. Gjorde dessa lussebullar idag och blev långt ifrån mina förväntaningar faktiskt..
    Följde receptet men bytte ut saffran mot kardemumma och min deg blev inte någon deg direkt, lite mer åt ”kladdig-smörja” hållet som inte svällde någonting 🙁

    När de var klara smakade de ingenting, trots att jag hade i sötningsmedel som i receptet.. faktiskt lite mer än vad som stod i receptet. Vad kan ha gått fel?

    • Jaa, det är svårt att säga vad som gått fel.
      Det är viktigt att degen får svälla i MINST 5 minuter, gärna mer.
      Ang smaken så kanske du tog för lite kardemumma? Kika mitt kanelbullerecept och ta mer än det i degen om det var kardemummabullar du var ute efter?
      vad gäller sötningen så är det alltid knivigt då många vill ha det så olika sött, bäst är att smaka av degen och söta mer om man tycker det. Annars får man ändra tills nästa gång man bakar.
      Hoppas detta var en liten hjälp på vägen
      Kram från Mariann

  32. Blev jätteglad när jag hittade dessa! Ersatte kokosmjöl med mandelmjöl då jag hade det hemma. Jag vet inte om det påverkar degen mycket men jag kunde inte rulla utan fick klicka som muffins. Vet inte om det smakar precis som vanliga men det är en väldigt bra ersättning! Tack:)

    • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      Det påverkar degen om man inte använder kokosmjölet, kokosmjölet är en helt annan produkt och beter sig på ett annat sätt än mandelmjöl.
      OM man ska ta mandelmjöl får man nog öka med minst 1-2 dl extra.
      Kram Mariann

    • Välkommen hit!
      Superbra knep! tack för tips.
      Tror dock det blir lite knivigt med våra lchf-degar, den blir lätt tillplattad då man skär den och själva rullformen kommer tappas helt, den blir ju knappt synlig ändå efter gräddning, men om man inte bryr sig om att rullningen ska synas, så!

  33. Hej!

    Jag bakade dessa på Risentas kokosmjöl. Följde för övrigt receptet och degen fick svälla i åtminstone 10 min. Min deg var ganska fast, och väldigt lättarbetad. Jag kunde använda kaveln rakt av, och göra ”snurror” av degen. Men den svällde knappt något alls, och de färdiga bullarna kändes lite för kompakta. Dina bullar ser ut att ha svällt ganska mycket. Har du erfarenhet av Risentas kokosmjöl? Funderar på om just det mjölet suger mycket vätska, ska jag testa att minska mjölmängden med det mjölet tror du? För jag antar att de inte svällde så mycket pga att degen blev för fast..

    • Prova att misnka mjölmängden, ju mindre mjöl desto bättre, men ändå tillräckligt att man kan hantera den 😉
      De sväller lite, men inte så som traditionella bullar/katter gör.

  34. Kan man ersätta sötningen med honung? Jag bor inte i Sverige längre och har svårt att få tag i svenska produkter. + att jag jört att utvinningen av stevia socker från plantan är en kemikalisk och smutsig process.

    • Det bedrivs en stro smutskastningskampanj mot stevia. 🙁
      Den som jag använder är inte på något sätt kemisk, processad, ja men inte kemisk.
      Ifall du vill använda annat har jag en omvandlingstabell på bloggen. Där finner du allt du behöver veta.
      kram Mariann

        • man bör själv ta reda på vad som är sant och inte. Även i våra kretsar (lchf) kan det finnas en anledning att ha ögon och öron öppna och samtidigt använda sitt kritiska sinne. Även här så smutskastar man saker som är bra för andra för en egen agenda… för egna åsikter, prestige mm mm
          men i grunden så bestämmer man ju själv vad man vill tro på och vad man väljer att stoppa i munnen och vilka övervägande som man gör innan man stoppar nått i munnen. 😉

  35. Hej! Tack för receptet, ska definitivt prövas!
    En något dum fråga kanske, men 4 ägg + 1 gula, vad innebär det? Ska man använda de andra gulorna också och alltså ha i fem gulor?
    Tacksam för svar!

  36. Hej!
    Bakade just dessa, men bytte ut sötningen mot 0,5dl av ICA:s steviablandning, och hade 2 påsar saffran.
    HELT UNDERBARA! Tack för receptet =)

  37. Hej igen 😀

    Jag gjorde dessa nyss och de var sååå goda!! Men som någon annan skrev så sväller inte min och är mest kletig. Eftersom de hände samma sak med hamburgebrödet jag gjorde idag så tror jag att degen fick svälla lite för kort tid, även om det var 5 minuter.

    Ska prova att låta det svälla längre stund nästa gång. Och kanske vispa det mer fluffigt? Vad tror du?

    Fick till korvarna (ett kletigt jobb) och snurvlen iallafall 🙂
    Och gott smakar det!

    Kraaam

  38. Hehe ja det står ju såklart Fiber Husk på paketen med 😉

    Förstår inte vad som blev fel? Jag har lagt ut bilder på min blogg och såklart länkat till dej. Det finns bilder på hamburgebrödet före och efter men inte lussekatterna, där ligger bara efterbilder. Men lussekatterna var lika bröden innan gräddning.

    Brödet svällde inte mycket under gräddning, men däremot gjorde lussekatterna det.

    Kollar du bloggen så ser du också att jag köpt din socker 😉 och sedan ett inlägg om vad jag köpte på LCHF-butiken.

    • Det är så att svällningen är olika, ibalnd sväller det mkt ibland inte lika mkt.
      Varför vet jag inte….
      Men det är ju bra att du har rätt grejer i alla fall. 🙂

      • Då förstår jag, samma med ”vanlig” bakning. Men varför blir det ingen deg? Både hamburgebröden och lussekatterna blev ju mer kletiga.

        Eftersom jag aldrig bakat på detta vis, är helt ovan vid ingredienserna, så trodde jag att det skulle vara så… Stämmer det?

        Hur ser dina degar ut innan gräddning?

        Är väldigt tacksam för dina recept och tips iallafall. Innan jag hittade denna sidan så var det svårt att få tag i recept som dessa 🙂

        • Om du kikar min bakvideo så ser du hur degen blir. 🙂
          De är långt kletigare än traditionella glutendegar.
          Använd blöta händer och redskap vid extra kladdiga degar, eller ta i någon msk eller två extra kokosmjöl, det kan lösa problemet också.

          • Nu har jag kollat och min var inte lika fast som din, men den ska få svälla mer nästa gång 🙂 Jättebra video!

            Jag har traditionell ugn, kanske ska grädda på 190 grader?

            Eller hur ska man tänka om graderna? Du skriver varmluftsgrader i varje recept? Generellt, hur många grader ska jag lägga till?

            Förlåt om jag frågar så mycket 😉

          • Inga problem med att man frågar, MKT bättre å göra det! 😀
            Jag skulle ökat med 15 grader och sett, annars så kör du 175 grader och ser om det passar.
            jag använder varmluft jämt. men jag tror det går bra med trad på 175 grader också, kasnke bara stå några min extra.

  39. Varing!! Med två paket saffran på tio bullar ska man INTE ge dessa till små barn! Normalt har man 1-2 paket till 30 bullar och då anses det inte farligt men faktum är att bara nåt tiondels gram saffran kan ge allvarlig förgiftning till små barn!!! Och med den överdoseringen som det måste anses vara med två påsar till 10 gullar blir det ett tiondels gram saffran per bulle. Även med ett paket blir bullarna väl ”giftiga”, två sådana bullar kan alltså ge allvarlig förgiftning.
    http://www.expressen.se/halsa/ar-saffran-giftigt/

  40. Tusen jättetack för alla råd och tips Mariann! Nu känner jag mycket bättre koll på saker och ting 😀 ❤

    Tack tack tack och jag lovar att återkomma ifall jag har fler undringar!

    Kramar

  41. Men oj vilka goda lussebullar det blev! Var lite sugen på något och gjorde halv sats och med en påse saffran, de blev kanongoda! Tog lite mer fiberhusk då min deg blev lite lös. Väldigt goda, tack för alla goda recept du delar med dig! Dessa kommer definitivt bakas om!

  42. Vilken tur att jag aldrig vetat detta med saffranet och barn. Jag har nog tagit livet av mina barn flera gånger om ser jag (minst varje jul). Jag har alltid haft minst 2 gram i varje saffransdeg förr om åren och det har ju varit baserat på 5 dl vätska och vi har mumsat i godan ro. Mina barn är nu över 25 alla 3 och bakar sina lussebullar av mitt gamla recept till sina små barn …. hu så hemskt. Nu måste mormor snabbt ringa och utfärda en varning. Konstigt, man blir räddare med åldern mina så barnbarn får definitivt inte äta så mycket saffran om det är så att de riskerar att bli förgiftade. Tack för tipset. Jag hade inte en aning !!!

    • Du kasnke arbetar degen för hårt? Den får inte knådas och nr man rullar korvarna så är det lätta händer som gäller.
      faller den i sär så kan man nypa ihop lite lätt just där.
      Prova att ta lite mindre mjöl eller något mer vätska för att få degen mer lätthanterlig.
      En annan sak som är viktig är vispa äggen länge 🙂

  43. MMMMMM!!
    Avvaktar alltid med att kommentera tills jag testat receptet, och WOW. Det här är det närmsta bulldegskonsistens jag nånsin kommit! Supergoda!

    Ett tips till alla andra som tycker degen är kompakt eller svår hanterlig; vispa äggen LÄNGE till att börja med, jag körde i typ 7 minuter för att fluffa det ordentligt. Sen gjorde jag både traditionellt formade lussekatter och runda bullar för att testa, och bullarna blev fluffiga. Så om man kan stå ut med att formen inte är ”rätt” så blir de bättre, antagligen för att man bara behöver runda till bullarna istället för att rulla ut korvar och forma osv, man trycker ut mycket mindre av luften.

    Jag sötade faktiskt mina med honung eftersom jag inte är hyperkänslig mot det och inte gillar smaken av sötningsmedel (äter lchf av hälsoskäl, inte för vikten), och det blev väldigt bra, vet inte om det påverkade konsistensen något dock.

    TACK Mariann för det här receptet, ska göras mer, helt klart!

  44. Hej!
    Jag undrar om det finns något kokosnötsmjöl som inte ger smak av kokos? Jag tycker allt smakar kokos som man bakar med kokosnötsmjöl…

    • Tyvärr så är vissa personer ytterligt känsliga för kokossmaken i mjölet. Tipset kan vara att blanda ut det mkt och sakta smyga upp mängden i förhoppning om att man vänjer sig vid smaken. Alla mjöl smakar samma.

  45. Hej!

    Tyvärr vill jag säga att jag inte tyckte om dessa lussekatter. Men det är av den enkla anledningen att det aldrig går att skapa känslan och smaken av jäst bröd med lchf. Jag ska helt enkelt sluta baka sådant som i ”original” skulle ha jäst, och hålla mig till mjuka kakor som är bakade med bakpulver- även i ”original”. För att få den goda smaken av saffran (som man längtar efter i det här fallet) kanske man kan hitta på något recept med mjuk saffranskaka med någon god ”frosting” på färskost, sötning och kanske apelsin? Tack Marianne för annars mycket inspirerande recept! God Jul!

  46. Vilket bra recept! Jag var lite skeptisk att de skulle ”vara precis som vanliga lussebullar” 🙂 Men hej och hå, jag blev mycket positivt överraskad och ställer mig bakom det påståendet! Jättegoda och mer än godkänt alternativ!!

10 trackbacks / pingbacks

  1. LCHF-lussekatter « Veves kamp
  2. Lucia med Marianns lussekatter | Lavkarbosaurus!
  3. Receptet på paleo lussekatter! | shapeup
  4. LCHF lussekatt! « Victoria Sahlberg
  5. Söndagsfika – LCHF lussekatter | Johannas träningsblogg | ShapeMeUp!
  6. Lussekatter | Anmaja
  7. LCHF-lussebullar | Tokryck
  8. Receptet på paleo lussekatter! | Annika Sjöö:s hälsoblogg
  9. Lowcarb lussebullar | Live It, Love It
  10. Önskar jag vore lite modigare | ammixsvensson

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*