Kokosnötsmjöl och kokosflingor

Nu ser jag igen att man ibland gärna vill ta kokosflingor och mixa dem i tron att det går lika bra vid bakning som kokosnötsmjölet. Det var ett misstag många gjorde i början när jag lade ut recept med kokosnötsmjöl.

Akta er för det, det går inte, så till vida man inte vill göra kokosomelett eller pannkakor.

Det är synda på alla goda bakverk som blir misslyckade om man tar kokosflingor.

 

Kokosmjölet är en helt annan produkt och är det som blir kvar efter man gjort kokosmjölk/grädde.

I mjölet finns det ca 61% fibrer och har därför en helt otrolig uppsugningsförmåga och det gör att man behöver ytterst lite mjöl till skillnad från andra nötmjöler. Sedan innehåller mjölet långt mkt mindre kolhydrater än både andra nötmjöler och kokosflingorna.

Dels har andra nötmjöler lite högt omega 6 innehåll (skapar ohälsa), vilket inte kokosnötsmjölet har! 😀

Kokosnötsmjölet beter sig som vetemjöl men har inte någon av vetemjölets negativa egenskaper. Därför kan man numera sedan jag uppfann kokosnötsmjölet som basmjöl, baka så gott som alla våra klassiska bakverk!
Så som Mazariner, pajbotten/mördeg, mjuka kakor och småkakor mm. Dock kan vi inte räkna med krispigheten i kakorna, det är sockret som skapar denna knäckighet/krispet. Så Toscakaka och annat med knäck och kola smak går bort.

Men framförallt använd inte kokosflingor i tron att det funkar också, du blir besviken!

17 kommentarer

 1. hej mariann, väntar med spänning på din fina bok!
  tills dess har du nåt bra recept som du vill dela med dej av på vörtbröd, finns risk för många av oss kh-junkies att ”åka av banan” nu i juletider just pga skinkmackan med vörtbröd. har försökt blanda vört i solrosfröbröd men det blev sådär.
  tack för så himla många finfina recept , har bakat ett flertal o GILLAR dom

  • jag har väl en idé men OM den funkar vet jag inte… men man kan prova att köpa glutenfritt öl och använda i rostbrödet ,minska äggen, blir väl för mkt vätska annars. och köra i kryddorna till vört.
   Vörtbröd på riktigt blir det väl inte, men kanske det ändå kan funka?
   jag ska prova här framöver tror jag…
   Jag ska också hinna mitt i allt 😉

 2. Hej ! Tack för alla bra recept! Ska självklart köpa din bakbok när den kommer ut. Funderar på om du vet om jag kan använda recept med mandelmjöl och bara byta ut till kokosnötmjölet ( tå inte nötter o mandel). Behövs det i såfall mer fiberhusk eller liknande? Annan mängd kokosnötsmjöl jämfört med mandelmjöl borde det väl bli, tycker att mandelmjöl verkar tyngre och stabbigare. / Christina

  • Hejsan!
   Kul att du vill köpa boken, jag hoppas du blir nöjd! 😀
   Jag tror att du kan byta mot kokosnötsmjöl och till ganska mkt mindre, är det några särskilda recept och om du vill så kan jag kika på dem på dem och ge min uppfattning i hur du ska tänka i några recept, då brukar man få kläm sedan på omvandlingen själv. Du kan maila över ett par via kontaktformuläret om du vill.
   Kram Mariann

  • Hejsan!
   Du hittar det på hälsokosten eller så kan de ta in, även LCHF butiken på nätet har mjölet och en massa annat bra för oss lchf´are som ex vill baka.
   man kan lite till 100% på den affären och de tar inte något mös och bös, som jag kallar det för. 🙂
   Kram och Lycka Till
   Mariann

 3. Hej Marianne!
  Angående kokosnötsmjöl, kan man byta ut vanligt vetemjöl mot kokosnötsmjöl i ett traditionellt recept? Tänkter t ex på ett hederligt lussekattsrecept med kesella. Att byta ut vetemjölet mot kokosnötsmjöl och sockret mot stevia eller sukrin och köra resten som vanligt? Tror du det funkar?

  • Det kommer inte funka, för man tar så himla mkt vetemjöl och tar man så mycket koosmjöl kommer degen blir mjöl…
   när man bakar lågkolhydrat så måste man tänka nytt, och det är ägg som är basen så gott som alla recept och man tar ca 1 dl kokosnötsmjöl (aman pranas)
   Varför inte bara ta mitt lussekattsrecept som finns på bloggen och byt grädden mot 1 dl kesella?

 4. Du skriver: ”Därför kan man numera sedan jag uppfann kokosnötsmjölet som basmjöl, baka så gott som alla våra klassiska bakverk!”

  Säger du att det är du som uppfann kokosmjöl?

  • Nej så står det ju inte!? jag uppfann kokosmjöl som basmjöl står det ju, du har ju tom kopierat in det. 😉
   dvs ingen här har använt bara kokosmjöl att baka med, man har använt det i brödbak genom att byta ut andra mjöler med lite kokosmjöl, men jag upptäckte att det gick att bara använda kokosmjöl, det är liskom det som är uppfinningen, och det är ju det jag skriver också.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*