Fytinsyra i nötter – är det något att fundera över?

Fytinsyra är något vi bör ta hänsyn till i synnerhet i spannmålet, då detta ofta äts som huvudel av måltid så som ris och pasta. Bröd är ju också ett livsmedel som äts som en hel måltid, ofta frukost och lunch eller kvällsmålet.

Johannas kost och hälsa blogg ( superbra blogg att bedriva forskning i) skriver mycket bra om spannmålet och fytinsyra.
Bla. att förr i tiden åt man aldrig obehandlade spannmål utan de var alltid jästa (surdeg) vilket tar bort en hel del av just fytinsyran.
Numera jäser bröden fort med stora mängder jäst och är i stora drag råa.
Högst halt av fytinsyra finns i havre.

Fytinsyra är alltså en antioxidant, men till skillnad från de flesta andra så är den negativ för oss; den binder nämligen upp mineraler som järn, kalcium, zink och magnesium, vilket medför att upptaget av mineraler från fullkornscerealier blir mycket lågt. I synnerhet vegetarianer får lätt mineralbrist på grund av att fytinsyra hämmar deras upptag.

Men hur är det då med nötterna som vi gärna äter lite då och då och faktiskt också bakar med?
Där har Mark´s Daily Apple skrivit bra om just detta att vi ofta äter nötter.
Här har han också sammanställt en bra lista över fytinsyrehalten i lite olika nötter:
In milligrams per 100 grams of dry weight
Brazil nuts 1719
Cocoa powder 1684-1796
Oat flakes 1174
Almond 1138 – 1400
Walnut 982
Peanut roasted 952
Brown rice 840-990
Peanut ungerminated 821
Lentils 779
Peanut germinated 610
Hazelnuts 648 – 1000
Wild rice flour 634 – 752.5
Yam meal 637
Refried beans 622
Corn tortillas 448
Coconut 357
Corn 367
Entire coconut meat 270
White flour 258
White flour tortillas 123
Polished rice 11.5 – 66
Strawberries 12

Nu blir det ju då ganska intressant att kika lite på detta, ex mandelmjöl som ju många gärna bakar frikostigt på.
Jämför man då mandel och kokosnöt i listan så ser man att även där har kokosnötsmjölet en stor fördel mot mandelmjöl.
Mandel har ett spann mellan 1138-1400 gram per 100 gram ( havre har precis över 1100 gram)
Kokosnöt endast 357 gram.

Varför skriver jag även där?
Jo, kokosnötsmjölet har också en fördelaktigt låg halt av omega 6 fettsyra, dvs den inflammationsdrivande fettsyran. Vilket gör att man har lättare att uppnå en bra fettsyrebalans om man väljer kokosnöt framför andra nötter.

Nu jämför vi ju mandel med kokosnöt.
Mandel har 10,6 gram omega 6 per 100 gram
Kokosnöt har 0,6 gram per 100 gram

Alla som läser bloggen vet ju att mitt favorit mjöl i bakverk är kokosnötsmjölet. Jag kommer nog alltid att favorisera detta mjöl.

Jag använder också ibland kokosnötsmjölet för att kunna reducera mandelmjöl i bakverk och bröd.

Så här har vi nu två anledningar till ( långt lägre kolhydrater i bakverken är den första anledningen) att ibland föredra kokosnötsmjöl! 
Mindre fytinsyra och mindre omega 6 = HÄLSA

Tilllbaka till nötter och fytinsyran.
Behöver vi reducera intaget av nötter av hälsoskäl?

Jag tror inte de flesta äter så mycket nötter så ofta att vi behöver grunna så värst över detta.
Men om man betänker att samlaren och jägaren fick knäcka och skala nötterna själva så åt de säkert långt mindre än vad vi gör idag, då det bara för oss är att hälla ur en påse…
Men de flesta av oss äter nog de bara som snacks mellan målen eller som sagt i bakverk mm en gång ibland. Men det är ju inte så att måltidens bas är nötter, är det det då bör vi nog ta oss en funderare. Ex mandelmjölspannkakor varje dag…
kanske byta ut dem mot kokosnötsmjölpannkakor ibland 😉

Bild och mer om nötter hos Träningslära

 

18 kommentarer

 1. Alla fröer och nötter innehåller mycket omega-6 (fleromättat fett) som är otroligt lättoxiderat vid kontakt med syre. Man kan ju räkna ut vad som händer med mandelmjölet som mals, det är redan oxiderat när vi köper det i påsen. Oxiderat fett är otroligt dåligt för kroppen, även matoljor är redan oxiderade i flaskorna när vi köper dem. Man kan tyvärr inte altid känna det på smak och lukt. Allt detta kan man läsa i Jenny Reimers bok ”Naturlig föda- naturligtvis!”

 2. Glömde skriva att detta inte gäller kokosnöten som innehåller mest mättat fett och endast 1-2% fleromättat fett

  • Jag älskar kokosnötsmjölet!
   Kommer nog alltid vara min favortit och just att man kan använda det för att dra ner på mandeln gillar jag. 🙂

 3. Varför vill du dra ned på mandeln? Är det för den där syrans skull? För det är väl ungefär samma kolhydratsmängd som kokosnötsmjölet..? / Anette

  • Hejsan!
   Det är av fler orsaker dels är det kolhydratshalten, för i köpta mandlar är halten högre och också i vissa köpe mjöler. Sedan blir det autom atiskt högre halt kh i ett bakverk/bröd eftersom de kräver mer av mandelmjölet, byter man då ut lite mandelmjöl mot kokosmjöl blir halten lägre och också får man köpet mindre fytinsyra och också mindre omega 6 i sig! 😀
   Så det är 3 orsaker till att jag ofta föredrar kokosmjölet och att blanda så det blir ganska rejält mindre mandelmjöl som behövs.
   men detta är ju mina övervägningar, andra gör ju sina 😉
   Kram Mariann

 4. Jag föredrar att för det mesta blanda mandelmjöl och kokosnötsmjöl. Har gjort det främst för att få ner kolhydraterna. Tycker också att det blir godare smak när jag blandrar än när jag bara använder kokosnötsmjöl. Kanske får ta och byta ut lite mer mot kokosnötsmjölet. 🙂

 5. bra information, tack Marianne……en liten reflektion bara, man behöver inte ha varken mandel- eller kokosmjöl i pannkakor, husk räcker bra …..hoppas inte det också är dåligt..

 6. Hej! Denna sida (som är helt dedikerad fytinsyra och personen som skriver är långt mer intresserad än de flesta hälsopersoner) har helt andra siffror på vissa nötter. Kolla hassel t.ex. MYCKET mer. http://www.phyticacid.org/phytic-acid-in-nuts/

  Jag kör normalfördelad kost som mestadels går ut på att välja bra råvaror (eko, inga tillsatser, kött som gräsbetat o.s.v.) och det enda jag utesluter, är just linolsyra (det man behöver får man alltid), antinutrienter och för mycket tuffa fibrer som kli eller ruffiga grönsaker.

  För nu undviker jag alla nötter, men när det gått ett år och jag rensat systemet, kommer jag nog äta som en normal person, lite till jul eller så. Helst blötlagt så blir det nog bra.

  Skriv gärna någon reflektion över de faktiskt mycket stora skillnaderna i mängd fytinsyra på vissa saker som hassel.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*