Fruktosens vara eller icke vara i en LCHF kost?

Ja, det beror nog på vilken sorts person man är och hur känslig man är. Är man sockerberoende och insulinresistent är det nog så att fruktosen får ryka. Var finner man då fruktos? Den största källan är i vanligt vitt socker sk Sackaros, sackaros består av lika delar fruktos och glukos. Honung är ca 40% fruktos, ju mer fruktos ju mer flytande är honungen.

Frukt består inte bara fruktos vilket man kunde tro, den består av lika delar fruktos och glukos.  Äpple, päron och druvor är de med mest fruktos innehåll. Torkad frukt ännu mer, det blir nästan koncentrerad fruktos. Frukt har länge ansetts som nyttigt, men blir numera mer och mer ifrågasatt. Fruktosen har en tendens att öka aptiten, och ökar ofta sötsuget. Frågan man kunde ställa sig är frukt godis?      

Kost med hög andel fruktos (high fructose corn syrup) kan leda till fettlever med ärrvävnad. Levern är det organ i kroppen som tar hand om fruktos och alkohol. Det är inte bara alkoholen som skapar fettlever, utan överdrivet intag av fruktos kan göra det också.

Så var rädd om din lever!Är man frisk och smal så är det ingen fara att äta någon frukt då och då. Problemet uppstår då man redan har blivit överviktig och gärna vill ner i vikt. Insulinresistenta eller de som har ett sockerberoende att kämpa med bör också hålla sig från frukt.
Fruktos – ett socker som beter sig som fett
.
Uttalanden som ”att frukt innehåller lika mycket socker som läsk” är sant, fast det är lättare att dricka 50 cl läsk än 500 g frukt.  Sedan innehåller ju också frukt vattenlösliga fibrer och lite vitaminer och mineraler, vilket läsk inte gör.

Jämför gärna kolhydratshalten i en Coca-cola och Brämhultsfärskpressad apelsinjuice, väldigt förvånad blir man allt, eller hur?

Var också uppmärksam på produkter där det står ”sockerfritt” så som juice, yoghurt, fruktkonserver, lightprodukter, och godis mm. Livsmedelsverket kartlägger nu detta fusk med påstådda sockerfria produkter.

Intressant är också att fundera över hur vi åt frukt förr och hur såg frukten ut. Oftast åt vi frukt efter säsong, idag finns all världens frukter tillgängliga dygnet runt.

Vild banan, ser inte mycket ut för världen, mot de hårt framdrivna bananer som säljs idag där alla frön är sterila…

Vilda tomater, inte mycket till tomat här inte, liknar inte de vi köper i affären ett dugg.

Som Johanna Söderlund så tänkvärt uttrycker det, ” Tänk på en frukt, nästan vilken som helst; dina förfäder har aldrig ätit något liknande. Ingen Homo Habilis har någonsin sett en vattenmelon.”

Efter denna långa ”harang” kanske någon undrar vad är Naturlig föda egentligen?
Då kan jag varmt rekommendera att läsa och skriva ut denna e-bok som är gratis, av Jenny Reimers.

Denna bild kan ge en fingervisning

Klicka på bilden för större bild.

GOD LÄSNING!


9 kommentarer

 1. Att vara sockerberoende det vet jag vad det är och har haft problem med det så länge jag kan minnas. Men har sämre koll på det här med insulinresistent. Slarvade för några dagar sedan och åt en bit valnötspaj. Blev illamående, yr och fick huvudvärk och ögonen blev lite rödsprängda mådde jättedåligt av det. Är det kanske det som menas med att vara insulinresistent. Innan pajen hade jag inget sötsug alls men nu sitter det och gnager lite emellanåt.
  Köpte Agavesirap då det stod lågt blodsockerindex men har inte vågat använda det än. Det här med frukt är en annan bit. Är glad för frukt men har även alltid sagt att jag tycker det är märkligt att folk kan ta frukt som mellanmål och bli mätta Har jag ätit frukt så har jag alltid blivit hungrig och fått ta en smörgås till. Fick en massa mango och päron igår men blir tveksam om jag ens ska våga ha det i salladen..men i kombinationmed annan mat så går det kanske eftersom man ska äta frukt i samband med maten?
  Ha en bra lördag

 2. Om jag har förstått saken rätt, så bör man ta frukten eller kolhydraterna efter maten. Har för mig att Skaldeman sagt så…
  insulinresistens är när cellens förmåga är nedsatt att reagera på insulin. Därmed kan inte blodsockret sänkas och hälsan står på spel. Man kan faktiskt också dö av det, (hyperglykemisk koma).
  Det du upplevde var nog en ”sockerfylla” och kan säkert hänga ihop med en viss insulinresistens, men har man varit utan socker en längre tid kan det nog bli en ”baksmälla” av det, och framförallt ett kämpande med sockertrollet i ett tag.
  Mariann

 3. Tack för svar…
  Förr när jag känt av att blodsockret sjunkit har jag blivit alldeles darrig i hela kroppen och varit tvungen att slinka in i närmsta butik för en chokladbit men den sista tiden innan jag började med LCHF så blev jag illamående och skakig i alla fall efter en stund fast jag fått i mej något sött. Har ju haft funderingar på om det kunde ha något med insulinkänslighet att göra.
  Birgitta

 4. Största problemet med fruktos är nog att det har hälsomässiga risker på ett annat sätt än glukos – ska kunna bidra till både fettlever och sämre blodfettsbild.
  Det är ju knappast inte ett problem med frukt som ju inte har extra mycket fruktos jämfört med socker trots sitt namn.
  Det är ju när det börjar användas fruktos som sötningsmedel (det har lågt GI då det måste metaboleras i levern) som ”GI-rörelsen” promotade i sin barndom (har i alla fall till största delen försvunnit när de insåg sitt misstag).
  Frukt kan man säkerligen äta så mycket som ens blodsocker etc. tål – däremot ska man nog akta sig för rena fruktossötade produkter och sådant som agavesirap som är nästan rent fruktos.

 5. UNDERBART att du skrev om det här! Jag har haft en diskussion med folk som envisas med att hänvisa till att frukt är så naturligt och bra! Att se orginalet av banan och tomat var en tiopoängare! Tack!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*