Fruktens helighet

DN skriver om ”att nio av tio svenskar äter för lite frukt och grönt, visar en ny sammanställning som Statens folkhälsoinstitut har gjort. Bäst på att följa Livsmedelsverkets råd är stockholmare och gotlänningar.”
Man skriver vidare: ”Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter frukt och grönt minst fem gånger per dag. Konsumtionen bör ligga på ungefär ett halvt kilogram. Det minskar, enligt myndigheten, risken för hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och vissa cancerformer.”

Jag funderar över vad händer om folk äter 0,5 kg frukt varje dag, det är ju många som inte gillar grönsaker, men frukten är ju söt så…

DN skriver också: ”Men effekten av att äta mycket frukt har debatterats. Christer Enkvist, överläkare i Trollhättan och medicinsk rådgivare vid Västra götalandsregionen, skrev för två år sedan på DN Debatt att frukt inte alls är så nyttigt som Livsmedelsverket hävdar. Han hänvisade till en studie som bekräftade samband mellan frukt och fetma. Myndigheten slog dock ifrån sig kritiken.”

Det förvånar mig inte att de slår ifrån sig, av princip kan man ju inte ändra på något som varit en ”sanning” i så många år…

Sydsvenskan skrev också häromdagen att vi äter för lite frukt & grönt.  Ja, denna heliga frukt, under många år trodde ajg att frukt & grönt var LIVET, liksom ” vägen sanningen och livet”, oj vad fel jag hade visade det sig. Kostdoktorn får lov att uttrycka sig i tidningen:
”läkaren Andreas Eenfeldt, menar att det vore bättre för många svenskar, framför allt överviktiga och diabetiker att helt låta bli frukt.

– Frukt har hamnat på piedestal. Den är oförtjänt helig. I frukt finns precis samma socker som man hittar i en läsk, säger han.C-vitaminerna, som finns i frukt, får man ändå i sig med rätt grönsaksintag, menar han. Och han tror att de flesta svenskar är bra på att äta frukt och grönt.– Livsmedelsverket borde mer fokusera på konsumtionen av socker, läsk och godis.”

Så sant som det är sagt!
Men, det finns faktiskt ett men anser jag. Fruktjuicer bör läggas till läsk. Om man som jag tidigare har jämfört coca-cola och brämhults färskpressade juice, så inser man att så är fallet.

Vill du också jämföra?
Coca-cola 10,6 kolhydrater per 100g
och
Brämhults färskpressad apelsinjuice 12 g kolhydrater per 100 g

Därmed inte sagt att colan är bättre…
Men om man dricker juice för C-vitaminet, är det långt mycket bättre att äta vitkål eller ät 40 g paprika, då får du dagsbehovet av vitamin C.

Intressant va?

 

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*