Yvonnes Ananaspaj

Detta är min syster Yvonnes Ananaspaj lite LCHF-style om man kan tillåta sig ananas (11,2 gram kolhydrater per 100 gram fruktkött) en gång ibland.
Ingredienser
Pajbotten:
125 gram smält osaltat smör
2 ägg
2 msk Bakery+ sötning
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Fyllningen:
1 st riven eller mixad färsk ananas  ta bort skal och stocken på insidan.
2 dl Creme fraiche
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Smält smöret och vispa äggen med sötning fluffigt till pajskalet. Blanda ner smöret väl. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i smeten:
Tryck ut degen i en pajform eller en springform med avtagbar kant. tryck degen en bit upp på kanten så att du uppskattar att ananassmeten frå plats.
Blanda samman riven ananas ( eller kör den i matberedaren) med creme fraiche och vanilj, blanda väl. Häll denna blandning ner i det ogräddade pajskalet och grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Serveras med lite lättvispad grädde.

 

31 kommentarer

  1. Ananas är ju himla gott – den ska testas vid något speciellt tillfälle. 🙂

    Vilken toppenbok du gjort förresten, Mariann! Jag jobbar på bibliotek och lobbar lite för lchf-böckerna, hehe, så jag fixade så att biblioteket köpte in din bakbok häromdagen. Ska bli spännande att se om den blir populär även bland låntagare. 🙂

    • Hejsan!
      jag hörde att ett bibliotek i Jönköping tror jag det var, hade köpt in den och det var 4 pers på kö!? 😀

      Vi kommer också prova hennes paj vid högtidligt tillfälle. jag älskar också ananas… ,)
      Kram från Mariann

  2. Åh! Den här pajen liknar en ananaspaj jag brukade göra. Den ser inte mycket ut för världen men den har alltid en strykande åtgång – mina svärföräldrar ÄLSKAR den! Vad kul att kunna göra den igen. A la LCHF. Glad!! 🙂

    • Hejsan!
      Många har äslkat denna paj och så ock min syster… därför gjordes den á la LCHF för de som kan äta en anans då och då. 😀
      Kram från Mariann

  3. Gud så gott det låter.
    Måste bara fråga, stannar fyllningen verkligen? Bara tänkte eftersom det inte är några ägg i den.

    Den kan man passa på att göra när ananasen är billig vilket ju inträffar emellanåt.

  4. Jag gjorde den igår, supergod! Ananaspaj är den enda dessertpaj jag gillat och har saknat den ibland 🙂 Jag hade i ett ägg i fyllningen oxå 🙂 Funderade senast förra veckan på om jag skulle prova göra en variant! Hälsa din syster och tacka! 🙂 Kram Veronica

  5. Min man gjorde pajen igår och något blev konstigt. Botten var suppergod medan fyllningen hade metallsmak och detta trots att det inte var sötningsmedel i fyllningen. Någon som har någon idé om varför det blev så?

    • Hejsan och välkommen !
      hag vet inte, iblnad har jag tyckt tidigare med den pajen att burkananas kan få en metalliskbismak, men detta är ju färsk, det enda är om anans är full av bekämpningsmedel…

    • Hej!
      Om man skär ananas med en kniv som inte är rostfri (t ex kolstål) så smakar ananasen metall så att det gör ont i munnen. Tycker jag i alla fall.
      Hälsningar, Madde

    • Jag hade samma resultat, fast jag gjorde mer en ostkaka av fyllningen med 2 dl kesella och 3dl crème fraiche. Nu har jag återanvänt den goda bottnen och googlat vidare på kemiska reaktioner med ananas. Det enda jag hittat var att turkisk jogurt/kesella inte verkar gå så bra ihop med färsk ananas. Bottnen ska absolut bakas igen, och även ananas med endast crème fraiche borde väl testas igen 🙂

  6. Pajen blev misslyckad utan ägg i fyllningen! Alla andra recept jag sett har ägg i fyllningen, och lchf är ju positiv till ägg, så varför inte kasta i ett…

    • Jag ifrågasatte syrrans paj utan ägg också, men då hon bakade med och utan och lät folk provsmaka och den utan vann… jag skulle nog satt till ett ägg 😉
      Ägg är ju mat som sagt 😉

  7. Jag gjorde den idag och vet inte om det var så att jag hade i för lite mjöl eller att jag gräddade den för kort tid, men den blev väldigt blöt. Men gott var det.

  8. Hej Mariann!
    Tänkte baka något gott till svärföräldrarnas bröllopsdag och fastnade på detta recept. Har ingen ananas hemma, men däremot massor av mango – tror du att det funkar att byta ut ananasen mot mango? Känns som att det borde gå… Och så lägga i ett ägg också så att det håller ihop bättre om jag utläser råden från kommentarerna.

      • Hej Mariann!
        Gjorde pajen igår till svärföräldrarnas bröllopsdag. Tog som sagt mango istället för ananas och den blev supergod!! Tog 1 msk sukrin i fyllningen också, men mangon var så söt att jag tror att det hade gått lika bra utan. Tog också ett ägg i fyllningen. Vi åt den kall med vispad grädde – MUMS!

        I måndags använde jag pajdegsreceptet till en broccoli- och baconquiche (fast utan sötning förstås) och det blev också bra.

        Jag har lite svårt för den distinkta smaken som kokosmjölet ger, men kanske vänjer man sig?

        I vilket fall; tack för dina recept, kokosmjölet (trots att det inte är så himla gott) är ett suveränt bakmedel.

        Kram Weronika

        • ja det är ett mirakelmjöl 😉
          man vänjer sig faktiskt, i början märkte vi också av smaken, men nu känns den inte.
          Om den är för stark så blanda den ltie med mandlemjöl ex 0,5 dl kokosmjöl och 1 dl mandel. Öka efterhand kokosen och visp har man vant sig 🙂
          Hur det än är är ju kokosmjölet väldigt nyttigt och ger väldigt lite kolhydrater i bakverken mot mandelmjölet.

  9. Ang metallsmaken så gjorde jag två pajer efter varandra och den ena tyckte jag också hade lite metallisk smak. Kan kanske bero på hur mogen ananasen är. Hur är det med stevian, syster? Kunde man känna metallsmak av den.
    Mina pajer blev båda blöta även den med ett ägg i men eftersom jag alltid äter pajen kall så har fyllningen stelnat.

    • Stevian ger intgen metallsmak, det är mer sukrinet/erythritolen som står för den bismaken.
      man skulle vilja få tag på ekologisk annanas den borde vara underbar!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*