Nötallergi och vad gör man?

Det kommer ofta frågor om vad kan jag ta i stället för nötter och mandlar om man är allergisk mot nötter?

Detta är ju inte lätt, för om man vill baka en Mjuk Nötkaka så går ju det inte att baka en nötkaka för en nötallergiker, man blir ju  tvungen att välja ex en annan mjuk kaka helt utan nötter, och då är det ju inte längre en nötkaka .

Vill man göra mandelpudding så går inte det heller, man får då kanske välja att göra med kokosflingor men då är det ju inte mandelpudding längre utan en kokospudding.

Man kan inte byta  ut en ingrediens som är den viktigaste ingrediensen/smaksättaren för kakan, för då blir det en helt annan kaka.

Det bästa nötallergiker kan göra är att inte söka smaken av nöt då det ju ändå inte går, utan söka andra kakor med smak av annat då ju det är det som fungerar.

Däremot kan man om det  är ett recept där en del av innehållet är mandlar, låt säga Kanel och kardemummakakan i bakboken, då kan man ju utesluta mandeln och ta mer av de andra mjölerna eller fylla upp med annat ok mjöl. Kakan är fortfarande en kanel och kardemummakaka, då det inte är nötter eller mandlar som är smaken i kakan.

Men så fort en kaka heter ”mandel…”  eller ”nöt…”, går det ju givetvis inte att ta  ”något annat” utan att kakan då också blir ”något annat”…

Nötallergiker får tyvärr helt enkelt lära sig leva med denna begränsning… Jag har ingen annan lösning, har ni?

 

 

11 kommentarer

 1. Har sedan barnsben varit väldigt allergisk mot bla nötter och mandel och ofta inte ens kunnat vara i närheten av dem, speciellt inte i mald form. MEN när jag började äta lchf försvann denna allergi helt och jag kan numera njuta av både mandel och nötter i alla former. Så mitt råd till den som tidigare varit allergisk är: prova!

  Jag kommer förmodligen få en massa påhopp för ovanstående råd men kom ihåg att mycket av allergier sitter mest i huvudet – tror du att du kommer att reagera negativt på ett födoämne så gör du det. Och har man alltid reagerat på ett visst sätt av en viss sak så ÄR det svårt att ställa om hjärnan till att inte bara reagera av gammal vana.

  Själv har jag förutom nötter och mandel alltid varit allergisk mot i stort sett all frukt och mycket grönsaker, pollen, pälsdjur, kemikalier, damm, vissa textilier osv. NU är jag allergisk mot: INGENTING! Och det enda som krävdes var lchf och ett öppet sinne.

  Kan jag så kan du 🙂

 2. Jag är allergisk mot mandel och hasselnötter, (björkpollenallergi) men jordnötter är helt ok så jag byter ut nötterna mot det istället om jag nödvändigtvis måste ha en kaka med nötter i… 😉

 3. Hej,
  Jag är allergisk mot hasselnötter, så det jag brukar byta ut dem mot är rostade solrosfrön om jag ska baka någonting där hasselnötter ska vara med. Det är inte riktigt samma sak, men det kommer rätt nära i smak och man får lite tuggmotstånd samtidigt.

 4. Hej.
  Är nötallergiker och söker inte efter bakverk/maträtter som har ordet nöt i sej, lärde mej leva utan nötter redan som liten, skulle inte säga att det är där problemet ligger… Problemet är att nötter är någonting som är väldigt näringsrikt och mättande med rätt fetter som rekommenderas att ätas när man äter LCHF och vi nötallergiker undrar då vad vi kan äta istället.
  Så att säga att vi ska låta bli ordet nöt när vi letar bakverk tycker jag tyvärr är att förenkla problemet, eller rent av missa poängen. Verkar vara en mycket bra och innehållsrik blogg du har här Mariann, kommer definitivt att bli ett bokmärke på min dator.. Hej hopp

  • Hejsan!
   Om man inte kan äta nötter så kan man ju inte, du tycker problemet negligeras när jag menar på att det inte går att ersätta ex hasselnötter i ett bakverk.
   Självklart kan man ersätta alla nötter, med kokosnösmjöl och pofiber, fiberhusk, MEN problemet (som en del nötallergiker inte förstår) är att då är det ju inte längre är en nötkaka. Då är det en sockerkaka. Varför inte leta sockerkaka med en gång då?
   Är nötter huvudingrediensen så är det ju för att den smaken vill uppnås av ex hasselnötter.
   Jag kan inte bättre förklara problemet, att det finns inget som ersätter nötter, ja det är ju då om man kan använda artificiella smakämnen, men det gör ju inte jag.
   Jag tror de flesta nötallergoker själva hittar (och haar hittat)sina lösningar och förväntar sig inte att jag ska lösa detta problem. Jag har en nära vän som är nötallergiker och där verkar det gå bra utan nötter hon förväntar sig inte kunna äta en nötkaka.
   Efyersom nötter är bra (i viss mån) så är det ju synd att man inte kan äta dem, men det finns ju annat nyttigt så som ägg. 🙂
   Kram från Mariann

 5. Hej!

  Som ny med LCHF-kost så har jag lånat olika kokböcker. Nötter förekommer ju i många recept, inte bara bakverk. Jag hittade den här sidan för att jag sökte på LCHF och nötallergi. Som nötallergiker, som inte är inbillad, så vill jag ju gärna kunna prova de olika recepten. Jag kan tänka mig att solrosfrön är bra substitut, finns det andra tips om vad som kan ersätta nötterna?
  /Mårten

  • jag antar att kokosnöt fungerar då det ju inte är någon nöt, kanske även att mandel kan fungera?
   Funkar kokosmjöl sä är ju typ det mesta lös vad gäller bakning iaf. funkar också mandel ännu bättre!
   Det finns en omvandlingstabell på bloggen där du kan få en idé om hur du ska tänka när du ska byta ut ex mandelmjöl det funakr ju även på andra nötmjöler ju.
   Kolla där och se om du får någon hjälp, återkom annars.
   //Mariann

1 trackback / pingback

 1. Nötfritt - raw, mandelmjöl och vegetariskt - Days By Ju

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*