Vilka ostar till ostchips?

Det vore bra om vi kan kanske kan tipsa varandra om vilka ostar som funkar bra som ostchips och vilken tid de kan behöva om 10 min inte räcker  eller är för mkt.

Sedan kan jag göra en sammanställning om dem.  Skriv gärna i kommentarerna hur du gör och vilka eller vilken ost du använder.

 

 

21 kommentarer

 1. Bruka ta en skiva, formar en boll, så alla blir ungefär lika stora, på bakplåtspapper, mellanrum för plats ayy flyta ut förtståss gräddar i 175 grader mitten av ugnen ca 10 minnuter, tills de fått fin färg.
  Låter dem svalna innan jag lossnar dem.

  Ibland rör jag ner hackad gräslök i Philadelfia ost,och rör detta mjukt, när chipsen kallnat brer jag ett lager /ganska tunnt/ på hälften och lägger ett ovanpå, jättegott till ett glas rött 🙂 på fredagskvällen.
  Eller som tilltugg till fisksoppa, räkor eller till kräftorna !

 2. Halloj!
  Västerbottenost är toppen till chips. 185 gr tills de fått lagom med färg.

  Vispa även upp två äggvitor till marängskum, blanda i rejält med riven ost. klicka ut på plåt o grädda som ovan. Blir jättegoda ostplättar till tex soppa eller tacos.
  Mvh Kattis

 3. Hej!

  Jag använder många olika sorter samtidigt, Prästost, Boxholmsostar av olika slag, parmesan osv….sen kryddar jag med oregano å strör ut osten i ett jämnt lager på bakplåtspapper på en plåt. Gräddar i 200 grader i ca 15 min, sen tar jag ut plåten å drar bort pappret från plåten å låter osten svalna en stund, sen skär jag rutor med kniv. Det är gott att göra dip på CF å ha till!

  Åsa

 4. Provade en gång när plånboken var lite tom Coop Extra´s rivna billiga ost, det höll på att ta en ände med förskräckelse, osten fick nämligen inte färg, men brändes ändå vilket man kände tydligt när man öppnade ugnen för att ge upp om att få färg på dem. Smakade bränt också, men väldigt ”blonda” i färgen.

  Inte haft det problemet med de flesta andra sorter jag provat, någon billig gouda som haft lite svårt att få fin färg utan att få lite konstig smak, men inte närheten av den billiga rivna osten.

  Så mitt tips är framförallt att om det inte blir färg fort, öppna och lukta om de kanske är färdiga ändå, alla sorters ost får inte färg/ser inte klara ut som de ska.

 5. på ica maxi säljer dom ockelbo-ost, riven i stor påse.. 28% tycker den funkar jättebra. lägger ut små högar på bakplåtspapper och kör högt upp i ugnen på 175 grader i typ 10 minuter.. testade pizzaost i helgen (felköp) och den funkade inte alls. blev bara mjuk och kletig.

 6. Jag har hittat en hårdost på Maxi (typ vanlig grädd) fast med chiliflingor i! Smakar gott som den är men LJUVLIGT som ostchips! Gräddar dom inte för länge utan kollar dom och när dom är LJUS-bruna tar jag ut dom, så stelnar de fint och blir gyllene 🙂 Perfekt snacks att doppa i tzatsiki!

 7. Riven brännvinsost (”Morfars” eller ”Farfars” eller vad den heter) funkar också fint. Små kullar ost på bakplåtspapper, 175 grader i ca. 10 minuter tills de precis fått gyllene färg. Mums!

 8. Hej! jag har nyss gjort ostchips på Åseda gräddost, ca en matsked i högarna, 200 grader i 10 minuter blev perfekt i min ugn.

 9. Hushållsost i skivor, salt och lökpulver på och sen ca 10 min i 200 grader (håll koll). Eftersom det är en lite magrare ost flyter den inte ut så mycket utan blåser snarare upp sig och blir en perfekt kombination av segt och knaprigt samtidigt. Man kan krydda med det man känner för, har t.ex. provat dill och chili, men lökpulver är min favorit.

 10. Port salut! Gärna Arlas som inte är lika smulig som Glimminge. Skär skivor, lägg på kryddor om du vill och vik en gång på mitten. 200 grader. Puffar upp sig bra och blir jättegott med lite pizzakrydda, paprika eller svartpeppar.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*