Hälsosam bakning finns det?

Nu tänkte jag kontemplera lite omkring det…. igen…

Hälsosam bakning, måste ju vara där bakverken inte skadar våra kroppar, eller hur?

Gammaldags bakning är ju full av socker och vetemjöl, de flesta är väl ense idag att båda två är ohälsosamma för våra kroppar. Båda två bidrar starkt till ohälsan på många olika sätt. Dels har vi gluten, som det inte pratas så mycket om inom lchf-sfären, men som jag tror man bör titta närmare på. Sedan har vi den stora andel stärkelsen i alla mjöler/spannmål som ju bidrar till förhöjda blodsocker värden och tillslut är med till att främja våra välfärdsjukdomar, som ofta kallas för det metabola syndromet.

Kikar vi på sockret ( sackaros) så har det samma effekt på våra kroppar som spannmålet/mjöl har. Det höjer blodsockret och därmed måste kroppen kompensera med insulin och ständigt högt insulin har en med tiden ”förgiftningseffekt” på våra kroppar.

Ok, så långt är nog alla med mig.

Om vi då kikar på hälsosam bakning och vad det måste vara för att vara det. Först och främst så måste ju den bakningen ha ”motsatt effekt” . Finns det sådan bakning?

Jo, det gör ju det lyckligtsvis, både jag och andra bloggar om alternativa bakverk och andra godsaker. 😀

För när man bakar med kokosnötsmjöl, andra nöt-mjöler och andra lchf-mjöler, som fiberhusk, fibrex och pofiber, så får man ingen höjning av något blodsocker och därmed så blir det heller ingen höjning av insulinet.

Tittar vi då på lchf-sötningsmedlen och hur dom beter sig, så kan man tydligt se att varken stevian eller erythritolen har de egenskaperna att höja blodsockret, kvittar hur mycket man äter av det så händer inget efter provtagning med diabetesstickor.

Detta betyder ju att bakverk bakade med kokosnötsmjöl och andra lchf-mjöler och sötade med lchf-godkända sötningsmedel är Hälsosamt.

Kokosnöt i alla former (och andra nötter) har man ätit under lika lång tiden den vuxit vilt på söderhavsöar mfl ställen…
Steviabladen har Indianerna i Paraguay tuggat i 1.500 år och Japanerna mfl haft det som sötning i 40 år…
Erythritolen har människan fått i sig under tusentals år i vissa frukter och i allt som jäser…

Då kan man kort sagt säga att från och med nu, finns det  Hälsosam Bakning!


 

 

 

 

 

Jag skulle vilja säga att från och med nu blir det lättare som lågkolhydratsätare att ”hålla sig på banan”. Under mina 3 år som blogg och forumläsare har jag noterat att folk ”ramlar av tåget” det är när det är högtider, storhelger, semester osv osv. Det är inte alla som är så dedikerade och klarar av att alltid oavsett festdag sitta med ost, nötter och oliver och dricka vatten, eller bär och grädde.

Nu kan vi alla härmed njuta alla helger utan att äta oss sjuka och utan att dimpa ner i ”sockerträsket” igen och igen. Vi kan också med lätthet bjuda alla ”sötnosar” på godsakerna också och därmed visa att även de kan övergå till hälsosam bakning.

Alla hoppas jag med tiden övergår till Hälsosam bakning!

1 trackback / pingback

  1. Kardemummakaka på Mandelmjöl « Birgitta Höglund´s Mat

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*