Vätskan i LCHF-bakning – lågkolhydratsbakning

Bröd ur Baka matbröd med LCHFVätskan i all lågkolhydratsbakning är utbytbar mot annan vätska.
Vätskan i bakningen är oftast vispgrädde, gräddfil, kesella, yoghurt, creme fraiche och cream cheese (färskost) mm
Alla dessa kan bytas ut mot varandra.

Så låt dig inte stoppas av vad som saknas i kylen!

Har du ingen yoghurt hemma funkar det med grädde och vice versa. En viss syra kan försvinna ur brödet ju surare vätska som finns i ingredienserna om det byts ut mot produkt med ingen eller en med mindre surhet.
Gräddfil är ju surare än yoghurt exempelvis. Vilket också är att tänka på ju surare och syrligare produkt ju mer kan man efterlikna surdegsbröd.

Så en viss liten smakföränding kan det ju alltså bli då somligt är surare och syrligare än annat. Det viktiga är andå att vätskemängden hålls för själva bakningen. Även vatten funkar fint. Byter man ut vätska mot vatten kan det vara idé att även tillsätta ett extra ägg och/eller lite fett. Tänka lite som här i länken ”baka mejerifritt”.

Osten i bröden kan alltid uteslutas eller bytas mot vilken annan ost, den finns där för att ge saftighet och smak.
Våga prova förändra och justera lite i recepten, vad gäller val av vätska och också ost.

Lycka till med din bakning!

 

9 kommentarer

 1. Hej Marianne,
  Igår kom din bok med posten! Nu ska här bakas!!!
  Och detta du skriver om att byta ut ingredienser mot varandra passar mig som hand i handsken för vi tål inte de flesta mjölkprodukter så bra. Kan jag prova att byta ut kesella och keso mot ägg och hårdost?
  Längtar!
  Kram

 2. Hej!
  Idag har jag bakat dina semlor från boken Tyvärr blev de helt platta, trots att jag verkligen var noga med receptet. Jag är van bakare men kan inte fatta vad jag gjorde för fel? I boken ser de väldigt runda och höga ut, blir de så alltid för dig eller har du nåt knep?
  Mvh Isabell

  • Hejsan!
   Det finns ett par orsaker till detta tror jag. antingen så har man vispat äggen för lite, man bör vispa upp ett väligt fluff minst 3 min med elvisp.
   Sedan är också gräddningstiden viktig, och detta kan ju då vara olika för olika ugnar, men låt de hellre stå för länge än för kort tid, är de inte brända så prova att låta dem stå lite till.
   Det har hänt mig en gång att de blev platta och som jag minns det så hade jag bråttom då.
   Vispa också äggen utan sötning, verkar som att det blir ett bättre fluff då och ta i sötning med de torra.
   Återkom gärna hur det går, alltid bra att veta också.
   Jag utgår ifrån att du har rätt mjöl och att det gick att forma bullar med händerna utan större kladd?

   • Tack, jag ska prova igen! Ska prova att vispa utan sötningen då, jag vispade riktigt länge och det blev väldigt fluffigt, men provar en gång till och att låta dem stå lite längre. Har Aman Prana mjöl och det gick att forma bullar utan problem, så långt såg de jättefina ut, det var därför jag blev lite förvånad när de blev platta=) Tack för svar! Återkommer!

 3. Åh länken baka mejerifritt finns inte men vad kul att läsa! Har sällan CF/grädde hemma eftersom jag tänker Paelo-tänk i matlagningen.

  Kokosmjölk kan väl också fungera? Men misstänker att man kan få en bismak av kokos då va? 🙂

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*