Istället för Fiberhusk

FiberhuskFiberhusk används ju relativt flitigt i både bröd och bakverk inom den mesta lågkolhydratsbakningen.

Det finns de som inte tål fiberhusk eller tycker om den. Frågor om hur man kan byta ut fiberhusk och mot vad dyker upp då och då.

Tänk så här om du vill ta bort den helt ur ett recept.

1 msk fiberhusk kan oftast bytas ut till:
1-2 msk kokosnötsmjöl
2-3 msk pofiber
0,5 msk Johannesbrödkärnmjöl eller guarkärnmjöl
eller blanda lite av allt detta

Här får man prova sig fram lite, är det något som ska hanteras och formas med händer få ju kladdigheten avgöra.
Alla lite kladdiga degar går oftast att hantera om man blöter händerna lite. Men annars ta i mjöl tills konsistensen känns rätt för hantering.
Ska den ner i  en form kan den få vara lite kladdigare.

Men som sagt man får prova sig fram och göra sig sina noteringar om resultaten, detta är bara lite uppskattningar.

 

 

8 kommentarer

  1. Bra att du tar upp detta Mariann! Jag hör till dem som inte är särskilt förtjust i den konsistens och ”glatthet” som blir resultatet av bakverk, köttfärsbiffar mm med fiberhusk.

    Brukar prova med det som du föreslår och ibland – inget alls! Många gånger TROR kanske receptmakare att det måste till lite fiberhusk när det i själva verket går utmärkt bra utan, man får som sagt prova sig fram. Det kanske också räcker att minska något på ev vätska.

    • Just till köttfärsbiffar rekommenderar jag lökpulver och pofiber, blanda i buljong (egenkokt eller tärning upplöst i vatten) och låt det svälla en stund. I med färsen och forma till biffar. Blir minst lika bra som med ströbröd. När det kommer till bakning låter jag Mariann svara då jag inte har mycket att komma med där 😀

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*