Vårt UNDERbara kokosfett

Läser en  fantastisk histora på bloggen Toxiska Epistlar, journalisten Bosse Zackrissons blogg.

”För några veckor sedan fick jag ett intressant mejl som berättade att ett äldreboende i södra Sverige satt upp min artikel ur 2000-Talets Vetenskap på sin anslagstavla. Det var en anhörig till en äldre kvinna som var intagen på äldreboendet som demenssjuk patient.   Den anhöriga bad, efter att ha läst artikeln, vårdpersonalen att ge patienten en matsked kokosfett morgon och kväll. Det kunde väl inte skada, tyckte personalen, och efter två veckors matande kvicknade patienten till och började göra sig kontaktbar. Personalen, som aldrig upplevt nåt sådant tidigare, blev naturligtvis förskräckt. För svensk expertis och vårdpersonal innebär diagnosen Alzheimers sjukdom ett successivt borttynande efter noggrant utarbetade riktlinjer, vilket brukar kallas för en kronisk sjukdoms naturalförlopp.

Personalen bad några läkare att studera orsaken till det remarkabla uppvaknandet. Läkarna kunde inte annat än att anta att det kunde bero på kokosfettets påverkan. Dylika uppvaknanden finns sannolikt inte beskrivna i den svenska vetenskapliga geriatriska litteraturen. Uppvaknandet måste därför betraktas som helt ovetenskapligt och i princip omöjligt.

Eftersom Alzheimers sjukdom drabbar många äldre i Sverige och kostar samhället enorma belopp, så länkar jag här till artikeln i 2000-Talets Vetenskap. (pdf)

Har du en kär äldre anhörig som du vill hjälpa så kan det aldrig skada att rekommendera henne eller honom en eller två matskedar kokosfett morgon och kväll. Samma sak gäller förstås dig själv. Läs artikeln och sprid den gärna till alla som du tror kan ha nytta av att läsa den.”

Glöm inte att inta lite kokosfett då och då! Ta en sked kokosfett med kokossmak  i kaffet, blir som att dricka kaffe med kaka…

 


Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*