Vaniljkladdkaka med hallongrädde

ca 8 bitar

Ingredienser:
150 g smält osaltatsmör
1 dl grädde
2 msk Bakery+ sötning
4 ägg
3 msk kokosnötmjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 färsk vaniljstång ( eller 1 tsk vaniljpulver)

Servering:

2 dl grädde
2 dl lättmosade hallon

Gör så här

1. Koka upp grädden med fröna från en urgröpt vaniljstång, låt också stången få sjuda med under någon minut, låt det dra i minst 5 minuter, gärna länge. Fiska sedan upp stången. Värm upp grädden och lägg smöret att smälta..

2. Rör sedan i äggen och sötning väl i smeten.

3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.

4. Smöra och pofiberbröa en springform ca 21 cm i diameter.

5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 8-10 minuter. Passa kakan noga då den ska dallra lite ca 3 cm från kanten och in. Ta ut och låt svalna lite. Vispa grädden och vänd ner de mosade hallonen.

Spritsa hallongrädden på vaniljkladdkakan.

Här fick kakan gå lite för länge och blev mindre kladdig än önskvärt.

36 kommentarer

 1. Mums va gott! Den ska jag prova till helgen!
  Men behöver man verkligen ha både frnas stevia och stevia?
  Jag har inte bakat så många LCHF godsaker ännu men gjorde ne kladdkakka för 2 v sen och hade då blandat stevia med sukrin som du tipsat om och som nån läsare hade räknat ut måtten på.
  Jag mixade detta för att det skulle blandas bra men tyckte kakan fick en sån hemsk bismak och konstig sötma och metallsmak att jag inte kunde äta den….
  Har jag ”dålig” stevia tror du eller har jag använt för mycket sötning?
  Hoppas du mår bra nu igen!
  Kram Anneli

  • Då tycker jag du ska minska ytterligare, kasnke dra ner på erythritolne, om smaken var metallsik, det brukar vara den som ger den bismaken, stevian brukar man inte säga så om.
   I kladdkakan, använde jag endast fransk stevia och parantesen är för alla som inte har den.
   //Mariann

 2. Hej Mariann!
  Hoppas du mår bättre nu efter din sjukhusvistelse. Tänkte att jag skulle överraska min sambo med en kladdkaka här ikväll och har en liten fråga angående receptet. Det står att man skall blanda ner ägg och sötning men inte att man skall vispa det poröst som det är med socker och ägg. Skall man inte vispa ihop domporöst utan bara blanda ner det i smeten?
  Mvh Hannah

 3. Hej!
  Jag älskar baka och gjorde igår en lchf kaka då jag ska gå på denna ”diet” i två veckor. Min fråga är – hur mycket får man äta? Lchf går ju ut på att äta sig mätt, men kan man äta dessa lchf tårtor och bakelser i obegränsade mängder? 🙂

  Hoppas du mår bättre, ta hand om dig
  Jättefin blogg
  Kram

  • Hejsan!
   Varför bara i två veckor?

   Ang lchf bakerk, så är det ju i och för isig mat ;), men hur det än är så är det ”söt”mat och det bästa är att bara äta söt mat till helgen och speciella tillfällen.
   Då bakverken innehåller mkt ägg och smör är det mat, men att bara leva på ägg och smör är inte bra då man behöver en varierad kost även med lchf. 🙂
   Sedan ska man äta sig mätt på mat med lchf, och då kan man inte egränsa sig, i alla fall inte i början av en kostomläggning, swedan brukar aptiten regelra sig själv när man kommit en bra bit in i sitt lchf´ande.
   Kram Mariann

 4. Hej
  var och handlade på coop i går. Hittade en stevia ekologisk) där, men det stod inte på den om det var sockeralkoholer så jag vågade inte köpa den. Har du sett den? vet du om den är ok?

  Mvh Åsa

  • Det bör vara sockeralkhol då det är stevia, jag har inte sett någon. Det bästa är att ta reda på vad märket är och sedan googla?

 5. Välkommen hem!

  Har förstås en fråga till dej jag med 🙂 kanske har jag missat det, men vad är det för skillnad på stevia och fransk stevia? Jag har stevia som jag köpt från lchf-butiken, måste man blanda den med sukrin eller sötrix, kan man inte ha den ensam?
  Mvh Monica

  • Om det är en stevia som har bismak bör den minsks till ca 1/4 krm och fyllas upp med erythritol.
   Det är svårt att veta vilka stevior som har bismak och vilka som inte har. Det verkar som att en stevia på 98% rebaudiosid A kan vara utan biskmak.
   Man får prova sig fram.
   LCHF butiken säljer väl stevia vitals stevia och den verkar beehöva fyllas upp iaf den på 250 gånger sötare, har inte provat ex 400 ännu, hoppas kunna göra det i helgen.

   • Tack snälla du för att du är så vänlig och svarar på alla frågor!

    Jag ska prova, hoppas jag, i helgen…och se vad jag inte tål, sukrinet eller stevian!

    Ha en trevlig helg! /Monkan

 6. Mums vad god! Den gjorde succé här hemma idag! Smart att blanda hallon/grädde – måste vara mumsigt även till vanlig kladdkaka!

 7. Har just bakat den här för första gången. Jag tyckte smeten inte var för tillräckligt söt och förutom 3 msk sukrin så hade jag i 2 msk ströcanderel och då blev det perfekt sötma. Bara ett tips!

  • Hejsan!
   Jag förstår mkt väl att den blev osöt med bara 3 msk erythritol (sukrin) det är just därför jag skriver OCH 1/4 krm stevia, det gör hela saken. 🙂
   canderel skulle jag inte rekommendera då det är ett kemiskt sötningsmedel och för mig ingår inte det i min lchf.
   Det bästa är att följa receptet 100% då ska det bli bra. Tar man inte full sötning enligt recept så blir ju smeten osöt. 😉
   Kram Mariann

 8. Gjorde halv sats, räckte till 5 muffinsformar i silicon (superbra, behöver inte smörja och lossnar galant)
  Så himla goda!!!!
  Tack Mariann för att du fått mig att återvända till bra kost med bra mat och bak ,och bort från lättfotade kostlandet.
  Väntar på att brevbäraren skall leverera din bok.

 9. Hur god kaka som helst! Till och med sambon tyckte den var riktigt god och han är ganska svårflörtad 😉
  Blev precis lagom söt och med fyllig vaniljsmak!
  Funderar på om man kanske skulle kunna använda den som tårtbotten om man gräddar den genomklar. Råkade nämligen grädda min lite för länge så blev bara kladdig i en liten cirkel i mitten och den mer klara delen blev ändå saftig och god.
  Mumma att fylla med färska grädde, färska hallon och jordgubbar 🙂

  • Ja dessa kakor bakade med kokosmjölet och mandelmjöl blir så goda och saftiga.
   Prova du och baka den klar så funkar den till mkt.
   Kram från Mariann

 10. Hej!
  Vi ska på fika hos min sambos farmor imorgon och där lär det säkert bjudas på bullar, kakor och tårta.
  Dels vill jag gärna ta med mig något att bjuda på och samtidigt vill jag kunna ha nåt att fika med också (Hoppas att dom har förståelse för att jag inte tänker äta bulle, får så fruktansvärt ont i magen av det).

  Hittade detta recept och din Citron- och chokladpaj som jag också vill göra.

  Efter mkt onödig info undrar jag:
  Kaan jag byta ut kokosmjölet mot mandelmjöl?
  Kan man göra kakan som muffins istället?

  Tycker det är en jätte bra blogg. Även om många LCHFare tycker det är onödigt med bakverk tycker jag det är bra att ha alternativ eller kunna bjuda på en kaka istället för osttallrik när man får folk över 🙂

  • Hejsan!
   Visst är ost gott, men inte alltid i alla lägen 😉
   Citron-och chokladpajen är väldigt god och den går att bjuda vilken sötnos som helst på 😉
   ang Vaniljkladdkakan så kan man ju inte rakt av byta kokosmjöl mot mandelmjöl, då kokosmjölet sväller mkt mer.
   När jag använder kokosmjöl och mandelmjöl är det för att minska på mandelmjölet om jag tar i kokosmjölet 😉
   det gör kakan både lite billigare men framförallt med mindre kolhydrater i. 😀
   jag har inte provat att göra den i muffinsformar, så där får du exxperimentera lite, men det borde ju gå.
   Om du vill ta bort kokosmjölet kan du ersätta det med lite fiberhusk kanske 2 msk?
   Annars får du prova med 1 dl mandelmjöl till.

   Men bäst är ju att följa ett recept till 100% för att vara mer säker på resultatet. 🙂
   Men stort lycka till
   Mariann

   • Ah, tack 😀
    Jag får testa mig fram och hoppas att det inte blir katastrof! 😉
    Sen får jag ta och köpa kokosmjöl innan jag bakar nästa gång 😛

    • ja du kommer inte å ångra dig, kokosmjölet är ett jättebra mjöl att ha hemma när baksuget sätter in. 🙂
     Se bara till så det blir rätt mjöl, endast 4 gram kolhydrater per 100g ska det vara, annars är det fel mjöl.
     Kram Mariann

     • Det blev jätte goda muffins! Inte så kladdiga men jätte goda och saftiga. Tog 1dl mandelmjöl extra och 1 msk fiberhust.
      Citron- och chokladpajen blev väldigt uppskattad också! 😀

      Tack för alla fina recept.

 11. Hej Marianne,
  Tack för en bra blogg!

  Jag provade denna igår kväll och har även provat kladdkakan från din kokbok tidigare. Då jag bytt ut mandelmjölet och ersatt det helt med kokosmjöl (aman pranas) enligt din omvandlingstabell kan ju det spelat in, men jag vart inte direkt överförtjust. Tycker att båda kakorna smakar rätt lika då kokosmjölet gärna tar över en del. Jag vet att vissa inte gillar smaken av kokosmjöl men det har jag faktiskt inget emot, däremot blir det mer ”kokosvaniljkaka” snarare än vaniljkladdkaka i mitt tycke.

  Tycker att konsistensen inte är som en kladdkaka ska vara heller, dvs. kladdig, utan snarare mousseaktig.

  Båda kakorna var förvisso goda och jag kan tänka mig att göra åtminstone denna igen när jag blir sugen på något sött, men jag skulle inte vilja kalla den för kladdkaka.

  Vad beträffar kokosmjöl har jag märkt att denna ingrediens gärna tar överhanden i bakverket (eller vad man nu lagar) till skillnad från ex. vanligt mjöl som är oändligt mer mångsidigt, vilket så klart är tråkigt för oss LCHF-are eftersom vi inte kan använda det. Med det sagt är jag övertygad om att det inte har med ditt recept att göra, utan snarare kokosmjölet att detta inte genast blev en favorit!

  Inser att detta inlägg blev lite långt men det är alltid roligt att läsa om folks åsikter och jag hoppas att du känner likadant!

  • Hejsan!
   Gillar även långa kommentarer 🙂 och absolut åsikter, hur ska man annars kunna både veta och också förbättra. 😀

   Det kan spela roll då vaniljkladdkakan får långt mindre kokosmjölsmak än chokladvarianten då kakaon ger så mkt mer smak än vanilj.
   Oftast så har man en tillvänjningsperiod med kokosmjölet, när man väl är van så smakar det faktiskt inget.
   Numera så blandar ajg ofta de båda för just många gillar blandning. Men soms agt det går alltid att byta ut dem motvarandra enligt min tabell.
   Du kasnke ska prova baka den emd mandlemjölet som receptet? Eller är du/ni allergiska?
   För att den ska bli kladdig måste den verkligen vara lös i mitten och det räcker med någon minut för länge i ugnen för att det ska vara kört.
   Så ugnen påverkar mkt och tiden blir alltid generell i recepten.

   Ge dig tid med mjölet, det blir säkert en favorit även hos dig med tiden! 😀

 12. Hej!

  Tack så mycket för ett bra recept! Jag provade att göra kladdkakan härom dagen, den blev väldigt god men jag tror tyvärr jag lät den stå inne i ugnen snäppet för länge. Det blev mer konsistensen av sockerkaka än kladdkaka. Så jag tänkte faktiskt ge det ett nytt försök inom kort!

  Två tummar upp 🙂

  Allt gott!

  • ja man får hänga över den som en hök… hellre för kort tid än för länge.. lite av en ksont det där, minsta man lämnar den för kort sekund så eller tycker – nae nån minut till kan den allt få så visar det sig vara för mkt 🙁 svår kaka det där, men värd att vakta över 😉

   • Ja den är verkligen värd att vakta över! 😉

    Jag kan glatt berätta att jag gjorde en lyckad sån övervakning igår! Jag tog ut kakan ur ugnen 3-4 gånger i slutet med korta mellanrum och skakade den för att göra 3-cm-från-kanten testet. Resultatet blev himla bra! Jättegott! 🙂

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*