Stevia – LCHF godkänt sötningsmedel

Ibland kan man läsa att det går rykten omkring stevian och att det skulle ge bla infertilitet hos män. Många efterfrågar då källor när ryktena sägs, men inga har kunnat redovisas. Enligt stevia.se har
Stevian har används i 1.500 år i Paraguay. Även i Japan har stevian varit godkänd och väl använd i 30 år.

För den som funderar i dessa banor kan man läsa om forskning omkring stevia som sötningsmedel inne på stevia.se

Forskning
Forskare från olika länder har kommit fram till att användandet av steviosid är helt säkert. Den
dödliga dosen är väldigt hög, 15-20 g/kg kroppsvikt. Det behövs endast små mängder av det
för användning som sötningsmedel. Steviosid är inte cancerogent utan har bl. a. visat sig minska bröstcancer hos råttor. Absorptionen och metabolismen av steviosid har studerats hos frivilliga människor. Studierna har påvisat att det inte tas upp av kroppen. Steviosid påverkar varken mäns eller kvinnors fertilitet.

I en ansökningsrapport från 2007 kan man läsa att i länder där man länge har använt stevia har inga rapporter med negativa effekter orsakade av stevia påvisats i vetenskapliga studier. Vid låga doser har stevia visat sig vara positivt för bland annat diabetiker och överviktiga personer på grund av att ämnena vid normalt intag inte tas upp av kroppen. I rapporten finns även sju experiment på kycklingar/hönor, råttor, hamstrar och människor beskrivna. Enligt dessa experiment finns det inget som tyder på att stevia varken ska påverka upptagandet av andra näringsämnen i maten eller fysiologiska funktioner i kroppen.

Studier hos grisar och människor visar att steviol glykosider, t ex steviosid, bryts ner till fria stevioler av bakteriefloran i tjocktarmen. Då man inte fann någon steviosid i avföringen tyder det på att bakteriefloran bryter ner all steviosid till steviol. Fria stevioler transporteras via blodet till levern, där det omvandlas till steviol glucuronid, som därefter förs till njurarna och utsöndras med urinen. Den höga halten steviol glucuronid i urinen tyder på att det inte ansamlas någon steviol i kroppen och att det som finns kvar i blodet förväntas utsöndras med urinen inom det närmsta dygnet. Både kortvariga och långvariga toxiska studier visar på att steviol glykosid inte ska ha någon skadlig effekt på djur och människor. Steviol liknar en grupp gibberelliner och dessa ämnen konsumerar folk dagligen utan att skadas.

I vetenskaplig litteratur finns inga mikrobiologiska, toxiska, allergiska eller näringsämnesrelaterade problem publicerade. Inga cancerogena effekter har visat sig hos råttor, möss eller hamstrar. Efter utförda studier föreslås ett acceptabelt dagligt intag (ADI) på 250 mg blad/kg kroppsvikt av stevia. Detta är betydligt större mängder steviol glykosider än vad som krävs för användning som sötningsmedel.
I Belgien konsumerar man 48 kg socker/person och år. Denna mängd motsvarar 4,4 g torkade stevia blad/dag. Denna mängd anses vara helt ofarlig att konsumera och troligtvis kommer konsumtionen av blad att vara ännu lägre, då för höga halter stevia gör att maten smakar för sött. För att använda det som sötningsmedel krävs endast låga doser steviosid. Fördelarna med att använda Stevia (steviosid) som
sötningsmedel är att det är stabilt, kalorifritt och upprätthåller en god munhygien (på grund av minskat sockerintag).

Du hittar också en längre referenslista inne på stevia.se

Här finns mer info om stevia

När jag bakar använder jag  ca 1/4 krm stevia och den jag använder just nu är ca 200 g sötare än socker.
Stevia.se har en som är 250 g sötare och en som är 100 g sötare. Jag skulle föredra en så låg halt av sötma som möjligt då den blir mer lättdoserad då.

Ni alla bloggläsare vet nog att jag alltid blandar upp stevian med Erythritol (sötrix) för att få så lagom sötma med inga bismaker. Det generella är 2-3 msk erythritol och 1/4 krm stevia.

10 kommentarer

 1. Hej Marianne! I Jag har dragit mig för att använda Stevia först & främst för att det verkar vara svårt att dosera p g a den extremt höga ”sötman” – men nu upptäckte jag att det finns ”Stevia-socker” som verkar vara lätt att dosera och dessutom varianter som inte har extrem sötma. Vilken är den bästa att använda tillsammans med Sukrin vid kaffebröd/kak-bakning?

  SteviaVital® Steviasocker 3-5X söthet, 334g i påse (motsv.ca 1000-1700g socker) 3X SÖT – Påse eller
  SteviaVital® Steviasocker 3-5X söthet, 166g i ströare (motsv. ca 500-850g socker) 3XSÖT – Ströare
  eller någon annan av de som finns?

  • Hejsan och varmt välkommen hit!
   Du hittar stevia på lite olika ställen, dels LCHF butiken och stevia vital
   Numera finns också steviasocker, en färdig blandning av erythritol och stevia. 🙂
   Hoppas detta var hjälp
   Kram från Mariann

 2. Hej Mariann!

  Din bakbok dimper förhoppningsvis ner i min brevlåda de närmsta dagarna och jag är så pepp och förväntansfull på att baka lchf. Jag läser dina inlägg och de är verkligen nyttiga och enkla att ta till sig, so keep up the good work 🙂
  Jag har en fråga till dig när det gäller Stevia. När du säger att du använder 1/4 krm av det i kombination med erythritol, är det då denna produkt du menar? http://www.lchfbutiken.se/125/stevia-pulver-15g
  För jag blir nämligen inte klok på vilken jag ska välja… Har sett att det finns även i flytande form och förpackningar med olika utseenden, mängder osv. Jag tar till mig att man ska prova sig fram själv men jag utgår gärna från dina råd i början 🙂 Jag har förresten köpt hem sukrin, anser du att det är nån skillnad mellan att använda sötrix eller sukrin?

  Tack för hjälpen!

  • Hejsan och varmt välkommen hit!
   Sötrix och sukrin är samma sak ERYTRITOL 🙂
   Sedan kan du absolut använda den stevian från LCHF butiken 🙂

   Stor vamr kram och tack för att du gillar bloggen och det jag skriver!
   Mariann

 3. Är de här informationerna fortfarande aktuella?

  http://blog.svd.se/matochhalsa/2007/10/02/hur-sakert-ar-stevia/

  Anledningen till att stevia än så länge är förbjudet inom EU, liksom i Usa,
  Kanada och större delen av världen, är att ämnet visat sig vara cancerframkallande i en del, men inte alla, djurförsök. Men också att något ämne i det blad som stevia
  utvinns ur tycks fungera hämmande för reproduktionen. Paraguays
  indianer använder inte bara bladet för den söta smaken utan också som preventivmedel och de studier som
  hittills finns kan inte utesluta att det är det starka sötningsmedlet som står för den effekten. Helt klart är dock att bladet innehåller medicinskt aktiva ämnen som även intresserar läkemedelsindustrin.

 4. Problemet är väl kanske inte just Stevia i sig utan att det extraheras ur bladet med hjälp av lösningsmedel (exempelvis butanol eller bensen) och genomgår ytterligare kemiska processer på vägen till ett vitt sött pulver.

  • Det du nämner om ”kemiska processer” och också kallar ”lösningsmedel” (för det låter ju värre än akohol 😉 ) är inte helt sant. Att blötlägga något i alkohol och extrahera ett ämne som i detta fallet är steviolglykosiden är något man gjort i ”alla tider”, man har tillverkat tinkturer och mediciner så länge det funnits alkhol och man har känt till att ”dra ut” verksamma ämnen ur örter. Inget konstigt alls faktiskt.
   Frågan har besvarats också av Stevia Vital då just ett liknande påstående har skrivits i någon artikel, klipper in det svaret här:

   Påståendet:”Tillverkningsmetoderna kan skifta något mellan olika länder och tillverkare. Men gemensamt för alla tillverkare är att utvinningen sker genom kemisk raffinering och att det finns gränsvärden för hur mycket giftiga restprodukter den färdiga produkten får innehålla. Maxinnehåll för till exempel arsenik och bly är satt till 1 mg per kilo kroppsvikt.”

   Svaret: – Vi häpnar över okunskapen hos de som skall hjälpa oss att äta nyttigt. Stevia är en jordbruksprodukt och i jorden finns vissa orenheter som vi skall vara försiktiga med precis som alla andra jordbruksprodukter. Men själva raffinerings processen skapar inga sådana restprodukter!!!
   Produkterna kontrolleras alltid för saker som kan finnas i jorden/miljön, även bakterier, svamp etc. Detta för att vi ska veta att det INTE finns något i våra produkter, och OM det skulle finnas är det långt under gränsvärdena som i sin tur brukar vara 100-fallt lägre än vid någon möjligt skadlig nivå. Vi har alltid labbrapporter från varje batch som tillverkas.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*