Spannmål – sädesslag = ohälsa

Detta med sädesslag eller grässorter kanske är bättre att säga, då många inte vet vad som verkligen tillhör denna grupp av ”födo”ämnen.

Inom LCHF så menar man ju på att det är spannmålet bla, som är den största boven till ohälsa. Har man sett några program på kunskapskanalen eller discovery, så har man snart snappat att de skelett man hittar som är 10.000 år och äldre inte har samma sjukdomar som vi har haft de senaste tusentals åren.

Så om vi vill äta oss friska och ungdomar hålla sig fortsatt friska så bör allt spannmål utelsutas. På bilden ser vi ett risfält och ris är ett gräs…

Majs är ett gigantiskt gräs…

 

 

 

 

Sedan vet jag att man tvistar om ris och majsen (Kitava dieten), som ju funnits i vissa länders kost i tusentals år och inte verka ge dessa sjukdomar som vi alla lidit av under många tusentals år.

Här vet inte jag om det kan vara glutenet i de mer traditionella sädeslagen som i grunden är boven. Då ris och majs inte innehåller gluten.
Jag vet en i Sverige som hävdar att det är glutenet som boven i dramat. Kanske det är så ”enkelt” att det är glutenet som ger oss skadorna som ger oss sjukdomarna? Iså fall är det ju först nu i modern tid som vi kan ta bort glutenet ur mjölerna…

Jag avhåller mig för säkerhetsskull från ALLT spannmål. Hur gör och tänker du?

 

 

 

10 kommentarer

 1. Jag håller mig åxå borta från allt spannmål och mår absolut bäst då.
  Skulle jag någon gång äta bröd eller liknande så har jag direkt en uppsvälld mage som tar ca 14 dagar att bli av med igen. Så känns det i hela kroppen att det inte är bra för mig….det blir som en ”Baksmälla” efteråt…törstig, trött slö o dåsig….
  Så jag håller mig borta från alla spannmål för att känna mig frisk och stark:

  • Jeanette, jag tycker du ska gå till en doktor och kolla om du har glutenallergi. Jag tror glutenallergi ger ungefär dina symptom. Glutenallergi kan annars, obehandlad, leda till otäcka saker som cancer, om man har otur.

 2. Intressant det där med gluten. Jag håller mig visserligen borta från det då jag försöker gå ner i vikt – vågar inte ta några risker.

  Men det är helt klart en intressant tanke med tanke på att många länder där maten till stor del består av ris inte har viktproblem. En annan nog så viktig detalj kan ju vara den att de länder som har ätit ris länge och mycket kanske har en annan ämnesomsättning än vi har? Menar inte direkt hög eller låg utan mer att deras kroppar har lärt sig att ta till vara på t.ex. ris mer än ”vi”?

  Svenskar tål oftast laktos medan andra länder oftast inte gör det. Kanske de har ätit mycket ris för det var det de hade tillgång till och jag antar att människan, beroende på var den lever, kan anpassas efter miljön/födan. Det här är dock inget som sker över en natt.

  Ris hör troligen inte till svenskarnas ”urkost” eller ens nordmännens.

  • Hej och varmt välkommen hit! 😀
   ja jag tror tanken är en viktig tanke att fundera över, då det verkar som om sydamerikas indianer åt ju mkt majs och asiater en del ris,
   inget av dessa båda sädeslagen innehåller ju gluten. Så jag tror möjligtvis att detta är något man borde titta närmare på.
   jag gör också som du avhåller mig helt från sädeslag ifall denna teori ändå inte stämmer fullt ut. Jag vill inte riskera något så…
   Kram Mariann

 3. Hej!
  Varför utesluta spannmål?
  Jag älskar riktigt fullkornsbröd och mår alldeles utmärkt av det. Det gör även alla i min omgivning. Minst fyra stora skivor dagligen, samt ”kruska”. Vitt degigt bröd däremot har jag inte ätit de senaste 50 åren. Fullkorn och råkost enligt Are Waerlands modell är toppen.
  Det är inte bra att börja utesluta födoämnen ur kosten. Kosten måste vara allsidig. Ensidighet däremot måste förkastas, såsom alla de specialkoster som en del rekommenderar i dag.

  • Fullkorn tror jag absolut inte är bra för oss, det är fågelmat 😉
   OM vi ska äta bröd så torde surdegsrågbröd som är bäst.

   Nu äer ju alla som de vill och mår du bra av fullkorn så ät, men jag ser det precis som Lasse Berg omkring spannmålet.
   Sedan allsidigt? Sedan när gör ex pasta kosten mer allsidig?
   jag ter långt mer allsidigt nu än jag åt som vegetarian…

   • Du är nog väldigt ensam om din åsikt angående fullkorn. Jag har prövat utan, när jag arbetade hårt. Ingen energi! Förr var det svårt att få tag på fullkorn, men numera dignar hyllorna bland brödet i butiken. En fantastisk utveckling! Lasse Berg har jag läst, men håller inte med honom på den här punkten. Jordbruket var ett stort steg framåt i utvecklingen. Utan det steget hade vi inte suttit här 🙂 Pasta äter jag aldrig, det är ”tomma kalorier”. Jag har faktiskt aldrig träffat någon människa som inte äter bröd. Tilläggas bör att jag har samma kroppsvikt nu vid 65 som när jag var 25 (bara något annorlunda fördelat 🙂

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*