Skräckexempel på dåliga LCHF-recept

Mörk-chokladNu tänker jag vara rak och ärlig igen, den som inte uppskattar det kan sluta läsa nu.

Nu ska jag visa er några recept som ”säljs” med LCHF stämpel och där också falsk marknadsföring sker 😉
Eftersom de finns i Expressen så förstår nog många av oss att här gäller inte ”äkta vara” och rubriker sätts  som de vill och informationen är inte alltid genomtänkt… men vi förväntar väl oss inget annat av Expressen heller väl…

Så nu ska vi gå igenom denna artikel omLäckert julgodis utan socker – på LCHF-vis
man börjar artikeln med:

”Alla som någon gång lagat julgodis vet hur mycket socker som går åt till all knäck och kola.

Att göra godis på LCHF-vis är därför en utmaning, ännu mer om man inte är så himla förtjust i ”låtsassocker” som stevia och sukrin.

Här har jag gjort åtta recept på riktigt smarrigt julgodis – helt utan socker! Du väljer självklart om du vill tillsätta någon form av sötning. Själv väljer jag helst honung eftersom jag gillar naturlig mat med ­naturlig sötma.”

Redan här i ingressen både insinuerar man och ljuger friskt!?
Dels vill man få läsaren att tro att stevia och erytritol (sukrin) är ”låtsassocker” dvs artificiella och hittepåsocker, vilket är helt osant. De båda är naturliga och lika naturlig som vanligt socker som också måste processas fram ur sockerbetan. Skillnaden mellan dem är att sockerbetans socker påverkar blodsockret negativt och det gör INTE stevia och erytritol.

Sedan hävdar man att recepten inehåller INGET socker, FRUKTANSVÄRT ILLA om man inte vet och förstår att ”god mörk choklad” ofta innehåller massa socker (från sockerbetan). Recepten innehåller ofta 200 gram och tom upp till 300 gram ”god mörk choklad”, ett recept förordar 200 gram mörk och 200 gram vit choklad , vit choklad som innehåller 54 gram kolhydrater per 100 gram!!

Vi ska kika lite på ”god mörk choklad”. Mörk choklad är oftast allt från 70%-90% dvs ända upp till ca 36 gram kolhydrater i 100 gram. De allra flesta väljer sällan eller aldrig 90% utan 70% eller 85% är det man läser på recept .

Jag skulle vilja säga att använder man ”god mörk choklad” behövs inget extra sötning alls. Så inte nog med att julgodiset innehåller massor av socker man rekommenderar tom att man sötar mer med honung!? Sedan när är honung LCHF?

Sedan hävdar man att det är en utmaning om man vill göra godis utan socker och utan  låtsassocker, jag vill påstå tvärtom att göra godis med naturliga sötningar som stevia och erytritol är en utmaning, då all choklad som säljs är så sockerstinn. Man har ju faktiskt inte ens lyckats i dessa recept 😉 man antog inte utmaningen att gör ÄKTA  LCHF godis utan tog genvägen och blundade för den stora sockerhalten i all mörk choklad.

Jag hade däremot använt mig av Lindt 90% choklad (eller råchoklad) och om man sedan ska bjuda sötnosar (eller diabetiker) som inte är rejält avsötade på julgodiset så bör man nog söta lite extra med ex Bakery+. För recepten kan vara användbara OM man gör på rätt sätt 😉

sedan är ju de sista raderna lite fåniga i sammanhanget…
jag gillar naturlig mat med ­naturlig sötma
och då betyder det att man lätt som en plätt häver ner 200 gram mörk choklad och 200 gram vit choklad  = massa socker, ca 200 gram kolhydrater i ett enda recept och får det till ”naturlig mat med naturlig sötma” och framförallt också till ett LCHF recept.

och så är folk rädda för lite ketchup!? 😉

 

12 kommentarer

 1. Huvudet på spiken, igen!

  Snacka om att sila mygg och svälja kameler. Det är tråkigt att den här typen av recept marknadsförs som LCHF och att man lurar människor att tro att det är så.

  • ja det stör mig väldigt, varför kan man (expressen) inte kontakta rätt person/er som faktiskt KAN något om lchf och bakning/godis ….

  • ja det ingår ju inte direkt i en lchf, fast jag måste ju erkänna att hellre morötter och rödbetor än denna väldiga mängd choklad 😉

 2. Hej Mariann! Vilken bra respons på ett dumt reportage i Expressen!
  Min mamma har flera gånger mejlat och efterfrågat proportionerna för kolhydrater, fett och protein i båda kvällstidningarnas bilagor, men inte fått någon respons för det…undrar varför?
  Kram på dig!

  • jadu… respons… det undrar jag om jag får också. Jag har mailat dom och undrat över detta förskräckliga recept-reportage.
   Detta är ju urdåligt faktiskt.

 3. Åsså ä re juh lchf å då ingåååååår det man får äta hur mycket man vill så de så! *doh*

  Mörk choklad massor med socker vanligen ja, sen kan ju riktigt mörk och mer sockersnål choklad vara nyttigt och gott I SMÅ MÄNGDER – inte som genväg att tillsätta socker till det man bakar, det är faktiskt dess funktion i de recept med så stora mängder choklad. Du ser betydligt mer sällan det i ”vanliga” recept, där använder man istället t ex socker och kakao om det ska mycket i och begränsad mängd färdig choklad.
  Och så luret med honung som oftast är flytande (betydligt mer praktiskt om man ska baka med det) – extra ohälsosamt socker i många fall pga fruktosen. Är väl att hoppas för mycket att folk någon gång lär sig att den största hälsofaran med socker är fruktosandelen! Den är den stora skillnaden varför socker är värre än stärkelse, inte någon GI anledning som oftast tros, strösocker har inte så väldigt högt GI just pga den luriga fruktosen.
  Men honung är ju så naaaaaaaaaaaaatuuuuuuuurligt! säger de som tyckte det var ett kanonrecept som är lchf och man därmed kan äta så mycket man vill av….

  Dock gällande just ketchup är jag tveksam av en speciell anledning. Helt enkelt för att de flesta som är väldigt intresserade av att äta ketchup och inte vill avstå den äter den inte i måttliga mängder. En sträng på en korv har ingen dött av kolhydratmässigt (då är det ofta värre med själva varmkorven om man äter ute, den är ofta förvånansvärt kolhydratstinn). Men det stannar så ofta inte där, utan den används ofta på nästan ”allt” och i ganska stora mängder bland de som verkligen gillar ketchup (jodå jag har hört till den kategorien människor och när jag var med i viktväktarna vägrade jag konsekvent att mäta/väta ketchupen för det ”skulle vara för petigt” – å jo någonstans insåg nog jag också att det skulle addera upp till betydligt mer än jag skulle ha ”råd” med) – det blir så väldigt lätt att skylla den som ”krydda” som man bara är överpetig om man räknar. (skillnaden mot säg svartpeppar, gå och läs i en lista hur mycket kolhydrater den innehåller per 100 gram den som törs!, stannar mängderna så sällan på kryddmängd. Då blir det på samma sätt som med chokladen en massa socker man ”inte räknade med” – och i det fallet man inte ens uppfattade som ”gottis”.
  Så tycker nog den ska ligga på ”undantagslistan” – inte lchf men håller man sig strikt i vardagslag finns det utrymme för undantag lite då och då. Det behöver nästan alla och det är den stora faran med alla ”liberala” varianter, det som borde vara undantag och någon gång ibland/begränsat blir ”vardag” och sen ”unnas” det med ”undantaga” ovanpå detta i varje fall.

  Kan dela med mig av mitt ”mentala” kryddtest: Väger mängden du tänker använda mindre än 5 gram – krydda. Fyller det ett helt matskedsmått? ingrediens som bör ”räknas” med. (lite får man tänka ytterligare själv, det blir inte bra om man tillsätter en tesked socker eller honung i maten var eviga dag och en matsked torkad oregano ger inte ens utslag på vågen). Hemgjorda tacokryddor kan bidra med mycket mer kolhydrater än man tror, speciellt om man gör varianter med t ex lökpulver (jättegott) i.

  Använder en ytterligare för rimlighetsöverslag utan att behöva räkna. Endast en gränsfall kolhydratrik basingrediens. Exempel: Köttfärssås med ordentlig mängd krossade tomater (eller tomatpuré) får inte också sällskap med rejäl mängd lök eller kanske morot och serveras inte med fräst vitkål till vardags (vitkål väger mer och innehåller mer kolhydrater än första gissningen speciellt när den strimlas och tillagas) utan med t ex sallad och riven ost. Stor mängd vitkål istället kombineras med färs till en kålpudding.
  Gräddiga broccoligratängen paras med helt kött (bra tillfälle för kyckling om man gillar det då man redan har fetthalten) och inte med korv.
  Rena köttfärsbiffar däremot kan gärna få gå med en coleslaw med både ordentlig mängd vitkål och lite morot i utan att det gör något osv.
  Gör man istället som man ofta ser den där köttfärssåsen med både krossade tomater, tomatpuré och rejäl mängd lök och serverar med ”pasta-stor” portion ”vitkålspaghetti” och några rejäla rundor ur ketchupflaskan ovanpå – då har man hamnat långt över vad som rimligen kan gå för en lchf-måltid. Den måltiden kan hamna betydligt högre än om man valde en liten potatis till sin biff med bea. Det går det med, men gör man det ofta får man nog inte de resultat man hoppas på.

  • jag märker att du och jag ser ”saker och ting ” på samma sätt 😀
   och jodå jag har förstått att vissa hivar ketchup på allt och i väldiga mängder… dock har ajg aldrig varit sådan, endast en köttfärsås som min mor alltid gjorde innehåller kanske 0,5 dl ketchup max 0,75 iaf. När ajg en gång räknade ut jsut kh halten då ju det är mer än en sträng 😉 så blev den köttsåssen långt lägre i kh än makens med krossad tomat, lök och paprika + CF… så 😉

   Det har återigen visaat sig vara bra att kunna TÄNKA och möjligens räkna också;)

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*