Sila mygg och svälja kameler…

250px-Camelus_bactrianusÄr väl ett bra uttryck i många fall?

De exempel jag brukar dra fram är ketchup, som av somliga avskyrs som pesten. I många fall får den vara exemplet för något riktigt dåligt, och detta bara för att den innehåller socker. Det finns en med endast 16 gram kolhydrater och då är den jämförbar med en riktigt mörk choklad typ 90%. (Numera finns ju det ketchup sötad med stevia.)

Lite märkligt blir det ju när man avskyr dylik ketchup men hur lätt som helst tycker att chokladmousse gjord på  200 gram 70% eller 85% choklad med ca 20-33 gram kolhydrater är helt ok! I synnerhet om man tänker sig att en sträng ketchup på en korv knappt ger utslag på en våg…
Snacka om att sila mygg och svälja kameler!

Härom dagen fick jag en kommentar till inlägget om mandelmjölets vara eller inte vara… och kommentatorn A skrev:
få tänker på att 100 gram ost  ungefär motsvarande 1 kilo mjölk, fler lchf-människor som sätter i sig flera hundra gram ost varje dag än som skulle få för sig att det är en bra idé att dricka flera liter mjölk varje dag. Finns ju även absurda recept med 5 dl grädde/portion . (förutom de eventuella risker med mjölkprotein som finns så är blir det ett problem med överdoseringen av kalcium det blir med den ofta förekommande magnesium och kaliumbristen många lchf-ätare får av det de äter – dessa måste vara dels i relativ balans, men kalciumöverdos har ju även andra risker som pekas mer på) ”

Här kan man också få sig en funderare, 100 gram ost hur många mumsar inte det lätt som en plätt var och varannan dag? Men skulle aldrig kunna tänka sig dricka mjölk. Visst silar man ibland mygg och sväljer kameler även här?

Vi får också ofta höra att omega 6 ska undvikas och det är helt rätt det är superviktigt, men även här silar man ibland myggen och sväljer kamelerna…
Då ofta bacon och oftast billig sådan= dåligt uppfödd och omega 6 stinn ätes i rikliga mängder varje dag. Medan man exempelvis ”varnar” för mandelmjölets rika halt på omega 6 och ät inte ofta mandelbröd.

Att överhuvudtaget äta ensidigt eller mycket av samma mat är inte bra, äta varierat så man får lite olika av både ”skräp och nyttigheter” i sig är nog det bästa.

Har du några bra exempel på andra myggor och kameler?

 

 

 

5 kommentarer

  1. Så sant som det är sagt!! Choklad i alla former går alltid ner… När jag bakar nuförtiden försöker jag hålla mig till kakao så långt som möjligt för kolhydraternas skull.

    Och angående ketchupen… ibland äter jag den, för jag tycker ketchup är jättegott!! Däremot tror jag att jag triggas enormt av den för jag blir alltid sugen efteråt… kan det bero på att den har en så väldigt söt smak kanske?

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*