Saltbrist kan ge cirkulationskollaps och plötslig död

 

och kanske orsakar lågt saltintag högt blodtryck.

Detta skriver  Ulf Ljungblad
circulationsfysiolog, med.dr. på Kostdemokrati idag

Läs gärna hela artikeln i länken, men här följer litet uttdrag:
Lågt saltintag

Dessutom tillkommer också vid lågt saltintag det faktum att kolesterol och triglycerider i blodet ökar utan att man ändrat dieten!! Den långsiktiga effekten av detta är dock svårt att uttala sig om, men är sannolikt inte positiv. Lågt saltintag utlöser alltså en eller flera stressreaktioner hos människa sannolikt med negativa följder (nor-adrenalin och adrenalin är stresshormoner för dem som inte vet, t.ex. personalen på Livsmedelsverket).

I en artikel i Läkartidningen i våras beskrev man att 30 % av sängarna vid en medicinklinik på ett sjukhus var belagda med patienter med för lågt natrium i blodet, givetvis p.g.a. för lågt saltintag ofta i kombination med läkemedel som gör att kroppen förlorar salt. Och, de äldre patienter som dog i värmeböljan i Paris för några år sedan dog av cirkulationskollaps p.g.a. att de tillfördes vatten utan salttillskott, dvs. för lågt saltintag och därigenom för lågt natrium i blodet, inte för högt natrium i blodet, trots adekvat vätsketillförsel.

Hade dessa patienter tillförts vätska innehållande natriumsalter som t.ex. natriumvätekarbonat hade de inte avlidit. Därför har nya riktlinjer gått ut till personal som tar hand om äldre i Paris att enbart vatten utan salter inte får tillföras patienterna, framför allt inte vid hög lufttemperatur. Detta vet uppenbarligen inte Livsmedelsverket något om.

 

6 kommentarer

  • Absolut inte, tvärtom slösa på det om man kan. jag har svårt för för salt mat, men därmeot dricker jag två glas saltvatten/dagen. 🙂

    • Jag tar av falksalt joderad flingsalt 1 tsk och några skvättar citron och ca 1,5-2 dl vatten. tar du finmalt salt räcker det säkert med mindre än en halv tsk. har man svårt för saltvatten så börja med lite och öka, mitt smakar lite ”kallsup” med citron men nu gillar jag det och jag känner att det gör gott, saknar det om jag glömmer det. Dricker alltid en sådan här varje morgon och varje kväll.

 1. Hej Marianne!
  Har blivit alltmer sugen på att inkludera lchf i min kost och hittade precis hit till din blogg. Funderar dock på hur mycket dyrare det är att tex baka enligt lchf? Kan du kanske ge en fingervisning?
  Ska sluka din blogg strax 🙂 arbetar inom sjukvården och tycker det är intressant hur kost påverkar vår kropp och du verkar ha en bra blandning av egna tankar, forskning och recept!
  Ha en bra dag!

  • Hejsan!
   Bra tänkt att inkludera LCHF tänket = hälsa 🙂
   ja jag vill gärna fylla bloggen med mycket, allt sådant jag själv skulle viljat läsa i en blogg 😉

   Till din fråga: Det är kalrt att det blir dyrare med lchf bakning, men då bakverken är mat=mättande orkar man inte äta lika mkt som trad bakverk.
   men framförallt så kan man räkna bort alla mediciner man måste lägga pengar på med tiden, det myckna socker/stärkelseätandet skapar mycket huvudvärk 😉
   och en stressad kropp som måste ta hand om giftet, denna stress skapar också diverse krämpor som oftast måste medicineras på ett eller annat sätt. Så tänk långsiktigt!
   Stor varm kram och lycka till och uppstår fler frågor, ja då finns jag här. 🙂

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*